Ruokaa Suomesta

Yksi syy, jonka vuoksi lähdin opiskelemaan maataloustieteitä, on kiinnostus suomalaiseen ruokaan ja kotimaiseen tuotantoon. Kotimainen tuote tarkoittaa kotimaista työtä ja valvottua tuotantoketjua, jossa esimerkiksi puhtauteen tai eläinten hyvinvointiin liittyvät määräykset ovat usein tiukempia kuin muualla Euroopassa tai maailmalla. Suomalaisella maataloudella on haasteensa, eikä tuotanto ole yhtä tehokasta kuin korkeiden satotasojen alueilla etelässä. Tällaiset tekijät nostavat kotimaisen tuotteen tuotantokustannuksia ja kuluttajahintaa. Vaikka alkutuotannon kannattavuus ei yltäisikään kilpailijoiden tasolle, on suomalaisella maataloudella kuitenkin myös vahvuuksia.

IMG_2123-001

Itselleni ruuan kotimaisuus on tärkeää, ja jos tuotteesta on saatavilla Suomessa tuotettu vaihtoehto, valitsen sen. On toki hienoa, että ulottuvillamme on monenlaisia elintarvikkeita eri puolilta maailmaa, mutta hienoa on myös se, että emme ole täysin tuonnin varassa vaan pystymme tuottamaan useat peruselintarvikkeemme täällä. Suomen olosuhteissa maataloustuotanto kuitenkin kamppailee kannattavuusongelmien kanssa, mutta toisaalta pohjoiset olosuhteemme ovat monille kasvitaudeille ja tuholaisille epäsuotuisat, mikä vähentää kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttötarvetta. Myös vesivaramme ovat hyvät, mikä on tärkeää sekä kotieläintuotannon että kasvinviljelyn kannalta.

Vaikka tuotanto olisikin halvempaa ja tehokkaampaa muualla, liittyy ruokaketjuun tietysti myös arvokysymyksiä. Tuotantoketju voi olla pitkäkin ja sen vaiheisiin liittyy kysymyksiä esimerkiksi työntekijöiden jaksamisesta, eläinten hyvinvoinnista ja ympäristöstä sekä tuotteiden laadusta ja puhtaudesta. Lisäksi ruuan kysyntä maailmassa kasvaa jatkuvasti väkiluvun lisääntyessä ja väestön vaurastuessa. Maailman peltopinta-alaa ei pystytä enää juurikaan lisäämään ja olemassa oleviakin viljelymaita menetetään jatkuvasti esimerkiksi aavikoitumisen seurauksena. Omalla tuotannolla edesautamme siis myös ruuan riittävyyttä.

IMG_7909

Kotimaista alkuperää oleva tuote on usein ulkomaisia vaihtoehtojaan kalliimpi, mutta myös tuotteen vastuullisuus on usein korkeammalla tasolla ja jäljitettävyys parempi. Suomalaisen tuotteen vahvuuksia markkinoilla ovatkin laatu ja puhtaus. Lisäksi oma maataloustuotanto merkitsee pienempää tarvetta kuljettaa ruokaa maailmalta meille ja pitää yllä omavaraisuutta. Myös työpaikat tuotantoketjun eri vaiheissa säilyvät.

A-K