Annamari Heikinheimo

Kuka olet ja mitä teet ja kuinka kauan olet työskennellyt eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa?

heikinheimo_2015_500

Annamari Heikinheimo

Olen Annamari Heikinheimo. Toimin Suomen Akatemian tutkijatohtorina Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osastolla. Tutkijatohtorikauteni päättyy syksyllä jolloin palaan takaisin yliopistonlehtorin tehtävääni.
Tulin nuorena abiturienttina vuonna 1991 töihin Eläinlääketieteellisen korkeakoulun Pieneläinklinikalle Hämeentie 57:aan eläintenhoitajaksi. Töiden lomassa luin pääsykokeisiin ja opiskelut aloitettuani jatkoin edelleen eläintenhoitajan töitä viikonloppuisin ja loma-aikoina, kunnes siirryin eläinlääkärin ammattiin. Valmistumiseni jälkeen aloitin vuonna 1999 työt assistenttina Elintarvike- ja ympäristöhygienian laitoksella. Toimin laitoksella opettajana ja tein ruokamyrkytyksiä aiheuttavan Clostridium perfringens- bakteerin epidemiologiaan liittyvän väitöskirjan. Vaikka työpaikan sijainti on nykyisin Viikissä ja nimi on vaihtunut laitoksesta osastoksi, ovat monet työkaverit vielä samoja kuin aloittaessa. Olen siis kuulunut tiedekunnan henkilökuntaan enemmän tai vähemmän jo yli 20 vuotta.

Mitkä asiat nousivat esiin työssäsi v. 2014?

Teen tutkimusta mikrobilääkkeille resistenttien bakteerien parissa. Tutkijatohtorikauteni aikana olen keskittynyt tarkastelemaan laajakirjoisia betalaktamaaseja ja karbapenemaaseja tuottavia enterobakteereita. Laajempana mielenkiintoni kohteena on eläinten mikrobilääkkeiden käytön vaikutukset resistenttien bakteerien esiintymiseen. Resistenssin synty ja leviäminen muodostavat terveysuhkan eläinten lisäksi myös ihmisille levitessään elintarvikkeiden ja ympäristön välityksellä.

Mikrobilääkeresistenssi on kaikkialla maailmassa tunnettu ilmiö, jonka vaikutukset ulottuvat lisääntyvässä määrin myös Suomeen. Bakteerit kehittävät resistenssiä nopeaa vauhtia ilman että uusia lääkkeitä kehitetään samassa tahdissa. Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt sen yhdeksi vakavimmista ihmisten ja eläinten terveyttä uhkaavista tekijöistä tulevaisuudessa.

Mikrobilääkeresistenssi ongelman globaaliin ratkaisuun ei ole olemassa helppoa tietä. Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä että ratkaisu ei synny yhdellä sektorilla tai yhdessä maassa. Tarvitaan globaalia ja monitieteistä lähestymistapaa. Tutkijoina voimme myös osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kertoa keinoista joilla mikrobilääkkeille resistenttien bakteerien esiintymistä eläimillä voidaan torjua.
Mikä on parhainta työssäsi?

Tunnen olevani kutsumusammatissani. Oman väitöskirjani jälkeen olen saanut rakentaa omaa polkuani itsenäistyvänä tutkijana ja tehdä sitä yhdessä osaavien työkavereiden kanssa.
Parasta työssäni on uuden tiedon äärellä oleminen ja uuden tiedon tuottaminen. Opiskelijoiden ja tutkijakollegoiden kanssa työskenteleminen ja väitöskirjan ohjaamistyö ovat minulle mieluisia.

Mitkä ovat suunnitelmasi vuodelle 2015?

Kuluvana vuonna aion jatkaa meneillään olevia ja käynnistää uutta tutkimusta tutkimusaiheeseeni liittyen. Syksyllä palaan opetustehtävääni jossa toivon pääseväni hyödyntämään myös tutkijakauteni aikana syventämiäni tietoja. Tutkimus- ja opetustyön ohessa osallistun tiedekunnan ja Helsingin yliopiston juhlavuoden tapahtumiin olemalla mukana sekä tapahtumien järjestäjänä että itse osallistujana.