Katulapsen elämää – tutkinto kahdella kielellä

Jaa siis kenen hä? KaTu eli Tvex tarkoittaa kaksikielistä tutkintoa suomeksi ja ruotsiksi, ja kaskikielistä tutkintoa suorittavaa opiskelijaa sanotaan joko tvexariksi tai katulapseksi 😉 Viikissä opiskeltavista aloista kaksikielisen tutkinnon voi tehdä ympäristötieteissä, biologiassa, maataloustieteissä (jos valitsee opintosuunnaksi maatalousekonomian) ja ympäristö- ja elintarviketaloudessa (jos valitsee opintosuunnaksi maatalous-, ympäristö, ja luonnonvaraekonomian).

Kaksikieliseen tutkintoon ilmoittaudutaan vasta sitten, kun on päässyt opiskelemaan, eli mitään ei tarvitse tietää mistään ennen koulun alkua. Ilmoittautuminen ei ole sitovaa, vaan tvexaamisen voi keskeyttää pelkällä ilmoituksella. Jos kuitenkin haluaa vetää niin sanotusti all in ja saada todistukseen merkinnän kaksikielisestä tutkinnosta, vaaditaan 60 opintopistettä ruotsiksi (tai ruotsin kielellä opiskelevilla 60 op suomeksi).

Oma tvex-urani alkoi eskaloituvasti. Tiesin tvexausmahdollisuudesta jo ennen koulujen alkua ja olin siitä kiinnostunut. Orientoivalla viikolla tvexistä kerrottiin enemmän, ja osallistuin tvex-lukkarien suunnittelutilaisuuteen, jossa tuutorit auttoivat löytämään ruotsinkielisiä kursseja ja ilmoittautumaan niille. Sieltä meidät pahaa aavistamattomat fuksit vietiin tvex-peli-iltaan, ja löysinkin itseni pelaamasta aliasta ruotsin kielellä. Pelit olivat superhauskoja, ja siitä päivästä lähtien olen ollut katulapsi 😀

Tvexissä ei tarvita lähtötasoksi mitään huimaa ruotsinkielen taitoa, vaan yläasteen ja lukion kurssit riittävät. Minun ensimmäinen kurssini ruotsiksi oli jo toisena koulupäivänä, ja täytyy sanoa, että kuumotuskertoimet olivat aika korkeina ennen Nutida fysikens grunder -kurssin ensimmäistä kertaa. Lukioruotsiin verrattuna opiskelu ruotsin kielellä vaikutti aika erilaiselta, sillä on eri asia opiskella kieltä kuin opiskella kielellä. Kuitenkin jo muutamien viikkojen jälkeen ruotsin kuuntelu ja kirjoittaminen alkoi tuntua luontevalta. Pelkän kielen opiskeluun verrattuna tvexauksessa korostuvat ”oikeassa elämässä” tarvittavien kielitaitojen hallinta. Tenttiä kirjoittaessa kielioppivirheistä ei sakoteta  ja puhuessa ei haittaa, vaikka sekoittaisikin vähän sanoja, kunhan muut ymmärtävät jutun juonen ja keskustelu pystyy jatkumaan.

Ahvananmaan linturallissa tutuksi tulleessa Maarianhaminan hesessä tilaaminen onnistui ruotsiksi

Tvexauksen myötä ainakin oma ruotsinkielen taitoni on kehittynyt ihan huikeasti lähtötasoon verrattuna. Olen oppinut esimerkiksi paljon sellaista sanastoa, mitä en muuten ikinä oppisi – kuten esimerkiksi mikä on harppauskerros tai hyötysuhde ruotsiksi (ne ovat muuten språngskikt ja verkningsgrad ;D) Aluksi minua jännitti, vaikuttaako kurssien ottaminen ruotsiksi opintomenestykseen (niin että mihin?), mutta se huoli oli turha. Suurin osa opettajista ja opiskelijoista ruotsinkielisillä kursseilla ymmärtää suomea, ja suomeksi saa kysyä, jos joku juttu jää epäselväksi. Ja tenteissä saa olla sanakirja mukana! Lisäksi suurin osa ruotsinkielisistä kursseista on sellaisia, joille on suomenkielinen vastine. Jos ilmoittautuu molemmille kursseille, voi suorittaa sen ruotsinkileisenä, mutta hakea apuja suomenkielisen kurssin materiaaleista. Hämmästelin muiden tvexareiden kanssa aluksi, kuika hyviä arvosanoja saimme ruotsinkielisistä kursseista. Tämänhetkisen teorian mukaan kyseessä oli niin kutsuttu tvex-kompensaatio ja opettajien antamat säälipisteet siitä hyvästä, kuinka hauskaa heillä on ollut korjatessa meidän kirjoitusvirheitä viliseviä tenttejä ;D

Laajempaa sanavarastoa suurempi hyöty on kuitenkin ollut se, että nykyään en enää pelkää puhua ruotsia.  Puhumaan ei voi oppia kuin puhumalla, ja kaikkien ruotsiksi käytyjen keskustelujen ja pidettyjen esitelmien jälkeen ruotsin puhumista ei tarvitse enää jännittää. On ollut ihan parasta huomata, kuinka viestini on aina mennyt perille asti, vaikka joku sana olisikin mennyt pieleen!

Tvexauksen ansiosta olen ollut kursseilla, joille en olisi muuten varmasti löytänyt, sillä joitain kursseja järjestetään vain ruotsiksi. Ilmoittauduin syksyllä ex tempore kurssille Atmosfärvetenskaper nu, vaikka en oikein ollut varma, mitä se sisälsi enkä tiennyt ketään muuta, joka olisi menossa kyseiselle kurssille. Lopulta se osoittautui kuitenkin yhdeksi tähänastisten opintojeni kiinnostavimmista kursseista! Kurssilla käytiin mm. maapallon ilmastohistoriaa ja pohdittiin aikaisempien ja nykyisen ilmastonmuutoksen syitä, sekä opittiin uutta systeemiteoriasta ja ilmastoon liittyvistä takaisinkytkennöistä!

Laskareissa piirreltiin systeemikaavioita

Myös Ekologiska exkursioner -kurssi on tarjolla vain ruotsiksi. Kurssi koostuu luontoretkistä, joilla on eri teemoja. Tämä on hyvä kurssi esimerkiksi silloin, jos kesällä ei ole mahdollista osallistua kenttäkursseille esim. töiden takia, mutta lajintunnistus ja biologisilla asemilla yöpyminen kiinnostaisi. Itse en tänä vuonna vielä ehtinyt tälle kurssille, mutta ensi vuonna aion todellakin mennä!

Kaksikielinen tutkinto antaa myös joustavuutta ja käytännön hyötyjä. Jos jotkin suomenkieliset kurssit menevät päällekkäin, ruotsinkielinen vastaava kurssi voi sopia paremmin lukujärjestykseen. Ruotsinkielisillä kursseilla ryhmäkoot ovat myös pienempiä, jolloin opetuksesta saa enemmän irti. Lisäksi kaksikielisellä tutkinnolla voi erottua edukseen työelämässä, sillä sekä hyvää ruotsinkielen taitoa että myös vavannäköä 60 ruotsinkielisen opintopisteen saamisen eteen arvostetaan. Ja tämä ei ole pelkkää mainosta, vaan omasta kokemuksesta voin sanoa, että työnhaussa tvexaus on valttia 😉 Tvex on myös kuin vaihto kotimaassa. Jos ei ole mahdollisuutta/halua lähteä vaihtoon, myös Suomessa voi ”kansainvälistyä” opiskelemalla eri kielellä.

Tvex-kaverit ovat myös ehdottomasti yksi tvexauksen parhaimmista puolista. Kanssatvexareiden kanssa voi jakaa kaikki ilot ja surut, inside-läpät ja vertaistukea saa, kun ruotsinkielisten kurssien metsästys kyllästyttää. Lisäksi tvexatessa tutustuu ruotsinkielisiin opiskelijoihin, joihin ei välttämättä muuten tutustuisi. Kaksikielisellä tutkinnolla on myös omat tvex-tuutorit, jotka järkkäävät kaikkea kivaa ohjelmaa!

Tvexarina olen päässyt mukaan mahtaviin tapahtumiin. Lukuvuoden alussa oli Svunkenin (eli Svenska naturvetarklubbenin eli ruotsinkielisten bilsojen ainejärjestön) fuksiaiset. Fuksiaisiin kuului joksikin eliöksi pukeutuminen, ja minulle lankesi nokkaeläin. Ilta alkoi pelaamalla ultimatea hauella (ei elävällä, eikä sitä ollut tapettu tätä tarkoitusta varten), ja rastien kiertelyn jälkeen ilta huipentui klubbenille ”luonnonvalintaan” jonka sisältö jääköön salaisuudeksi 😉 Svunkenin tapahtumien lisäksi tvexareilla on paljon omia tapahtumia. Syyskuun tvex-pelien lisäksi on ollut muun muassa tvex speed-dating, tvex-sitsit ja rumien sanojen ilta.

Muutamista harmaista hiuksista ja loppuun käytetyistä sanakirjoista huolimatta en ole katunut valintaani ryhtyä katulapsen kovaan elämään. Tähän mennessä tvexaus on ollut huikea seikkailu!