Ohjeet Kiertotalousviikon Tuunausta ja taidetta -kilpailuun

HYYn Ympäristövaliokunta kampanjoi tänä keväänä kiertotalousteemalla.

Yksi kiertotalouden osa-alueista on pyrkimys pitää tavara ja materiaali kierrossa mahdollisimman pitkään. Käytännössä tämä tapahtuu esimerkiksi pidentämällä sen käyttöikää kierrätyksen ja uudelleenkäytön avulla. 

Tuunausta ja taidetta -kilpailu haastaa opiskelijat mukaan kiertotalouteen – tietenkin tuunauksen ja taiteen merkeissä! Mukaan voi lähteä kehittämällä jollekin tarpeettomalle tavaralle uuden käyttötarkoituksen ja luomalla taidetta kierrätetystä materiaalista tai roskasta! Lähetä kuva teoksestasi meille, ja olet mukana kilpailussa!

Logo: Sara Lahdelma

Jaamme osallistujien teoksia sekä HYYn Ympäristövaliokunnan Instagram-tarinoissa (storyt) sekä kilpailun Facebook-tapahtumassa. Lisäksi HELSUS on pyytänyt saavansa kilpailun kuvia inspiraatioksi kiertotalouteen liittyvän projektin sivuille (projekti: https://www.circular-citizens.com/).

Kun upea luomuksesi on valmis, toimi seuraavasti:

 1. Ota kuva teoksesta ja lähetä se meille
  • Instagramissa yksityisviestillä @hyy_ymparisto tai
  • Facebookissa yksityisviestillä ”HYYn Ympäristöasiat” -profiiliin tai
  • kilpailun Facebook-tapahtumasivulla tai
  • sähköpostilla emilia.karttunen@helsinki.fi
 2. Kerro viestissäsi, mikäli et halua nimeäsi kerrottavan julkaisun yhteydessä JA/TAI mikäli et halua kuvaasi osaksi HELSUSin projektia.
 3. Ihaile aikaansaannostasi ja osallistu halutessasi palkintojenjakotilaisuuteen tiistaina 27.4. kello 18!

Osallistumisaikaa on maanantaihin 26.4. asti.  Raati valitsee kaksi voittajaa, jotka saavat ympäristöaiheiset palkinnot. Kilpailun päätteeksi järjestämme tiistaina 27.4. palkintojenjakotilaisuuden, jossa käymme läpi osallistujien teokset ja julistamme voittajat.

Sitten vain ideoimaan! Voittajille ilmoitetaan ilouutiset henkilökohtaisesti.

Linkki Facebook-tapahtumaan: https://fb.me/e/1fEzFdp1a

Zoom-linkki palkintojenjakotapahtumaan: https://helsinki.zoom.us/j/69257425126?pwd=VmowZXFmb0tTUmx1bHB2NmVQUVdJUT09

Muista seurata HYYn Ympäristövaliokuntaa somessa, julkaisemme kampanjan aikana erilaisia kiertotalouteen liittyviä julkaisuja (Facebook: HYYn Ymparistöasiat, Instagram: @hyy_ymparisto, blogi: https://blogs.helsinki.fi/hyy-ymp/). 

Roskataide & Kierrätystaide  

Yhden roska on toisen aarre. Vallankumouksellisen dada-liikkeen vaikutuksesta syntyneet käsitetaide ja Arte Povera ovat nykyisen roskataiteen edeltäjiä. Tyyli osoittaa, että taidetta voidaan tehdä mistä tahansa. Kuten nimikin kertoo, yleisin käytetty materiaali on toisen hylkäämä roska. Kierrätystaide on tyylinä samanlainen, mutta keskittyy kierrätettyyn materiaaliin. 

Taide voi olla esimerkiksi kritiikkiä länsimaalaiselle kulutushysterialle ja/tai keino lisätä ympäristötietoisuutta. Taide toimii myös keskustelunavaajana ja tarjoaa vaihtoehdon tavaran pois heittämiselle. Tyylit kyseenalaistavat itse roskan käsitteen ja rohkaisevat meitä pohtimaan kertakäyttökulttuuriamme.