Categories
Uncategorised

Koropleettikartat (Kurssikerta 1)

Kurssikerta 1, 13.1. 2020 

Tutustuin kurssikerran aikana ensimmäistä kertaa Qgis ohjelmistoon. Ohjelmisto vaikutti mielestäni ensinäkemältä yllättävän käyttäjäystävälliseltäEnsimmäiset tehtävät tein pitkälti luennoitsijan esimerkin mukaan tunnin aikanajoten ne eivät tuottaneet suuria ongelmiaEnsimmäinen kurssikerta antoi hyvän perusosaamisenjolla töitä pystyi jatkaa kotona. 

Kartta 1  

Ensimmäinen tekemäni kartta on koropleettikartta, joka kuvastaa eläkeläisten määrää suhteutettuna kokonaisväestöön kunnittain. Varmaa tietoa tämä ei kuitenkaan ole, sillä en osannut selvittää mitä kyseisen sarakkeen tiedot tarkalleen tarkoittavat, sillä sarakkeessa luki vain “eläkkeellä”. Tarkastin luvut kuitenkin tilastokeskuksen sivuilta ja ne täsmäsivät attribuuttitaulukon tietoihin. 

Kartan tekeminen oli vaivatontasillä luvut sai aineistosta suoraan ja samanlainen kartta oli jo tehty luennon aikanaKäytin kartassa tumman sinisiä sävyjäjotka ovat sopivan neutraaleja eivätkä anna katsojalle väärää kuvaa 

Kartasta voi huomata, että eläkeläisiä on suhteessa vähän suurimmissa kaupungeissa, sekä länsi ja etelärannikolla. Eläkeläisten osuus kasvaa pienissä kunnissa nuoren väestön muuttaessa suuriin kaupunkeihin.  

Kartta 2 

Seuraavan kartan aineiston hain tilastokeskuksen sivuilta ja liitin aineiston Qgis– ohjelman attribuuttitaulukkoon ja laskin vuoden 2015 ja 2040 väestön suhteellisen eronKartta kuvaa Suomen kuntien väestön muutosta 2015-2040. Tieto pohjautuu tilastokeskuksen vuoden 2019 väestöennusteeseen.  

Valitsin karttaan punaisen värin, jossa väestöä menettävät kunnat kuvataan vahvan punaisella. Väestön keskittyminen suuriin kaupunkeihin ja pienien kuntien taantuminen on ongelma, joten kartan on tarkoitus antaa katsojalle hälyttävä kuva Suomesta.  

Kartan ongelmia ovat liian suuret luokkavälitLisäksi yksi luokista on: 3- -13%, joka ei toimisillä siinä kasvavat ja pienenevät kunnat ovat yhdistetty yhteen luokkaan 

Kartasta voi huomata, että suurin osa Suomesta tulee menettämään väestöä ja ainoastaan suuret kaupungit ja niiden läheiset kunnat tulevat kasvamaan. Molemmissa kartoissa on lisäksi havaittavissa yhtäläisyyksiä, jotka osoittavat, että samat alueet kokevat useita eri ongelmia. Eniten väestön on ennustettu vähenevän Ilomantsissa (Yli -40%) ja kasvavan Eurajoella (yli 40% kasvu).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *