Kurssikerta 1

MAA-201, Geoinformaatikan menetelmät

Kurssikerta 1

Käytin oppitunnilla QGIS -ohjelmaa ensimmäistä kertaa. Ohjelma osoittautui kuitenkin samanlaiseksi kuin muutkin käyttämäni paikkatieto-ohjelmat, vaikka teknisiä ongelmia aina tuleekin.  Uskon, että ohjelman käyttäminen sujuu hyvin jatkossa. Laskuominaisuus ja statistiikka -valikko osoittautuivat tosi käytännöllisiksi! Oppitunnin teoriaosuus oli minulle pääosin kertausta.

Oppitunnilla harjoiteltiin ohjelman käyttöä tarkastelemalla HELCOM -alueen typpipäästöjä. Typpipäästöistä tehtiin teemakartta (koropleettikartta) maittain. Kartasta voi nähdä, että Puolan, Venäjän ja Ruotsin typpipäästöt olivat suurimmat. Saksan ja Suomen typpipäästöt ovat myös korkeat. Esimerkiksi Viron ja Tanskan päästöt ovat aiemmin mainittuja maita alhaisemmat.

Kuva 1.  Helcom -alueen typpipäästöt maittain.

Mielestäni karttani onnistui ihan hyvin. Punainen väri tuo hyvin esiin eniten päästöjä tuottavat maat, kuten Puolan ja Venäjän. Tiesin jo aiemmin, että Puolan päästömäärä on suuri. Itämeri on minulle tärkeä aihe ja perehdyn siihen paljon biologian opinnoissani. Luin Eeva Rakin blogista asioita, mitkä vaikuttavat päästöjen määrän. Tähän kuuluu Rankin mukaan esimerkiksi teollisuuden ja maatalouden määrä valtiossa, valtion koko sekä sijainti.

Odotan innolla uuden ohjelman käyttöä ja toivottavasti sen käyttämisestä tulee luontevaa ajan kanssa! Mielestäni kartan ulkoasua olisi voinut vielä hieman säätää, mutta valitettavasti kurssiaika loppui kesken. Jatkossa siis lisää viimeistelyä!

 

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/eevaraki/

 

 

One thought on “Kurssikerta 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *