Ilmoittaudu Moodle-miittiin!

Moodle-miitissä ma 3.6. klo 9-12 opettajat esittelevät pedagogisia ratkaisujaan ja verkko-oppimisympäristö Moodlen edistyneempiä toimintoja. Tilaisuudessa tapaat muita Moodlen avulla opettavia ja kuulet hyvistä verkko-opetuksen käytännöistä ja ideoista. Tilaisuus sopii sekä Moodlen käyttöä aloittaville että jo pidempään Moodlea opetuksessaan käyttäneille.

Alustava ohjelma:

 • klo 9.15 Moodlen uutuudet: mitä kesäkuun päivitys tuo tullessaan?
 • klo 9.30 Arvoituksellinen arviointikirja – opettajan apulainen / Olli-Pekka Penttinen, bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta (ympäristötiede)
 • klo 10 Oppitunti-aktiviteetti omaehtoisen opiskelun tukena / Stefan Taubert, matemaattis-luonnontieteellinen tdk (kemia)
 • klo 10.30 Moodle-tentti ja monivalintakysymyksien tekeminen / Nina Peitsaro, lääketieteellinen tdk
 • klo 11 Verkkokeskusteluja 140 opiskelijan kurssilla / Maaria Linko, Avoin yliopisto (sosiologia)
 • klo 11.30-12 Paneelikeskustelu: Opetusta massoille Moodlen avulla?

Jos olet kiinnostunut siitä, miten em. toiminnot on Moodleen tehty, ilmoittaudu myös saman iltapäivän Moodle & MOOC -klinikkaan.

Varaa paikkasi Henkka-koulutuskalenterissa, josta löytyy myös päivitetty ohjelma.

TERVETULOA TAPAAMAAN KOLLEGOJA JA NAUTTIMAAN AAMUKAHVIT!

Tilaisuuden järjestää Opetusteknologiapalvelut. Lisätiedot: moodle(at)helsinki.fi.

 

 

 

Ps. Kiinnostaako ryhmätoiminnot tai edistymisen seuranta Moodlessa? Ma 15.4. koulutuksissa on yhä tilaa!

Ilmianna Moodle-kurssi!

Onko kollegallasi Moodle-kurssi, josta haluaisit tietää lisää?

Ma 3.6.2019 klo 9-12 on Moodle-miitti, jossa opettajat esittelevät Moodle-kurssiensa toimintoja. Ilmianna meille opettajan ja/tai kurssin nimi, jonka toteutuksesta haluat kuulla tarkemmin! Toki voit ilmoittautua myös itse!

Olisi hienoa saada esittelijoitä myös muilta kampuksilta ja tieteenaloilta 🙂

Meilaa ehdotuksesi viimeistään ma 25.3.2019 margit.koivumaa@helsinki.fi.

Ohjelmaan on jo saatu kaksi aihetta:
1) verkkokeskustelu, jota esittelee Avoimen yliopiston sosiologian opettaja sekä
2) oppitunti-toiminto kemian opettajan esittelemänä.

Aiheena voi olla esimerkiksi

 • ryhmien käyttö
 • suoritusten/edistymisen seuranta
 • arviointikirjan painotuksen hyödyntäminen
 • visuaalisesti miellyttävän Moodle-alueen esittely.

Ideana on esitellä toimintoja pedagogisesta näkökulmasta. Esitysten aika on 20 minuuttia, joten esityksissä ei käydä läpi toimintojen tarkempia asetuksia vaan niistä voi tulla kysymään saman iltapäivän Moodle-klinikalle.

Huom! Ilmoittautuminen on jo avattu, joten varaa paikkasi Henkka-koulutuskalenterissa!

 

Ryhmävalinta: opiskelijat valitsevat itse ryhmänsä

Helsingin yliopiston Moodlessa ja MOOC-alustalla otettiin käyttöön tammikuun 2019 päivitysten yhteydessä usein toivottu ominaisuus: Ryhmävalinta. Ryhmävalinta-aktiviteetin avulla opiskelijat voivat valita oman ryhmänsä opettajan määrittelemistä ryhmistä. Ryhmille voi määrittää maksimikoon ja opiskelijoille voi sallia ilmoittautumisen useampaan ryhmään. Opiskelijalle voi myös sallia ryhmän muuttamisen myöhemmin. Ryhmävalinnalle voi ideoida monia käytännön sovelluksia. Alta löydät kolme esimerkkiä, joita opettajat ovat jo kursseillaan käyttäneet.

Ryhmävalinnan käyttöönotto

Määritä kurssille ensin ryhmät. Ryhmävalinnan voi lisätä tämän jälkeen klikkaamalla Lisää aktiviteetti tai aineisto –painiketta ja valitsemalla listasta Ryhmävalinta.

Katso tarkemmat ohjeet

Esimerkki 1: Harjoitusryhmät

Ryhmävalinta-aktiviteettia voi käyttää opiskelijoiden harjoitusryhmiin jakamisessa.

Näitä harjoitusryhmiä voi käyttää esimerkiksi ryhmäkeskustelussa määrittelemällä keskustelualueen asetuksiin erilliset ryhmät.

Esimerkki 2: Erilaajuiset kurssikokonaisuudet

Opettaja voi määritellä samalle kurssialueelle useita eri laajuisia kurssikokonaisuuksia ja jättää osan kurssin aktiviteeteista näkyville vain laajimman kurssikokonaisuuden valinneille.

Ryhmävalinta-aktiviteetissa näkyvät opettajan määrittämät ryhmien nimet. Opiskelijan tulee klikata valintaa haluamansa ryhmän kohdalla ja tallentaa valinta. Kuvan esimerkissä opettaja on määritellyt kurssille ryhmät 3 opintopisteen ja 5 opintopisteen laajuisia kursseja varten.

Opiskelijoiden valintojen mukaisesti kurssin aktiviteetit voi piilottaa tai näyttää Rajoita pääsy -asetuksella. Kuvan esimerkissä opettaja on määritellyt aktiviteetin näkymään vain laajemman 5 opintopisteen valinneelle ryhmälle.

Esimerkki 3: Kurssiosioiden näkyvyys

Kolmas hyvä esimerkki on kurssi, jossa opiskelija voi valita, näkeekö hän kaikki kurssin osiot kerralla vai opettajan määrittelemässä tahdissa.

Tällöin osioiden Rajoita pääsy -asetukseen voi käyttää rajoitusjoukkoa, jolloin näkyvyydelle voi asettaa useampia ehtoja.

Edellä kuvattua tapaa on käytetty mm. Learn Moodle Basics MOOC-kursseilla osoitteessa https://learn.moodle.net/.

Kuten kolmesta esimerkistä huomaa, ryhmien käyttämisen mahdollisuudet tulevat kasvamaan. Ennen kaikkea ryhmävalinta-aktiviteetti säästää opettajan aikaa, koska opiskelijat voivat ryhmittäytyä itse. Ryhmävalinta on hieman yksinkertaisempi käyttää kuin ryhmäavaimet ja ryhmävalinnan voi lisätä kurssille vielä opiskelijoiden rekisteröitymisen jälkeenkin.

Moodle päivitetään 3.5-versioon 8.1.2019

Helsingin yliopiston Moodle päivitetään puolivuosittain uuteen versioon. 8.1.2019 klo 8-17 välisenä aikana Moodle päivitetään versioon 3.5 ja tänä aikana Moodleen ei voi kirjautua, eikä sitä voi käyttää. Uuden version myötä ominaisuudet ovat parantuneet ja tuomme myös uuden lisäosan: ryhmävalinta.

Uutta versiossa 3.5

Kurssikuvat

Katsaus kursseistani sivulla näkyvät kurssien omat kansikuvat. Jos opettaja ei ole laittanut kurssille omaa kuvaa, näkyy sen sijalla satunnainen värillinen kuviokuva. Kurssikuva asetaan kurssin asetuksista kohdassa “Kurssikuvaukseen liittyvät tiedostot”.

Tehokkaampi käyttäjien hallinta

Nyt on mahdollista etsiä, suodattaa, muokata tietoja ja poistaa useampi itserekisteröitynyt käyttäjä Osallistujat-listalla.

 1. Mene Osallistujat-listaan.
 2. Valitse halutut osallistujat.
 3. Listan lopussa on pudotusvalikko “Valituille käyttäjille…”. Valitse kohdan “Itserekisteröityminen” alta “Muokkaa valittuja osallistujatietoja” tai “Poista valitut käyttäjät” tarpeittesi mukaan.

Jos kuitenkin haluat poistaa kaikki kurssin osallistujat, käytä tuttua Nollaa-toimintoa. Muistathan, että on suositeltavaa perustaa uusi Moodle-alue jokaista kurssitoteutusta varten – eikä tyhjentää aluetta edellisisistä opiskelijoista.

Uusi “Näytä kaikki palautukset”-linkki

Kun olet arvioimassa Tehtävä-aktiviteetissa opiskelijan palautusta, pääset kätevästi takaisin palautuksiin “Näytä kaikki palautukset”-linkistä”. Linkki löytyy arviointinäkymässä vasemmassa yläkulmassa.

Parannuksia tentti- ja valinta-aktiviteeteissa

 

Muita uutuuksia

Uusi lisäosa – Ryhmävalinta

Ryhmävalinnan avulla opiskelijat voivat liittyä itse haluamaansa ryhmään kurssilla. Opettaja voi valita mihin ryhmiin opiskelijat voivat ilmoittautua sekä ryhmien maksimikoon. Aktiviteettia voi käyttää esimerkiksi opiskelijoiden harjoitusryhmiin jakamisessa. Löydät ryhmävalinnan “Lisää aktiviteetti tai aineisto”-valikosta.

Ota yhteyttä

Kevään Moodle- ja MOOC-koulutukset julkaistu

Ilmoittaudu nyt kevään 2019 Moodle- ja MOOC-koulutuksiin!

Learn Moodle 3.6 Basics

Miten Moodle taipuu MOOC:iksi (Massive Open Online Course)? Osallistu ilmaiseen ja kaikille avoimeen Learn Moodlen tarjoamaan verkkokurssiin! Saat kokemuksen opiskelusta MOOC-kurssilla, osaamismerkin, todistuksen ja samalla ennakkotietoa Moodlen versiosta 3.6 (Helsingin yliopistoon kesällä 2019). Kurssi alkaa ma 7.1.2019 ja kestää neljä viikkoa. Ks. ilmoittautuminen ja lisätiedot https://learn.moodle.net/.

Moodle-koulutukset:

 • 14.01. klo 14-17 Moodlen perusteet
 • 21.01. klo 14-17 Moodle Basics
 • 22.01. klo 13-15.30 Tentit Moodlessa
 • 15.02. klo 13-15.30 Moodle: Vertais-ja itsearviointi työpaja-aktiviteetilla
 • 06.03. klo 13-15 H5P interaktiiviset työkalut Moodlessa
 • 11.03. klo 13-15 Moodle ja pelillistäminen
 • 13.03 klo 13-15 Moodle Gradebook and weighted grades / Painotetun arvioinnin rakentaminen Moodlen Arviointikirjaan (Viikki)
 • 10.04. klo 13-15 Moodle Basics (Viikki)
 • 15.04.2019 klo 13.15-14.30 Moodle: Ryhmätoiminnot
 • 15.04.2019 klo 14.45-16 Moodle: Opiskelijan suoritusten/edistymisen seuranta

Tarjolla uutuuksia mooc.helsinki.fi -alustalle kurssejaan rakentaville:

 • 28.01. klo 14-17 MOOC tutuksi
 • 01.02. klo 13-16 MOOC-perusteet
 • 12.02. klo 14-17 MOOC-jatkokurssi
 • 08.03. klo 14-16 MOOC ja PLD (Personalized Learning Designer)
 • 09.04. klo 15-17 MOOC: osaamismerkit ja todistukset

Moodle-/MOOC-klinikat kuukausittain eri kampuksilla

Tule työstämään kurssiasi tuetusti! Klinikat ovat hyödyllisiä erityisesti niille opettajille, joilla on lähiaikoina alkamassa kurssi. Klinikalla keskitytään oman kurssin rakentamiseen. Ohjaajana toimii verkkopedagogiikan asiantuntija, joka kiertelee luokassa osallistujien apuna ja auttaa tarpeen mukaan. Klinikkaan kannattaa osallistua vasta Moodlen peruskurssin jälkeen.

 • 14.01. klo 8-10, Siltavuorenpenger
 • 27.02. klo 13-15, Viikki
 • 19.03. klo 14-16, Meilahti
 • 10.04. klo 13-15, Kumpula
 • 06.05. klo 14-16, keskusta
 • 03.06. klo 15-17, keskusta

Moodle-miitti ma 3.6.2019 klo 9-12

Kevätkauden loppuhuipennuksena on toista kertaa pidettävä Moodle-miitti, jossa opettajat esittelevät kurssejaan. Jos tiedät Moodle-kurssin, josta haluaisit esittelyn, ilmianna kurssi osoitteeseen moodle@helsinki.fi!

Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen Henkassa

Ks. www.helsinki.fi/henkilostokoulutuskalenteri. Löydät koulutukset valitsemalla järjestäväksi organiosaatioksi Opetusteknologiapalvelut.

Tilauskoulutus

Jos tarjonnastamme ei löydy sopivaa koulutusta, ota yhteyttä moodle@helsinki.fi ja pyydä Moodle-tiimi pitämään tietoisku tai työpaja tms. vaikkapa oppiaineenne/koulutusohjelmanne tapaamiseen tai opetuksen kehittämispäivään!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019!
Toivoo Opetusteknologiapalveluiden Moodle-tiimi!