Uusi Moodle-alue ja opiskelijat kurssille nyt yhdellä napin painalluksella!

Opettaja voi jatkossa luoda itse uuden Moodle-alueen kurssisivujen kautta. Näin luodulle kurssille WebOodissa ilmoittautuneet opiskelijat siirtyvät kurssialueelle automaattisesti.

Luonti tapahtuu kurssisivulla Moodle-välilehdellä, painikkeesta “Luo uusi Moodle-alue”. Tämän jälkeen Moodle-alueen verkko-osoitteesta tulee kurssisivulle painike. Verkko-osoite näkyy myös Opetukseni– ja Opintoni-sivuilla. Opiskelijat pääsevät kurssialueelle heti sen jälkeen, kun alue on Moodlessa avattu opiskelijoille.

Jos osallistujalistaan tehdään WebOodissa muutoksia, esim. joku ilmoittautuneista peruu osallistumisensa, päivittyy muutos automaattisesti Moodleen kahdessa tunnissa. Moodle-alueelle voidaan edelleen lisätä osallistujia myös Moodlessa (esim. ulkopuoliset vierailijaluennoitsijat, joilla on kevyttunnus).

Opettajan ei siis enää tarvitse

 • lisätä itse opiskelijoita kurssille
 • avata kurssin itserekisteröitymistä ja määrittää kurssiavainta

Tätä tapaa luoda uusi Moodle-alue kannattaa käyttää silloin kun opiskelijoiden ilmoittautumista ei ole tarve rajoittaa esim. lukumäärän tai opinto-oikeuden perusteella. Moodle-alueen voi edelleen tilata myös lomakkeella.

Lue tarkemmat ohjeet tai kysy lisää moodle @ helsinki.fi

Moodle 3.3 ja uusi Katsaus kursseistani -sivu

3.1.2018 päivitettiin Helsingin yliopiston Moodle versioon 3.3. Tämän yhteydessä muuttui myös “Katsaus kursseistani“-sivu. Sivun ulkoasun muutos ei johtunut Helsingin yliopiston Moodlen ylläpidon toimista, vaan muutos on moodle.org:n toteuttama ja se tulee olemaan myös seuraavissa Moodlen versioissa. Edellisen Moodle 3.2 -version tuki on loppunut, joten vanhaan ei voida palata.

Valitettavasti uudessa versiossa ei enää ole mahdollista järjestää kursseja haluamallaan tavalla eikä valita kuinka monta kurssia näytetään kerrallaan. Tämä on monelle opettajalle ja opiskelijalle heikentynyt ominaisuus, varsinkin jos he ovat monella Moodle-kurssilla. “Katsaus kursseistani”-sivun ominaisuuksia ei pysty hallinnointiasetuksista suoraan muuttamaan. Selvitämme parhaillaan olisiko mahdollista ottaa käyttöön toisenlainen “Kurssien yleiskatsaus“-lohko, jossa olisi entiset ominaisuudet. Pahoittelemme tilannetta ja ilmoitamme asiasta tällä palstalla.

Mitä voin tehdä opettajana ja/tai opiskelijana?

1) Lisää Katsaus kursseistani sivulle “Kurssit”-lohko, jolloin saat kurssit listana. Listanäkymästä voit etsiä kurssia kurssin nimellä selaimen etsi-toiminnolla (esim. Ctrl+f). (Katso video).

 • Mene Moodlen Katsaus kursseistani -sivulle
 • Klikkaa “Muokkaa tätä sivua haluamaksesi” (oikea yläkulma)
 • Lisää lohko “Kurssit” (vasen palsta)
 • Siirrä “Omat kurssini”-lohko keskimmäisen palstan ylimmäiseksi tai vasempaan palstaan.

2) Mene Moodle-kursseille Opetukseni/Opintoni-kurssisivujen kautta. Kun opettaja on lisännyt Moodlen linkin kurssisivulle, pääset kirjautumaan sitä kautta kurssille.

3) Etsi kurssiasi Etsi-toiminnolla joko Moodlen etusivun tai Katsaus kursseistani -sivun kautta.

4) Lisää Moodle-kurssit selaimesi suosikkeihin. Ks. Opiskelijan digitaidot: Kirjanmerkit.

5) Opiskelija voi poistaa itsensä kurssilta. Huomaa kuitenkin, että opettaja ei näe enää mm. palauttamiasi tehtäviä Moodlessa.

Mitä voin tehdä opettajana?

1) Opettajan kannattaa määrittää kurssin alkamis- ja päättymispäivät Moodle-kursseille. Kun ne on oikein määritetty, lukukauden kurssit tulevat näkyviin oikein “Katsaus kursseistani”-sivun “Kurssit”-välilehden “Käynnissä olevat/tulevat/menneet kurssit”-välilehdille – myös opiskelijoille.

 • Mene kurssialueelle
 • Valitse Asetukset-lohkosta Kurssin ylläpito > Muokkaa asetuksia
 • Määritä kurssin aloitus- ja päättymispäivät (kurssin päättymispäivä ei sulje kurssialuetta, se ainoastaan ilmaisee sen, että kurssi on päättynyt).

2) Mene Moodle-kursseille Opetukseni-kurssisivujen kautta. Opettajan lisättyä Opetukseni-kurssisivulle Moodle-linkin ja kurssiavaimen, on opiskelijoiden helppo kirjautua Moodleen Opetukseni-kurssisivujen kautta.

3) Opettaja voi pyytää arkistoitavaksi ne Moodle-alueet, joita ei enää tarvita. Lähetä pyyntö: moodle (at) helsinki.fi. Vanhan kurssin voi ottaa talteen varmuuskopioimalla se. Ks. Kurssialueen sisällön arkistointi (Opettajan Moodle-opas). Kurssialueet, joilla ei ole lainkaan käyntejä yli 12 kuukauteen ja joiden aloituspäivämäärästä on yli 12 kuukautta, päätyvät mukaan automaattiseen poistoprosessiin.

4) Opettaja voi piilottaa Moodle-kurssit, joita ei enää aktiivisesti tarvita. Ne listautuvat opettajalle “käynnissä olevat/tulevat/menneet kurssit”-välilehdille viimeisiksi. Huomioi, että piilotetut alueet eivät näy opiskelijoille – opettajan täytyy tiedottaa opiskelijoille, mihin mennessä heidän tulee hakea omat työnsä kurssialueelta talteen. Piilottaminen tapahtuu kurssin asetuksissa (Asetukset-lohko > Muokkaa kurssia > Näkyvyys: Piilota).

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä moodle(at)helsinki.fi

Opetusteknologiapalvelut
Tietotekniikkapalvelut

Mitä uutta Moodle 3.3.?

Moodle päivitettiin 3.1.2018 versioon 3.3.

Uutuuksia ja parannuksia:

 • Uudistunut Katsaus kursseistani -näkymä (ks. video 1).
  • Kun kurssilla on käytössä suoritusten/edistymisen seuranta, näkyy se opiskelijan näkymässä etusivulla.
  • Kurssin asetuksiin määritelty alkamis- ja päättymispäivä määrittelee, näkyykö kurssi tulevissa, käynnissä olevissa vai päättyneissä kursseissa.
 • Orvot aktiviteetit poistuvat ja tilalle tulee näppärä “piilotettu, mutta pääsy sallittu”-toiminto (ks. video 2).
 • Navigointi helpottuu: pääset osioihin Navigointi-lohkosta sekä navigointipolkua käyttäen.
 • Opettaja voi halutessaan laittaa itselleen muistutuksen tehtävien arvioimisesta.
 • Arvioitaessa pdf-tiedostoja Tehtävä-aktiviteetissa, kommentoinnit ovat selkeämmät, kun kommentit ovat pienennetyssä muodossa.
 • Suoritusmittari poistui ja sen tilalla on Edistymisen seuranta -lohko.

Jos uusista ominaisuuksista on kysyttävää tai kommentoitavaa, laita viestiä Moodle-tukeen moodle (a) helsinki.fi

Video 1: Dashboard in Moodle 3.3

Video 2: Stealth Activities In Moodle 3.3

Moodlen versiopäivitys ja käyttökatko 3.1.2018

Helsingin yliopiston Moodle-oppimisympäristö päivitetään 3.1.2018 klo 8-17 aikana versioon 3.3. Tänä aikana Moodleen ei voi kirjautua eikä kurssialueita voi käyttää.

Jos sinulla on kysyttävää päivityksestä, ota yhteyttä moodle@helsinki.fi

Ihan kaikkia ominaisuuksia ei ole tulossa HY:n Moodleen, näistä lisätietoa myöhemmin.

Tammikuussa alkaa MOOC-kurssi: Learn Moodle 3.4 Basics

Moodle HQ järjestää ilmaisen MOOC-kurssin ”Learn Moodle 3.4 Basics”, joka on avoin kaikille Moodlesta kiinnostuneille. Kurssi on suunnattu erityisesti opettajille, jotka haluavat kehittää omaa Moodlen käyttöään opetuksessa sekä kokeilla, millaista on opiskella MOOC-kurssilla. Kurssi on myös loistava tilaisuus verkostoitua maailmanlaajuisen Moodle-yhteisön kanssa sekä jakaa uusia ideoita Moodlea käyttävien opettajien kanssa kansainvälisesti.

Kurssi alkaa 8. tammikuuta 2018 ja kestää neljä viikkoa. Kurssilla ei ole suorittamispakkoa, voit osallistua myös kuuntelijana ja seurata silloin kun sinulla on aikaa.

Lue lisää ja rekisteröidy:
https://learn.moodle.net/