Loppu häämöttää

Projekti saatetaan loppuun alkukeväästä, ja nyt onkin sopiva hetki katsoa mitä kuluvana vuonna ollaan tehty ja mitä saatu aikaan.

Projekti aloitettiin 2018 alkukeväästä toimintasuunnitelmien, tarvikehankintojen ja harjoittelun merkeissä. Tarvittavat rekrytoinnit tehtiin nopeasti, sillä porukka oli pitkälti jo valmiiksi mietitty: projektissa aloitti projektikoordinaattorin lisäksi muutama osa-aikainen tutkimusavustaja. Video- ja kuvamateriaalin keräys aloitettiin satunnaisien näytteidenkeräysmatkojen yhteydessä jo talvella. Ensimmäiset 3D-mallit ja gigapanit kuvattiin toukokuussa kenttäkursseilla. Kesän tullen keskityttiin 3D-mallien ja GigaPanien kuvaukseen, opetusvideoiden kuvaamiseen yliopistolla ja maastossa sekä maatutkalinjojen tuottamiseen, jäätelön syöntiä ja grilliruokaa unohtamatta. Kesä huipentui kenttäkurssin yhteydessä tehtyyn lapinmatkaan, jolla kuvattiin sarja sedimentologisia kohteita. Syksyn mittaan opetuskiireiden lomassa maatutka-aineistot, 3D-mallit ja Gigapanit prosessoitiin ja kerättiin hiljalleen nettiin, sekä opetusvideoita editoitiin. GigaPaneja ja 3D-malleja taustoittavia materiaaleja kuten karttoja ja erilaisia ominaisuustietoja luotiin talven aikana.

Osa aineistosta on saatu jo koekäyttöön kursseille. Osa materiaalista koottiin isommaksi virtuaaliekskursioiksi jota voidaan käyttää kevään kenttäkurssien yhteydessä.

Matkan varrelle mahtui myös tenkkapoota ja kantapään kautta oppimista. Alkuvuoden 2019 teemana onkin ollut oppimisen siirtäminen seuraaville tekijöille. Kevään aikana aikomuksena on luoda vielä muutamia videoita joita opettajat ovat tarvinneet, koota ja luoda jo olemassa olevista materiaaleista lisää tehtäväpaketteja kurssien käyttöön ja koota kenties vielä joistakin materiaaleista isompi paketti virtuaali-ekskursioiksi.

Projekti saa jatkoa hieman muissa merkeissä, sillä geotieteiden maisteriohjelma sai vuoden 2018 digiloikka-haussa 75 000€ rahoituksen.

Keräämme tänne blogiin gallerian kerätyistä materiaaleista. 3D-malleja ja GigaPaneja voi myös ihailla täällä ja täällä.

-Sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.