Vecka tre

Förvirringen fortsätter än en gång…

Denna veckas uppgifter var en fortsättning av förra veckans uppgifter. Alltså det var samma material som jag använde och konceptet var detsamma. Trots att uppgifterna har klara anvisningar så har jag svårt att greppa vad jag egentligen gör i uppgifterna, så som det också varit under de tidigare veckorna.

I första uppgiften gjorde jag enkla binära lämplighets modeller för att skapa ett kartlager som utmärker lämpliga ställen för ett habitat för den vithövdade havsörnen. Jag använde mig av fyra krav för området som skulle lämpa sig som ett habitat för örnen.

Kriterierna för habitatet var följande:

  • Far from developed areas
  • Not too densely or sparsely covered by forest
    (ranging from 20 percent to 60 percent, ideally near 45-percent tree cover)
  • Close to lakes (fewer than 2 miles)
  • Located on northeast-facing aspects

Jag använde främst Modelbuilder för att skapa kartlagret där jag editerade variabler och använde mig av bland annat verktyget, raster calculator.

Karta 1. En karta över habitat lämplighet i Kalifornien. ArcGis Pro. 

I andra uppgiften skapade jag en Weighted suitability model. I denna uppgift använde jag mig även av modelbuilder för att skapa kartlagret. Jag använde mig bland annat av verktygen reclassify och rescale by function. På bilden nedan ser man analyskedjan som automatiserade räkningarna.

Bild 1. En skärmbild på modelbuilder, här syns alla inputs och outputs samt verktyg. ArcGisPro.

I sista uppgiften skulle man kombinera alla kartlager för att hitta de områden som har högst lämplighet för habitatet och med hjälp av diverse verktyg. Jag använde mig av bland annat Weighted Sum verktyget för att kombinera kartlagren. Sedan använde jag mig av Sensitivity analysis och Error analysis för att skapa ett kartlager som verkligen visar områden som lämpar sig för ett habitat för den vithövdade havsörnen.

Karta 2. En karta som visar både error och lämplighetsgrad. 

De gröna områdena på kartan lämpar sig bäst för ett habitat där alla krav uppfylls. Områden av rött och gult  lämpar sig inte alls eller sämre och uppfyller inte alla krav. Den röda färgen visuliserar bebyggelse och infrastuktur vilket var ett krav som inte fick vara nära habitatet. Orangea och gula färgen på kartan kan uppfylla några krav för habitatet men uppfyller inte alla parametrar av kraven. De överlägset bästa områdena för habitatet är brevid sjöarna och natur områden i sydost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *