Dekaanin katsaus

antti_sukura_2014_300

Antti Sukura

Vuoden 2014 alussa aloittivat nelivuotisen työnsä uusi tiedekuntaneuvosto ja uudet toimikunnat. Dekanaatissa aloitti uutena YVV-asioista, kaksikielisyydestä ja erikoistumisesta vastaavana varadekaanina professori Maria Fredriksson-Ahomaa, muuten jatkettiin vanhoin voimin allekirjoittaneen jatkaessa dekaanina ja tutkimus- asioista vastaavana varadekaanina professori Olli Peltoniemi ja opetusasioista vastavana varadekaanina dosentti Mirja Ruohoniemi.

Juhlia ja juhliin valmistautumista
Vuoden alussa tiedekunnan väki havahtui ajan kuluun: 10 vuotta sitten 2004 syyskesällä muutettiin Hämeentieltä Viikin kampukselle EE-taloon. Talon 10-vuotisjuhlia vietettiin elokuussa. Kaksi vuotta EE- taloon muuton jälkeen valmistui Clinicum rakennus kampuksen kaakkoiskulmalle ja tiedekunta oli 2006 kokonaisuudessaan muuttanut Sörnäisistä Viikkiin.

Oli luonnollinen ja viisas ratkaisu siirtyä Viikkiin Hämeentien rappeutuvista rakennuksista, jotka olisivat vaatineet laajoja korjauksia. Hämeentiellä tiedekunta oli eristyksissä muusta yliopistosta. Viikin kampus on dynaamisesti kehittyvä monitieteinen kampus, joka on stimuloinut yhteistyöhön ja antanut hyvät puitteet tutkimuksen kehittymiselle. Myös Yliopistollisen eläinsairaalan asiakkaat ovat löytäneet tiensä Viikkiin.

Kymmenessä vuodessa Viikistä on muodostunut eläinlääketieteen kotipesä. Viikistä on jo valmistunut noin neljännes Suomessa koulutetuista, työelämässä olevista eläinlääkäreistä.

Vuoden aikana suunniteltiin yliopiston 375-vuotisjuhlia vuodelle 2015. Samaan vuoteen sattuu onnekkaasti myös tiedekunnan 20-vuotisjuhla ja suomalaisen eläinlääketieteellisen koulutuksen 70 -vuotisjuhla. Näihin kaikkiin suunniteltiin moninaisia sisältöjä eri kohderyhmille.

Vuosi oli vahva tuloksen teon vuosi
Tiedekunnan julkaisutoiminta pysyi aikaisempien vuosien tapaan hyvällä määrällisellä ja laadullisella tasolla. Tohtorikoulutuksessa ylitettiin tavoitteet ja myös ammatillisissa kansallisissa erikoistumistutkinnoissa sekä ELL- ja ELK- tavoitteissa saavutettiin hyvä tulos. Myös European Board of Veterinary Specialization -järjestön alaisia eurooppalaisia jatkotutkintoja suoritettiin useita eri kliinisillä aloilla. Tiedekunta on onnistunut koulutuksessa erinomaisesti, mikä tulee hyvin näkyviin kandipalautteessa ja muissa OKM:n koulutusmittareissa. Tämän mahdollistaa koulutuksen jatkuva kehittäminen ja motivoituneet opiskelijat sekä sitoutuneet opettajat ja muu henkilöstö.

Vaikka tulokset ovat hyvät kireä talous näkyy myös tiedekunnan oppiaineissa ja Eläinsairaalassa. Koko henkilöstö on joutunut osallistumaan tiedekunnan yhteisiin säästötalkoisiin. Tämä on tuottanut tulosta, tiedekunta saavutti hyvän taloudellisen tuloksen vuonna 2014.

Henkilökuntamme osaamiseen luotetaan myös kansainvälisessä järjestötyössä. Olemme aktiivisia toimijoita monella sektorilla, esimerkiksi professori Tomi Taira valittiin Skandinaavisen fysiologiyhdistyksen (Scandinavian Physiological Society) ja professori Olli Peltoniemi Eurooppalaisen eläinten lisääntymistieteen jatkokoulutuksesta vastaavan ECAR:n (European College of Animal Reproduction) presidenteiksi.

Eurooppalaista eläinlääkärikoulutusta arvioiva European Association of Establishments for Veterinary Education – järjestö käyttää usein tiedekuntamme asiantuntijoita arviointipaneeleissa ja itse olen järjestön hallinnossa mukana.

Vuoden lopussa julkaistiin Suomen Akatemian tekemä raportti Suomeen tieteen tilasta. Vaikka raportti muuten on huolestuttavaa luettavaa nosti se esiin eläinlääketieteellisen tiedekunnan onnistumisen; eläinlääketiede on suomalaisista tieteenaloista kansainvälisesti parhaiten menestynyt.

Tiedekunnan toimintaa tuettiin taiteella ja taloudellisesti

Samuli Heimosen Teos 'Reppu' luentosali Paatsamassa. Kuvassa vas. Jussi Anttila, Antti Sukura, Thomas Wilhelmsson, Samuli Heimonen, Jukka Kuussaari (Vetcare), Kalevi Heinonen (Vetcare) ja Hannu Saloniemi.

Samuli Heimosen Teos ‘Reppu’ luentosali Paatsamassa. Kuvassa vas. Jussi Anttila, Antti Sukura, Thomas Wilhelmsson, Samuli Heimonen, Jukka Kuussaari (Vetcare), Kalevi Heinonen (Vetcare) ja Hannu Saloniemi.

Opiskelijoiden, henkilökunnan ja tiedekunnassa kävijöiden iloksi Vetcare Oy lahjoitti vuoden aikana neljä kuvataiteilija Samuli Heimosen eläinaiheista maalausta Helsingin yliopistolle. Teokset ’Kruunu’ ja ’Päämaja’ sijoitettiin EE-taloon ja ’Lohdutus’ sekä ’ Reppu’ Clinicum- rakennukseen. Julkisen vallan tutkimusrahoituksen ohella myös eri säätiöiden tuki eläinlääketieteen tutkimukselle on ollut merkittävää. Lämmin kiitos kaikille tukijoille.

Vuoden aikana jäi tiedekunnan professorikunnasta eläkkeelle pitkän ja merkittävän päivätyön tehneet professorit Satu Pyörälä ja Riitta-Mari ’Ritsku’ Tulamo. Sadulle ja Ritskulle sekä muille vuoden aikana eläkkeelle jääneille: Satu Tanner, Tarja Salonen, Anneli Luoti, Tuire Pankasalo – suur kiitos työpanoksestanne eläinlääketieteen edistämiselle.

Tiedekunnan onnistumiset ja erinomainen tulos on koko henkilöstön ja opiskelijoiden työn tulosta. Kiitos vuodesta 2014 kuuluu teille. Vuoden 2015 aikana laaditaan yliopitonstrategiaa jo seuraavalle suunnittelukaudelle. Yhdessä rakennamme parhaan mahdollisen tien yliopiston ja eläinlääketieteen menestykselle myös tulevaisuudessa.

Antti Sukura, dekaani
Eläinlääketieteellinen tiedekunta
Helsingin yliopisto