Forskarseminariet i nordisk litteratur

Forskningsseminarium i nordisk litteratur, vårterminen 2024

Forskningsseminarium i nordisk litteratur ordnas under terminen 2023-2024  TORSDAGAR 16-18. Under vårterminen träffas vi i Huvudbyggningen, U2071 samt på zoom. Adressen i zoom är den samma som under förra terminen.

Seminariet leds av professor Kristina Malmio.

För zoomadress och material som distribueras till seminarier, kontakta Kristina Malmio (förnamn.efternamn@helsinki.fi)

 

25.1. Andreas Eriksson lägger fram ett avsnitt ur sin doktorsavhandling om Mirjam Tuominen.

1.2.

8.2. Forskningsplan-workshop: alla doktorander som vill utveckla sin forskningsplan inför kommande stipendieansökningar lämnar in en forskningsplan till Kristina och Julia en vecka innan.

15.2. Karl Berglund, Uppsala universitet, Bokläsning i den strömmade ljudbokens tidevarv

 Att de senaste årens boom för strömmade ljudböcker har lett till omvälvningar för både bokbransch och läsarmönster är ingen nyhet. Men hur och när lyssnar folk på ljudböcker? Finns det olika slags ljudboksläsare? Har bokströmningstjänsterna förändrat hur läsare tar del av litteratur – och vad de läser? Med utgångspunkt i den nyutgivna boken Reading Audio Readers: Book Consumption in the Streaming Age (Bloomsbury 2024) diskuterar Karl Berglund dessa frågor. Forskningen baseras på ett stort och detaljerat material av konsumtionsdata från Storytel som täcker alla svenska användare och drygt 500 böcker i det kommersiella toppskiktet.

Karl Berglund är biträdande universitetslektor och docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hans forskning befinner sig i skärningspunkten mellan litteratursociologi och digital litteraturanalys. Reading Audio Readers är ett resultat av forskningsprojektet ”Patterns of Popularity”, finansierat av Vetenskapsrådet 2020–2024.

16.2. OBS TID OCH PLATS! Ann Steiner, Uppsala universitet, 14.15-15.30 Forsthuset B310 (sal 11), Ljudlitteratur för barn. Om skönlitteratur skriven för radio, fonogram och strömningstjänst

 Ljudlitteratur, verk specialskrivna för att lyssnas på, har blivit en allt vanligare företeelse i Sverige. Det stora genombrottet för bokströmningstjänster har snabbt möjliggjort en bredare produktion av litteratur skriven för att spelas in som ljud. De allra största framgångarna har några serier för barn haft, IJustWantToBeCool’s Sommarjobbarna (2020–2022) och Camilla Brincks serie om Musse & Helium. Men ljudlitteratur är inte något nytt utan går tillbaka till tidig radio i Sverige och den mycket populära serien om Pelle Svanslös av Gösta Knutsson från 1937. Presentationen ger en översikt av ljudlitteratur för barn som genre och litteratur och den är baserad på en nyligen publicerad artikel i Barnboken (https://barnboken.net/index.php/clr/article/view/829) samt ett pågående projekt om äldre ljudlitterära verk från 1937–1957 i Sverige.

Ann Steiner är professor i litteraturvetenskap med särskild inriktning mot litteratursociologi. Steiner forskar med litteratursociologiskt perspektiv på bokmarknad, förlag, barn- och ungdomslitteratur, populärlitteratur och digitaliseringens inverkan på människors läsvanor.

29.2. Hanna Lahdenperä

14.3. Alexander Lepp

4.4. Anna Biström

11.4. Sofia Aminoff

25.4. Kaneli Kabrell

2.5. Gemensamt forskningsseminarium med Inhemsk litteratur och Allmän litteraturvetenskap.

Andra evenemang:

11.3. Metod och materialitet-nätverkets (2024-2025) första möte i Forsthuset måndagen den 11 mars klockan 12.15-14.00, sal 6 (B317). Seminariet är flerspråkigt (fi, sv, eng). Alla intresserade är välkomna!

23.-24.5. Litteraturforskardagarna i Jyväskylä. Deadline för inlämning av förslag till arbetsgrupper och föredrag 8.3.