Moodle pois käytöstä 29.12. – mitä uutta päivitys tuo tullessaan?

Verkko-oppimisympäristö Moodle päivitetään ke 29.12.2021 klo 8-17 versioon 3.11. Päivityksen aikana Moodleen ei pääse kirjautumaan, joten varmista, ettei kurssilla ole tenttejä tai tehtävien viimeisiä palautuspäiviä tuolloin. Päivityksen myötä Moodleen saadaan opetus- ja opiskelukokemusta parantavia toimintoja.

Mitä uutta päivitys tuo tullessaan?

Lisämahdollisuuksia edistymisen seurantaan

Edistymisen seuranta auttaa sekä opettajaa että opiskelijaa seuraamaan opiskelun etenemistä kurssilla. Työkalu toimii opiskelijalle tarkistuslistana kurssin tehtävistä. Edistymisen seurannan ja Rajoita pääsy -asetuksien avulla opettaja voi myös säädellä opiskelijoiden etenemistä ja pääsyä erilaisiin sisältöihin ja tehtäviin.

Opiskelijan näkymä selkeytyy:

 • Aktiviteettien asetuksiin määritellyt palautusajat ja edistymisen seurannan ehdot näkyvät Moodle-alueen etusivulla ja ko. aktiviteetin sivulla.
 • Opiskelija voi merkitä aktiviteetin tehdyksi Moodle-alueen etusivun lisäksi ko. aktiviteetissa.

Ks. tarkemmin Opiskelijan Moodle-opas

Opettaja:

 • voi päättää kurssin asetuksissa, näkyvätkö asetuksiin määritellyt palautusajat ja edistymisen seurannan ehdot Moodle-alueen etusivulla. Ehdot ja palautusajat näkyvät aina aktiviteetin sivulla.
 • Aktiviteettien suoritus -raportissa voi suodattaa sisältöjä aktiviteettien mukaan ja aktiviteettien Moodle-alueen järjestyksen tai opiskelijan nimen mukaan aakkostaen.

Ks. tarkemmin

Paranna kurssisi saavutettavuutta uudella työkalulla

Uusi Moodle-versio tuo mukanaan myös opettajalle tarkoitetun saavutettavuustyökalun, jonka avulla voit itse parantaa Moodle-alueesi saavutettavuutta. Työkalu paikantaa yleisimpiä saavutettavuusongelmia, jotka voivat liittyä esimerkiksi tekstiin, kuviin tai linkkeihin.

“Saavutettava verkkopalvelu on kaikkien ihmisten käytettävissä mahdollisimman helposti. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkopalvelussa on helppoa navigoida ja että verkkosisällöt ovat ymmärrettävissä ja niihin pääsee käsiksi myös erilaisten avustavien teknologioiden avulla. Saavutettavan sisällön tuottamisessa otetaan huomioon erilaiset ihmiset ja varmistetaan se, että tietoa on annettu useammalle kuin yhdelle aistille.” saavutettavasti.fi

Työkalu sisältää mm.

 • virhelistauksen, jossa on sekä kuvaus ongelmasta että linkit ongelmallisiin aktiviteetteihin
 • kuvaajia ongelmia sisältävistä aktiviteettityypeistä ja sisältötyypeistä (kuva, teksti, jne.)
 • yhteenvetotaulukon.

Saavutettavuustyökalussa on erillinen kurssille lisättävä vain opettajalle näkyvä lohko, jonka avulla voit tarkastella kurssin etusivua saavutettavuuden mukaan määräytyvän värikoodauksen kautta (heatmap).

Analyysi ajetaan yksittäiselle kurssialueelle ja työkalu päivittää raporttia automaattisesti kurssisisältöjen muokkaamisen jälkeen.

Lue lisää

Tentti-aktiviteettiin kolme toivottua parannusta

Tentti-aktiviteettiin tulee kolme toivottua päivitystä: sanalaskuri ja Ouriginal-plagiaatintunnistus esseekysymystyyppiin sekä kysymysten oletusasetusten seuraaminen edellisestä kysymyksestä seuraavaan kysymykseen.

Opiskelijan näkymä:

 • Jos esseelle asetetut sanamäärärajoitteet eivät toteudu, opiskelija näkee, että hänen vastauksensa on puutteellinen, liian lyhyt tai liian pitkä.

Opettajalle:

 • Sanalaskuri asetetaan kysymystä tehdessä Moodleen. Opettajalle näkyy selvästi se, ovatko opiskelijat noudattaneet sanarajoituksia vai eivät.
 • Ouriginal-plagiaatintunnistus vertaa opiskelijan vastausta verkosta ja Ouriginalista tallennettuihin vertailuaineistoihin. Ks. Ouriginalin käyttöohje (Opetustyön ohjeet)
 • Kysymystyypeittäin tehdyt asetusmuutokset mm. oletuspisteissä ja sanamäärärajoituksissa kopioituvat edellisestä kysymyksestä mukana nopeuttaen mm. saman tyyppisten ja pisteisten kysymysten tuontia Moodleen.

Katso video Moodle 3.11 Quiz improvements (oikean alalaidan ratasikonista voit valita suomenkielisen tekstityksen)

Moodlen uutuudet -esittely 12.1.2022 klo 16.15 – 17 Zoomissa

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan uutuuksista webinaariin! Ilmoittaudu Suffelissa.

Ilmoittaudu kevään Moodle-koulutuksiin!

Kevätlukukaudella on tarjolla useita Moodle-koulutuksia. Koulutuksien aiheet vaihtelevat Moodlen perusteista aktiviteettien syvällisempään läpikäyntiin ja arviointiin. Koulutukset toteutetaan webinaareina Zoomissa.

Moodle-koulutukset opettajille keväällä 2022

Koulutuksien lisätiedot ja ilmoittautumiset Suffelissa (Suffelin käyttöohje). Linkit Suffeliin löytyvät alta.

Tammikuu

Helmikuu

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Mahdolliset muut tulevat koulutukset päivitetään tähän listaan.

Muista myös

Tervetuloa!

Tilaa koulutus!

Jos tarjonnastamme ei löydy sopivaa koulutusta, ota yhteyttä moodle@helsinki.fi ja pyydä Moodle-tiimi pitämään tietoisku tai työpaja esimerkiksi oppiaineenne/koulutusohjelmanne tapaamiseen tai tiedekuntanne opetuksen kehittämispäivään!  Esimerkkejä Moodle-koulutuksista löydät Moodle- & MOOC-koulutuskokonaisuudesta (Flamma).

Avaa luukku Moodle-joulukalenterista!

Joulukalenteri löytyy – kuinkas muuten kuin – Moodlesta:

Luukkujen takaa paljastuu vinkkejä, linkkejä, faktoja ym. kiinnostavaa Moodleen liittyvää.

Joulukalenteri on toteutettu Moodlen H5P-aktiviteetilla.

Mukavaa joulun odotusta toivoo
Moodle-tiimi
moodle@helsinki.fi

Opetusteknologiapalvelut
Digitaalisen opetuksen ja jatkuvan oppimisen palvelut
Opetus- ja opiskelijapalvelut

Kysely: Arvosanojen vienti Moodlesta Sisuun

Moodlesta on mahdollista viedä arvosanoja Sisuun kahdella tavalla: suoraan Sisu-viennillä Arvioinnit-näkymästä, sekä SIMU-muuntimen kautta Excel-viennillä (ks. Moodlen ohjeet aiheesta).

Jatkokehityksen suunnittelun tueksi olemme laatineet kyselyn, joka on suunnattu Moodlen käyttäjille, joilla on kokemusta arvosanojen siirtämisestä Moodlesta Sisuun. Kyselyn täyttämiseen menee n. 5 minuuttia.

Vastaa kyselyyn viimeistään perjantaina 17.12.

Tule kouluttautumaan! Lokakuussa Moodle-koulutusten aiheina tentit ja arviointi

Lokakuussa treenataan Moodlen tenttiaktiviteetin käyttöä ja arviointikirjaa neljässä eri koulutuksessa. Tenttikoulutuksessa tutustutaan muun muassa erilaisiin tehtävätyyppeihin, kysymyspankkiin, arviointinäkymään sekä tenttiaktiviteetin asetuksiin. Arviointikoulutuksessa perehdytään Moodlen arviointikirjan käyttöön. Lisäksi tarjolla on englanninkielinen koulutus Moodlen perusteista. Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittaudu koulutuksiin Suffelissa:

Kaikki tulevat Moodle-koulutukset (Flamma)

Ilmoittautuminen ja lisätiedot Helsingin yliopiston henkilöstökoulutusjärjestelmässä Suffeli Learningissä (käyttöohjeet Flammassa). Linkit ilmoittautumiseen löydät yllä olevasta listasta.

Muistathan myös etäopetuksen kahvilan joka torstai sekä opettajille suunnatut Sisu-perehdytykset!

Tervetuloa!