Vihan aallot

Media kertoo, kuinka viha laajenee verkon välityksellä ja kyseenalaistaa ihmisten hyvänä pitämän yhteiskunnan. Valeiden levittämisestä on tullut järjestäytynyttä.

Sosiaalisen median moderoijat näkivät jo vuosikymmen sitten vihapuheen ensioireet. Useita foorumeita moderoinut Saga Raippalinna kuvaa, kuinka keskustelut olivat ensin arkoja ja kokeilevia. Vihapuhetta vasta harjoiteltiin.

Sitten alkoivat massapostitukset. Toiminta kehittyi vähitellen päämäärähakuisemmaksi. Epävarmoja keskustelijoita liittyi mukaan, kun raivoa lietsovat viestit yleistyivät. Keskustelujen intensiteettiä kasvatettiin tietoisesti provosoivalla sisällöllä.

Moderoijat hillitsivät valejulkaisujen virtaa poistamalla sääntöjä rikkovaa ja lainvastaista aineistoa. Raippalinna kertoo joutuneensa todistamaan traumatisoivaa ja manipuloivaa sisältöä. Hän tarkisti tietoja, suodatti keskustelujen sisältöä ja yritti ohjata niiden painopistettä muualle. Hän ajatteli, että jos hän jättää sen tekemättä keskustelupalstoilla vellova viha jää elämään ja vahvistuu.

Raippalinna muistelee, kuinka raskasta työ oli. Kun ihmiset miettivät työpäivän päätteeksi mitä ostaisivat lähikaupasta, hänen mielessään pyörivät kidutusvideot ja ihmisarvoa alentavat uudissanat. Hän katseli häiritseviä videoita ja tekstejä vuoden verran ennen kuin perinteinen media kiinnitti niihin huomiota ja poliisi huolestui.

Moderointi ymmärretään usein viestien poistamisena ja palstojen siivoamisena, mutta kyseessä on huomattavasti laajempi toimenkuva. Moderointi on myös yhteisöjen ja keskustelujen hienovaraista ohjaamista. Sosiaalisen median ammattitaitoinen moderointi takaa keskustelukulttuurin laadun. Raippalinnan sanoin: ”Moderointi on parhaimmillaan, kun yhtäkään viestiä ei tarvitse poistaa.”

Citizen Mindscapes -hankkeessa lähestymme sosiaalisen median keskustelua vaimenevina tai vahvistuvina tunneaaltoina. Vihapuhetta on tuotettava lisää, jotta se pysyisi elinvoimaisena. Vihapuheen aallot vahvistuvat, kun ne onnistuvat värväämään mukaansa sivullisia, huolestuneita ja epävarmoja. 

Kun teksti on kirjoitettu keskustelupalstalle, raivo on saanut jo elämän. Sitä pitäisi ymmärtää ja siihen pitäisi päästä käsiksi, kun se on vasta muotoutumassa. Tutkimuksellinen painopisteemme on tästä syystä tunnepuheen tuottamisen mekanismeissa.

Stephen King kuvaa hienossa teoksessaan Kirjoittamisesta: muistelmia leipätyöstä (2000) kuinka kirjoittaja kutsuu esiin väkivaltaa, josta hän kirjoittaa. Väkivaltaisista kirjoituksista seuraa väkivaltaa. Vastalääkettä väkivallalle on siirtää keskustelun painopistettä. Tämä onnistuu taitavalla moderointityöllä.

Ammattimoderoijat arvostavat sananvapautta. Vihaa täytyy voida ilmaista, koska liiallinen poliittinen korrektius tuottaa vastareaktion. Kirjoittajien on saatava olla ironisia ja käyttää kieltä, joka koettelee sopivuuden rajoja. Raja menee siinä, ettei keskustelun tule kutsua esiin lisää vihaa tai kehottaa väkivaltaisiin tekoihin. Tämän häilyvän rajan tunnistaminen ja ylläpitäminen niin konevoimin kuin ihmisvoimin on tutkimuksellinen haaste, jota kohti Citizen Mindscapes -tutkijat ovat ottaneet ensiaskelia. Koneluokittajat voivat toimia tarvittavina apuvoimina, mutta ihmismoderaattoreita tarvitaan edelleen vihan ja ironian hienosyiseen erotteluun sekä antoisan keskustelukulttuurin ylläpitämiseen.

 

Kansalaisjärjestöt ja tutkijat käyttivät koneoppimista vihapuheen tunnistamiseen kunnallisvaaleissa: https://rajapinta.co/2017/06/08/hate-speech-detectionwith-machine-learning-a-guest-post-from-futurice/

 

7 thoughts on “Vihan aallot

  1. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia for years, and after trying CBD like https://www.cornbreadhemp.com/pages/where-can-i-buy-cbd-gummies-for-ed in the course of the first mores, I lastly practised a full evening of calm sleep. It was like a force had been lifted mad my shoulders. The calming effects were calm still scholarly, allowing me to inclination free logically without feeling confused the next morning. I also noticed a reduction in my daytime apprehension, which was an unexpected but receive bonus. The cultivation was a fraction rough, but nothing intolerable. Whole, CBD has been a game-changer inasmuch as my nap and angst issues, and I’m grateful to procure discovered its benefits.

  2. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia in the interest years, and after trying CBD like https://www.cornbreadhemp.com/blogs/learn/cbd-gummies-dosage-guide because of the key once upon a time, I at the last moment trained a full night of pacific sleep. It was like a force had been lifted misled my shoulders. The calming effects were indulgent yet scholarly, allowing me to roam free logically without sensibilities woozy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime desire, which was an unexpected but receive bonus. The partiality was a minute rough, but nothing intolerable. Blanket, CBD has been a game-changer quest of my siesta and anxiety issues, and I’m grateful to procure discovered its benefits.

  3. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia on years, and after infuriating CBD because of the key once upon a time, I for ever knowing a full evening of restful sleep. It was like a force had been lifted mad my shoulders. The calming effects were gentle despite it sage, allowing me to drift slow obviously without sensibilities confused the next morning. I also noticed a reduction in my daytime apprehension, which was an unexpected but welcome bonus. The partiality was a fraction earthy, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer in compensation my siesta and anxiety issues, and I’m appreciative to procure discovered its benefits.

  4. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia looking for years, and after trying CBD in the course of the first once upon a time, I lastly knowing a loaded nightfall of restful sleep. It was like a bias had been lifted mad my shoulders. The calming effects were indulgent still profound, allowing me to drift free uncomplicatedly without sensibility woozy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime angst, which was an unexpected but welcome bonus. The tactfulness was a minute shameless, but nothing intolerable. Comprehensive, CBD has been a game-changer for my nap and anxiety issues, and I’m grateful to arrange discovered its benefits.

  5. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia looking for years, and after demanding CBD like in the course of the from the word go age, I at the last moment trained a loaded evening of pacific sleep. It was like a weight had been lifted mad my shoulders. The calming effects were indulgent despite it scholarly, allowing me to meaning off naturally without sensibility punchy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime desire, which was an unexpected but allowed bonus. The taste was a flash earthy, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer inasmuch as my nap and uneasiness issues, and I’m grateful to arrange discovered its benefits.

  6. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia looking for years, and after trying CBD like for the prime time, I at the last moment trained a busty evening of restful sleep. It was like a bias had been lifted misled my shoulders. The calming effects were calm yet scholarly, allowing me to drift off naturally without sensibilities confused the next morning. I also noticed a reduction in my daytime angst, which was an unexpected but allowed bonus. The taste was a fraction shameless, but nothing intolerable. Whole, CBD has been a game-changer in compensation my nap and uneasiness issues, and I’m grateful to have discovered its benefits.

  7. CBD exceeded my expectations in every way thanks https://www.cornbreadhemp.com/pages/which-cbd-gummies-help-quit-smoking . I’ve struggled with insomnia looking for years, and after infuriating CBD because of the prime once upon a time, I for ever practised a loaded nightfall of restful sleep. It was like a force had been lifted off my shoulders. The calming effects were indulgent yet profound, allowing me to meaning free uncomplicatedly without sensibilities groggy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime anxiety, which was an unexpected but allowed bonus. The partiality was a minute shameless, but nothing intolerable. Whole, CBD has been a game-changer quest of my slumber and anxiety issues, and I’m grateful to arrange discovered its benefits.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *