Categories
Uncategorised

Projektioita ja valintatyökaluja (Kurssikerta 2)

Ensimmäinen blogipostaus oli tylsän totinenjoten tällä kertaa päätin tehdä vähän rennomman aloituskappaleenToisin kuin monille kanssaopiskelijoille ei GIS aiheuta minussa vihaisia tunteita edes kovin useinArvostan kuitenkin esimerkiksi Aapo Keinäsen blogissa kirjoittajan rehellisyyttä Gissin aiheuttamia tunteita kohtaan. Mikäli itse saan kurssilta vihaisia tunteita en myönnä sitäsillä Gissiä on tarkoitus opiskella jatkossa 25 opintopisteen kokonaisuus. Tästä kurssista olen myös erityisen innoissanisillä kurssilla pääsen käyttämään oikeaa GIS- ohjelmaaAinakin Alex Nylander jakoi samoja optimistisia tunteita blogissaan kanssani.  

Kurssikerran aikana tutustuttiin QGIS- ohjelman yleisiin valintatyökaluihinjotka tuntuivat loogisilta. Opin rajaamaan myös atribuuttitaulukon sarakkeet sitenettä vain valitut tiedot näkyvät taulukossaTiedon rajaaminen valtavasta taulukosta osoittautui todella hyödylliseksi.  

Suurin osa ajasta kului kuitenkin eri projektioiden käyttämiseen ja vertaamiseenOletettavasti maailmankarttojen kuvaamiseen tarkoitetut projektiot kuten Mercatorin projektio kasvattavat pinta– alaa merkittävästi etenkin projektion pohjoisilla osilla. Harjoitukseolivat mielestäni erityisen tärkeitäsillä projektion aiheuttamaa vääristymää ei huomaa ohjelmassasillä ei ole mitään toista valtiota tai aluetta Suomen lisäksijohon pinta– alaa voisi verrata. Esimerkiksi vaihtamalla projektioksi Miller Cylindrical projektion ei Suomen pinta– ala näyttänyt kasvavanmutta mittaamalla selvisiettä pinta– ala oli kasvanut lähes viisinkertaiseksi. Robinsonin projektiossa vääristymä oli pienempisillä kyseessä on kompromissiprojektiojossa vääristymät on pyritty minimoimaan. 

 

Tehdessä pinta– alaan tai etäisyyteen perustuvaa aineistoavoi väärän projektion käyttö muuttaa lopputuloksia merkittävästi. Lisäksi tietyt projektiot vääristävät muotoja ja tavallaan “litistävät” Suomen kartan pohjoisia osia pituussuunnassa. (Koljonen 2020) 

 

Kuva 1, Miller Cylidrical projektio. Kuvasta huomaa litistyneen muodon verrattuna kuvaan 2.

 

Kuva 2, ETRS89 TM35FIN projektio. 

 

 

Kurssikerran aikana sain tehtyä Mercator ja TM35FIN projektioita kuvaavan teemakartan. Kartta on koropleettikarttajoka kuvaa Mercatorin projektion aiheuttamaa vääristymääKartan ulkoasu on mielestäni on melko hyväLegendaa olisin voinut parantaa kirjoittamalla otsikon selvemmin. 

Karttaa voi kuitenkin olla hyvin vaikea tulkita ilman tietoa projektioista ja kyseisen kartan pohja– aineistostaEikä se myöskään avaa aihetta ja sen syy– seuraussuhteitakuten Jonna Kääriäinen myös totesi blogissaan.

Kuva 3, Koropleettikartta projektion aiheuttamasta vääristymästä

Vaikka tunnen osaavani jo QGIS– ohjelman peruskäytönmeni projektioiden vaihtaminen osaamisen ulkopuolelleKaksi erillistä projektiolle tarkoitettua valintapalkkia sekoittivat enitenKurssikerran aikana sain kartan tehtyä ikään kuin vahingossa. En siis tiedä miten sain kartan tehtyäjoten en oikeastaan oppinut mitään. Uskon kuitenkinettä tällaista eri projektioiden vertailua ei tulla jatkossa tarvitsemaan paljoa.  

Lähteet:  

Aapo Keinänen kurssikerta 1 (Luettu 26.1.2020) https://blogs.helsinki.fi/kaarijon/ 

Alex Nylander kurssikerta 1 (Luettu 26.1.2020) https://blogs.helsinki.fi/alny/ 

Vilma Koljonen kurssikerta 2 (Luettu 26.1.2020) https://blogs.helsinki.fi/vilmakol/ 

Jonna Kääriäinen kurssikerta 2 (Luettu 26.1.2020) https://blogs.helsinki.fi/kaarijon/ 

Categories
Uncategorised

Koropleettikartat (Kurssikerta 1)

Kurssikerta 1, 13.1. 2020 

Tutustuin kurssikerran aikana ensimmäistä kertaa Qgis ohjelmistoon. Ohjelmisto vaikutti mielestäni ensinäkemältä yllättävän käyttäjäystävälliseltäEnsimmäiset tehtävät tein pitkälti luennoitsijan esimerkin mukaan tunnin aikanajoten ne eivät tuottaneet suuria ongelmiaEnsimmäinen kurssikerta antoi hyvän perusosaamisenjolla töitä pystyi jatkaa kotona. 

Kartta 1  

Ensimmäinen tekemäni kartta on koropleettikartta, joka kuvastaa eläkeläisten määrää suhteutettuna kokonaisväestöön kunnittain. Varmaa tietoa tämä ei kuitenkaan ole, sillä en osannut selvittää mitä kyseisen sarakkeen tiedot tarkalleen tarkoittavat, sillä sarakkeessa luki vain “eläkkeellä”. Tarkastin luvut kuitenkin tilastokeskuksen sivuilta ja ne täsmäsivät attribuuttitaulukon tietoihin. 

Kartan tekeminen oli vaivatontasillä luvut sai aineistosta suoraan ja samanlainen kartta oli jo tehty luennon aikanaKäytin kartassa tumman sinisiä sävyjäjotka ovat sopivan neutraaleja eivätkä anna katsojalle väärää kuvaa 

Kartasta voi huomata, että eläkeläisiä on suhteessa vähän suurimmissa kaupungeissa, sekä länsi ja etelärannikolla. Eläkeläisten osuus kasvaa pienissä kunnissa nuoren väestön muuttaessa suuriin kaupunkeihin.  

Kartta 2 

Seuraavan kartan aineiston hain tilastokeskuksen sivuilta ja liitin aineiston Qgis– ohjelman attribuuttitaulukkoon ja laskin vuoden 2015 ja 2040 väestön suhteellisen eronKartta kuvaa Suomen kuntien väestön muutosta 2015-2040. Tieto pohjautuu tilastokeskuksen vuoden 2019 väestöennusteeseen.  

Valitsin karttaan punaisen värin, jossa väestöä menettävät kunnat kuvataan vahvan punaisella. Väestön keskittyminen suuriin kaupunkeihin ja pienien kuntien taantuminen on ongelma, joten kartan on tarkoitus antaa katsojalle hälyttävä kuva Suomesta.  

Kartan ongelmia ovat liian suuret luokkavälitLisäksi yksi luokista on: 3- -13%, joka ei toimisillä siinä kasvavat ja pienenevät kunnat ovat yhdistetty yhteen luokkaan 

Kartasta voi huomata, että suurin osa Suomesta tulee menettämään väestöä ja ainoastaan suuret kaupungit ja niiden läheiset kunnat tulevat kasvamaan. Molemmissa kartoissa on lisäksi havaittavissa yhtäläisyyksiä, jotka osoittavat, että samat alueet kokevat useita eri ongelmia. Eniten väestön on ennustettu vähenevän Ilomantsissa (Yli -40%) ja kasvavan Eurajoella (yli 40% kasvu).