Light in the tunnel

Uppgifterna denna vecka var klara och intressanta. Jag förstod till största del varför vilka verktyg användes och vad verktygens funktion var. Vad verktygen egentligen gör har tidigare veckor varit lite oklart men efter denna veckas uppgifter har jag fått mer självförtroende av att använda ArcGis PRO och diverse verktyg.

Veckans uppgifter bestod endast av två längre uppgifter. Den första uppgiften handlade om att lokalisera ett lämpligt odlingsområde för en vinodling i San Diego, Kalifornien. Den andra uppgiften var att skapa ett diagram över ställen med översvämningsrisker i Stowe, Vermont.

För att lokalisera ett lämpligt vinodlings område i San Diego måste man ta i beaktande tre stycken krav:

      • Elevation above 200 meters (656 feet)
      • Slope between 1.5 percent and 15 percent
      • Some southern exposure (southeast, south, or southwest)

Dessa tre krav är viktiga element för vinodling. Om sluttningen är för brant kan det orsaka till exempel erosion och jordskred. Vindruvors odling kräver relativt mycket solljus för att vindruvorna skall mogna, därför måste sluttningen vara riktad mot syd, sydost eller sydväst. En vinodlings höjd över havet varierar beroende på hurdant vin man vill framställa och av hurdana druvor. Dessutom ville den fiktiva lantbrukaren att utsikten från vinodlingen skulle vara över Murray sjön. Med dessa krav i bakfickan började jag slutföra analysen.

Först skapade jag olika raster lager baserat på höjd över havet, lutning på sluttningen och riktningen på sluttningen med hjälp av verktygen Slope och Aspect. Sedan använde jag raster calculation för att kombinera alla dessa lager till ett gemensamt lager. I raster calculation skrev jag en expression där alla krav ingick, då skapades ett kart lager som utmärkte alla områden som är lämpliga för vinodling. Dessa  lämpliga områden syns på kartan nedan.

Karta 1. Karta över områden som lämpar sig för vinodling baserat på tre krav. San Diego, Kalifornien. ArcGis Pro.

Jag använde mig av verktyget hillshade för att skapa en 3D effekt på kartlagret som skugglade sydliga sluttningar. Detta verktyg förbättrar visualiseringen av topografin. Sedan använde jag även verktygen contour lines för att skapa höjdkurvor på topografin. Med hjälp av dessa höjdkurvor kunde man bättre se var gränsen för 200 meters höjd går, vilket var ett krav. Till sist använde jag verktyget viewshed för att räkna ut från vilka områden Murray sjön är synlig från.

Karta 2.  Topografisk karta över områden som lämpar sig för vinodling samt utsiktsområden över Murray sjön i San Diego, Kalifornien. ArcGis Pro.

De lila raster områdena är ställen som lämpar sig för vinodling medan de ljusröda raster områdena är ställen därifrån Murray sjön är synlig. På vissa områden överlappar dessa varandra vilket skulle vara det ideala området för en vinodling enligt den fiktiva lantbrukaren.

I den andra uppgiften skulle man med hjälp av diverse verktyg göra ett förutseende av översvämningsriskerna kring Little river i Stowe, Vermont. För att slutföra denna uppgift måste man bland annat rätta till fel i datan, räkna flödes hastigheten och flödes tiden samt hur vattnet rinner. Med dessa uträkningar framkallade man olika kartlager som man hade attribut tabeller. Informationen av dessa attribut tabeller kunde man skapa en hydrograf som visar översvämningsriskerna kring floden.

Bild 1. Hydrograf över översvämningsriskerna kring Little river i Stowe, Vermont. ArcGis Pro.

Jag tycker att verktygen i dessa uppgifter fungerade väl och uppgifterna var klara och tydliga. Det känns nu som att man allt mer hänger med i uppgifterna och kan börja göra uppgifterna lite mer självständigt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *