Anna äänesi kuulua!

HYY:n ympäristövaliokunnan kevään 2022 kampanja kulkee vaikuttamisteemalla. Tämä kampanjaviikon avaava blogipostaus käsittelee sellaisia vaikuttamisen keinoja, joita jokaisen on mahdollisuus tehdä yksilönä. Myöhemmin tällä viikolla kerromme yhteisöllisemmistä vaikuttamiskeinoista, joten pysy kuulolla!

Äänestä ehdokasta, jolle ympäristöllä on väliä
Äänestäminen on kiistatta yksi demokratian kulmakivistä ja sitä kautta monille tutuin vaikuttamisen muoto. Äänestyspäätöstä tehdessä on tärkeä tutustua ehdokkaan ja tämän edustaman puolueen linjauksiin, ja hyvin vaaleihin valmistautunut ehdokas yleensä kertookin itsestään kattavasti esimerkiksi omilla internetsivuillaan tai vaalikonevastauksissaan. Sosiaalinen media tekee myös helpoksi olla suoraan yhteydessä ehdokkaisiin, ja tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää! Voit esimerkiksi kysyä, millaisia konkreettisia toimia ympäristön hyväksi ehdokkaasi edistäisi tullessaan valituksi.


Laita rohkeasti viestiä ja kerro ajatuksistasi
Kaupunginvaltuutettuihin, kansanedustajiin ja muihin poliittisiin toimijoihin voit olla yhteydessä myös vaalikauden ulkopuolella ajankohtaisista aiheista. Voit ilmaista huolesi esimerkiksi kaupunkisuunnittelusta tai lähimetsän säilyttämisestä.
Myös yrityksiin voi ja kannattaa olla suoraan yhteydessä. Näin annat selkeän viestin siitä, että kuluttajana toivot yritysmaailmalta vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää toimintaa.


Allekirjoita kansalaisaloitteita tai kommentoi lausuntopyyntöjä
Kansalaisaloitteiden suosio on kasvanut viime vuosina, ja se on yksilölle helppo tapa vaikuttaa lainsäädäntöön. Mikäli aloite saa yli 50 000 allekirjoitusta kuuden kuukauden aikana, se etenee automaattisesti eduskunnan käsittelyyn. Aloitteiden kannattaminen onnistuu helposti kansalaisaloitepalvelussa ja vastaavasti kuntien päätöksentekoon voit vaikuttaa allekirjoittamalla kuntalaisaloitteita.
Parhaiten ajankohtaisista aloitteista saa tietoa suoraan kansalaisaloitepalvelussa, mutta somekampanjointi uusien aloitteiden yhteydessä on yleistynyt ja esimerkiksi järjestöt tiedottavat niistä aktiivisesti.
Lisäksi voit kommentoida lausuntopyyntöjä lausuntopalvelussa.


Somevaikuttaminen ja keskustelu ystävien kanssa
Keskustelun kautta sinulla on mahdollisuus vaikuttaa lähipiirisi asenteisiin ja suhtautumiseen. Keskustelu ystävien kanssa on rakentavaa näkemysten ja tiedon vaihtoa, joka voi tarjota uusia oivalluksia ja näin vaikuttaa myös ajatuksiin ja käyttäytymiseen ympäristön suhteen.
Matalan kynnyksen vaikuttamista on myös osallistuminen keskusteluun sosiaalisessa mediassa, tai vaikkapa postausten jakaminen omaan Instagram-storyyn. Tämä ei vaadi juuri aikaa tai panostusta, mutta voi lisätä seuraajakuntasi tietoisuutta ja herättää ajatuksia.