Viewshed och 3D modelling

Denna vecka har vi diskuterat och gjort diverse analyser med hjälp av verktyget Viewshed i ArcGis PRO samt bekantat oss med 3D modelling och visualisering. En viewshed analys innebär att räkna ut vilka områden som påverkas eller hindras av ett objekt eller fenomen. Exempel på situationer som viewshed analys används för är när man vill granska en vald punkts synlighet från ett visst område eller om man vill veta om det finns ett hinder mellan sändarantennen och mottagarantennens siktlinje som försämrar mottagningen av signalen.

Första uppgiften ”Performing Viewshed Analysis in ArcGIS Prohandlade om att med hjälp av viewshed analys räkna ut hur stort yta av ett campingområde lyses upp av artificiellt ljus på eftermiddagen. Uppgiften bestod av att jämföra ljus täckningen av en lampa som lyster från 3 meters höjd och en lampa som lyster från 10 meters höjd då det endast fanns två stycken ljuskällor. Idén med uppgiften var att med hjälp av viewshed analys räkna ut vilket alternativ lyste bättre upp campingområdet.

För att slutföra analysen redigerade jag attribut tabellen och tillade fler variabler som skulle tas i beaktade i uträkningen. Sedan använde jag en raster funktion, Math:Logical för att skriva in värdet på variablerna samt använde jag även Viewshed verktyget.

I andra uppgiften ”Performing Line of Sight Analysis använde jag också viewshed verktyget samt bekantade mig med 3D modelling. Uppgiften handlade om en fiktiv parad i Philadelphia där jag skulle göra en uträkning hur mycket av parad rutten var sedd från två olika punkter på två olika byggnaders tak. Jag genomförde analysen två gånger för att jämföra synlighetsgraden av rutten ifall det skulle vara klart väder och ifall det skulle förekomma regn, dimma eller smog vilket skulle försämra siktet. Synlighets sträckan var 1100 feet (ca. 335m) vid uppehåll och 600 feet (ca. 182m) vid nederbörd. Denna typs analys är väldigt nödvändig och användbar i diverse branscher, yrken samt olika typs analyser. Jag tycker det var spännande att göra en matematisk analys i en tredimensionell modell.

Jag använde bland annat verktyget ”Construct Sight Lines för att skapa linjer från observationspunkterna till rutten med 30 feets (ca. 9m) intervall. Därefter använde jag verktyget ”Line Of Sight för att med hjälp av data om terrängen gallra bort de linjer vars siktlinje blev blockerade av diverse objekt, t.ex byggnader.

Bild 1. En tredimensionell karta över synlighet av parad rutten från två observeradepunkter, synligheten är upptill 1100 feet. ArcGIS PRO.

På kartan ser man de synliga siktlinjerna på 1100 feets avstånd, alltså hur väl man skulle se paraden ifall det vore uppehåll. Paradrutten syns i rött, observationspunkterna syns som en röd diamant och de synliga siktlinjerna syns i lila. För att slutföra den andra delen av uppgiften använde jag verktyget Select By Attributes för att endast välja de siktlinjer som har synlighet till 600 feets avstånd.

Bild 2. En tredimensionell karta över synlighet av parad rutten från två observeradepunkter, synligheten är upptill 600 feet. ArcGIS PRO.

Då det är uppehåll är det betydlig bättre täckning av parad rutten än när det förekommer något atmosfäriskt fenomen som försämrar siktet. Vädret är en viktig variabel att ta i beaktande då man gör analyser om verkliga evenemang eller fenomen.

Sista uppgiften ”Authoring 3D Scenesbestod till största dels av teori om 3D modelling där jag bland annat läste om tredimensionella modeller på global och lokal skala samt tredimensionella modellers fotorealistiska eller kartografiska egenskaper och hur man kan visualisera modeller.

Uppgiften bestod också av tre kortare deluppgifter där man bland annat bekantade sig med 3D modellings grundläggande egenskaper samt hur man infogar tredimensionella objekt på kartan för vidare visualisering. I sista deluppgiften skulle man visualisera omgivningen runt en specifik byggnad samt hur ljusets skuggning faller på omgivningen beroende från vilken vinkel ljuset faller.

Karta 3. En tredimensionell karta över en byggnad samt dess omgivning. ArcGIS PRO.

Den blåa boxen föreställer bygganden och de gröna bollarna föreställer träd. Skuggningen faller in på en 40 graders vinkel. Speciellt skuggnings processen var väldigt tung för min dator så jag hade svårigheter att ändra på teckenförklaringen. Program som ArcGis PRO som behandlar stordata tär på datorer, speciellt då datorn bearbetar med tredimensionella modeller.

Denna veckas uppgifter var givande, spännande och roliga. Det var spännande att få bekanta sig med 3D modelling samt lära sig hur användbart viewshed analys är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *