Welcome to MoodleMoot Finland in May 2024

Welcome to the first MoodleMoot Finland in 27-28 May 2024 in Helsinki! 

The registration and call for papers are open!

This conference brings together educators, administrators, developers, and other stakeholders across Finland and the surrounding regions to explore and share ideas about Moodle LMS. It is an opportunity to learn about the latest developments and trends in educational technology and pedagogy.

The theme of the MoodleMoot is “Open minds, open education: pathways to sustainable and inclusive learning environments”. We invite educators, developers, leaders and others from all over the world to collaborate and discuss about the future of open-source learning. In the MoodleMoot we share best practices and improve the quality of education.

MoodleMoot Highlights

MoodleMoot Finland offers a wide variety of activities and presentations for teachers, learning technologists, developers, and others. Here are some of the highlights which to wait for:

Keynotes: Our amazing keynote speakers are Marie Achour from Moodle HQ in Australia, Tim Hunt from the Open University in the UK, and Ben Cowley from the University of Helsinki in Finland. Keynotes discuss digital learning and artificial intelligence and Moodle product vision.

Presentations: Experts in education and technology will deliver great and inspiring presentations, sharing insights and ideas on the future of online learning.

Call for Papers is open! We invite you all to share your expertise and insights with the Moodle community!

Interactive workshops: participants of the MoodleMoot have the chance to participate in workshops on topics such as using generative AI in teaching and accessibility in Moodle. If you wish to host a workshop, see call for papers.

Networking: MoodleMoot Finland offers an opportunity for like-minded individuals to meet and share their experiences and knowledge with participants from Finland and abroad. Whether you are a new or experienced user of Moodle, the MoodleMoot is an excellent opportunity for gaining new insights, connecting with others, and learning how to better use Moodle in education.

Use the hashtag #MootFI24 to join the conversation on social media!

See you all in May!

The event is organised by the University of Helsinki together with our sponsors.

Moodle-News muuttaa

Moodle-News-blogi lopettaa toimintansa. Jatkossa kerromme Helsingin yliopiston Moodle-uutisia suoraan Moodlesta löytyvällä uutiskanavalla. Uutiskanavalle löydät Moodlen etusivun lohkosta tai keskiosan linkistä Moodle-uutiset.

Tilaa uusi Moodle-News-uutiskanava, niin saat jatkossakin Moodle-News-uutiset sähköpostiisi Moodlessa määrittelemäsi tavalla. KIrjaudu Moodleen, mene Moodle-News-uutiskanavan etusivulle ja paina “Tilaa tämä keskustelualue”. Ilmoitusasetuksesi voit tarkistaa profiilitiedoissasi.

Mukavaa syksyä kaikille!

Yst. terv.
Moodle-tiimi
moodle @ helsinki.fi

Moodle siirtyy nelosversioon uudella ilmeellä

Helsingin yliopiston Moodle päivitetään Moodle 4.1 -versioon keskiviikkona 28.6.2023 klo 8-17. Päivityksen aikana et voi käyttää Moodlea etkä luoda uusia Moodle-alueita kurssisivuilla. Varmista, ettei kurssilla ole tenttejä tai tehtävien viimeisiä palautuspäiviä tuolloin. Päivitys ei välttämättä vie koko päivää, mutta aikaa on varattu mahdollisten ongelmatilanteiden vuoksi.

Työpöytä ja Omat kurssini

Esittelyvideo Työpöytä ja Omat kurssini -näkymistä (Unitube)

Työpöytä ja Omat kurssini korvaavat vanhan Katsaus kursseistani -sivun. Moodlen aloitussivuna on Työpöytä, mutta voit vaihtaa sen toiseksi asetuksistasi. Näillä välilehdillä voit katsoa, mitä kursseja sinulla on, kalenteria, jne. Työpöydälle voit lisätä myös lohkoja.

Kurssin ulkoasu ja editointi

Esittelyvideo kurssin ulkoasusta ja editoinnista (Unitube)

Uudessa käyttöliittymässä Moodle-alueen muokkausta ja hallintaa on helpotettu. Jatkossa toiminnot, jotka olivat toimintovalikon takana löytyvät Moodle-alueen välilehdistä, jotka löytyvät heti kurssin nimen alapuolelta. Välilehtiin on siirtynyt myös aiemmin sisällysluettelossa (ent. navigointivalikko) olleet Arviointi- ja Osallistujat-välilehdet. Sisällysluettelossa näkyy jatkossa aiheiden nimien lisäksi myös aiheiden sisältä löytyvät aktiviteetit ja aineistot, helpottaen näin alueella liikkumista. Sisällysluettelon saa jatkossakin päälle ja pois vasemman yläkulman “hampurilaisvalikosta”.

Suurimmat käytettävyysparannukset löytyvät Muokkaustila-painikkeen uudesta sijainnista. Jatkossa muokkaustila eli editointinappi löytyy oikeasta yläkulmasta, ja se on jatkuvasti opettajan saatavilla. Tämä sujuvoittaa ja helpottaa muokkausten tekemistä. Lisäksi jatkossa sisällysluettelon sisällä voi myös siirtää aktiviteetteja ja osioita toiseen kohtaan kurssilla.

Kurssialueilla lohkot eivät ole automaattisesti jatkossa opiskelijoille näkyvillä. Ne löytyvät yhä oikeasta reunasta, mutta ne ovat vetimen takana. Lohkot saa avattua ja suljettua vetimestä.

Kysymyspankki ja arviointikirja

Esittelyvideo kysymyspankista ja arviointikirjasta (Unitube)

Arviointikirjan näkymän välilehdet poistuvat versiopäivityksen myötä ja niiden tilalle tulee pudotusvalikko. Pudotusvalikon alta löytyy kaikki samat sisällöt, jotka ennen näkyivät näkymässä välilehtinä. Opiskelijakohtainen arviointien muokkaaminen sujuvoituu, kun jatkossa opiskelijakohtaiset muokkaukset voi tehdä suoraan Arvioijan raportti -näkymässä asettamalla muokkaustilan päälle.

Kysymyspankkiin tulee kauan odotettua oppimisanalytiikkaa uusien tietosarakkeiden muodossa. Tämän uuden informaation valossa opettaja voi analysoida tentittyjä kysymyksiä; niiden tehokkuutta ja helppoutta. Myös kysymyskohtainen editointi helpottuu kysymyspankin näkymässä.

Muut aktiviteetit

Esittelyvideo muista aktiviteeteista (Unitube)

Tietokanta-aktiviteetti on saanut useita parannuksia: siinä on uusi aloitussivu, jossa voi valita pohja-asetukset tietokannalle, tai ladata vanhan tietokannan rakenteen. Tietokannalla on nyt yhteensä neljä eri pohja-asetusta: kuvagalleria, tutkimus- tai reflektiopäiväkirja, pohja projekti- tai tutkimusehdotuksille, sekä pohja resursseille, jota voi käyttää esim. kirja-arvio- tai linkkikokoelman luomiseen. Lisäksi tietokannan tietueiden hyväksyntää on aiempaa helpompi seurata ja hallita.

Aktiviteettien suoritusten seurannassa on uusi ehto “vaadi hyväksytty arvosana”. Aiemmin vaihtoehtona oli vain “vaadi arvosana”.

Tehtävä-aktiviteeteille voi nyt antaa aikarajan, joka alkaa tehtävän aloituksesta. Tehtävän suorituksen aikana näkyy laskuri, joka näyttää paljonko aikaa on jäljellä.

Kielivalinnan voi nyt pakottaa yksittäisille aktiviteeteille, kun aiemmin tämä oli mahdollista vain koko kurssin tasolla.

Koulutuksia ja tukea

Moodle-miitti 5.6.2023: ohjelma julkaistu

Moodle-miitin aamupäivässä (klo 9–12) kuullaan lyhyitä esityksiä erilaisista kiinnostavista Moodle-toteutuksista. Aamupäivää on mahdollista seurata sekä paikan päällä että etänä. Iltapäivällä on luvassa työpajoja, joissa osallistujat pääsevät itse kokeilemaan uusia teknologioita ja keskustelemaan niiden käytöstä. Tutustu esitysten abstrakteihin ja ilmoittaudu miittiin tapahtuman Moodle-alueella. Kirjautumiseen tarvitaan HAKA-tunnukset. Jos sinulla ei ole HAKA-tunnuksia, lähetä viestiä osoitteeseen moodle@helsinki.fi.

Aikataulu

9.00–9.15 Tilaisuuden avaus ja käytännöt

9.15–10.15 1. sessio

  1. Verkkokurssit LUMA-tiedekasvatuksessa – kokemuksia ja tutkimuksia (Maija Aksela, HY)
  2. Miten ja miksi moodlettaisin kurssini? Vaihtoehtoja aloittelijasta edistyneelle (Sara Lindholm ja Eva Ruusuvuori, HY)
  3. Esimerkkejä läsnäolon ja yhteisöllisyyden edistämisestä Moodlen työkalujen avulla (Rositsa Röntynen, JAMK)

10.15–10.30 Keskustelu

10.30–10.45 Paussi

10.45–11.45 2. sessio

  1. Moodlen sietämätön raskaus – opiskelijan näkökulma (Sara Salvén, HY)
  2. Verkkopedagogiikan arvoitus -pakopeli Moodlessa (Sisko Minkkinen, JAMK)
  3. Moodlen visuaaliset salaisuudet – löydä Bootstrapin ilot (Sanna Kujala, HY)

11.45–12 Keskustelu ja aamupäivän osuuden päättäminen

12-13 Lounastauko

13-15 Demot:

  • Tarinallinen kestävyyskurssi (Ilkka Miettinen, HY)
  • Monivalintakysymysten generointi Moodlen tenttiin ChatGPT:n avulla (Heikki Wilenius, HY)

Digipedakahvilan tietoiskut uudesta Moodlen versiosta

Helsingin yliopisto siirtyy uuteen Moodlen versioon 28.6.2023. Moodlen maailmanlaajuinen kehittäjäyhteisö on uudistanut Moodlen ulkoasun ja navigoinnin. Loppukevään Digipedakahviloiden tietoiskuissa sinulla on mahdollisuus nähdä miltä uusi Moodle 4 näyttää ja mitä uudistuksia se tuo mukanaan.

Aikataulu ja aiheet

  • 20.4.2023 klo 9.00: Työpöytä ja omat kurssini
  • 4.5.2023 klo 9.00: Kurssin ulkoasu ja editointi
  • 1.6.2023 klo 9.00: Kysymyspankki ja arviointikirja
  • 15.6.2023 klo 9.00: Muut aktiviteetit yms.

Tietoiskut tallennetaan, joten ne on mahdollista katsoa myös myöhemmin. Tietoiskuihin ei tarvitse ilmoittautua mutta voit halutessasi pyytää niihin kalenterikutsut osoitteesta opetusteknologia@helsinki.fi.

Moodle 4: Työpöytä ja omat kurssini

Ensimmäisessä Moodle 4 -teemaisessa tietoiskussa 20.4. esittelemme uuden sivuston ulkoasua sekä joidenkin käyttäjäkohtaisten asetusten keskeisimpiä muutoksia. Esittelyssä on myös uuden version Työpöytä ja Omat kurssini -näkymät. Kurssialuekohtaisiin muutoksiin syvennytään tulevissa tietoiskuissa.

Lue lisää Digipedakahviloista ja miten niihin liitytään Flammassa