Nordisk litteratur: Pågående forskning och nyligen avslutade avhandlingar

Aminoff, Sofia, doktorand

Jag forskar i den finlandssvenska modernistiska prosaisten, essäisten, dramatikern och kulturkritikern Hagar Olssons (1893-1978) dramatiska produktion, som består av pjäserna Hjärtats pantomim (1927), S.O.S. (1928), Det blåa undret (1932), Snöbollskriget (1939), Rövaren och jungfrun (1944) och Kärlekens död (1952). I avhandlingen undersöker jag skådespelens subjektsyn genom att analysera det dramatiska jaget och dess relation till poetiken och de dramaturgiska strategierna med fokus på transformativa akter.

Biström, Anna, FD, forskardoktor i nordisk litteratur

I min pågående forskning studerar jag  olika former av aktörskap på det litterära fältet utifrån konkret data om gruppen av osynliga författare på svenska i Finland 1830–1930, de författare som gett noll relevanta referenser i samlingsdatabasen Finna. Jag är anknuten till det litteratursociologiska forskningsprojektet Doldisarna. Litteratursociologiska nedslag bland aktörer och delfält inom den svenska litteraturen i Finland 1830–2023 som leds av Kristina Malmio och finansieras av Svenska kulturfonden samt Ella och Georg Ehrnrooths stiftelse (2023–2026). Också under de senaste åren har jag sammanställt och analyserat kvantitativ information om litteraturen och det litterära fältet på svenska i Finland. Jag är intresserad av hur databaser och (digitala) informationskällor bidrar till och styr kunskap, samt av osynliggörande och synliggörande processer på det litterära fältet. Min doktorsavhandling (2015) handlade om hur bilden av artisten Eva Dahlgren, och av ”äkthet”, skapas i pressens rockjournalistik och i Dahlgrens rocktexter.

 Eggertsson, Reynir, FD, universitetslektor i isländska

I min forskning arbetar jag med europeisk medeltidslitteratur (från 1300-1400-talen) från framförallt Italien och Frankrike, som blivit översatt från och med ca 1500, via tyska och danska till isländska. Jag undersöker hur dessa danska och isländska översättningar utvecklas och förändras i nya versioner, både i tryckta och handskrivna böcker över tid, ända fram till 1900-talet.
Jag tycker det är intressant och viktigt att se hur 1. språkliga och kulturella förändringar i perioden 1500-1900 påverkar de danska versioner, som huvudsakligen finns i tryckta böcker, och 2. hur dessa danska versioner översätts till och utvecklas på isländska i handskrivna böcker och även muntligt, speciellt i ljuset av den särisländska sagotraditionen.

Elfving, Robin, doktorand

Jag analyserar ”bruksläsningen” av skönlitteratur inom disciplinen ledarskap ur en litteraturvetenskaplig synvinkel. Jag skriver min doktorsavhandling om vilka krav som kan ställas på ett skönlitterärt verk för att man kan förvänta sig att en läsning av det bidrar till ett bättre ledarskap. Avhandlingen omfattar en analys av föreliggande litteratur i ämnet och en kvalitativ fallstudie av läsarreaktioner genom ett läsningsprojekt.

Eriksson, Andreas, doktorand

Forss, Hilda, doktorand

Min forskning behandlar digitala aspekter av nordisk samtida lyrik, vilket görs genom tre författare som på olika sätt utnyttjar digitaliseringens möjligheter i sin produktion – Johannes Heldén, Cia Rinne och Ralf Andtbacka. Jag undersöker bland annat mediets inverkan på läsupplevelsen, förhållandet mellan digital och icke-digital kultur, algoritmens och programkodens roll som poetiska verktyg och författarrollen i en digitaliserad mediekultur.

Hertzberg, Fredrik, FD, docent i nordisk litteratur

Mina forskningsområden är finlandssvensk modernism, litteraturhistorisk och biografisk forskning, arkivforskning, poesiöversättning och ’materialitet’. I mitt pågående projekt ”’En ny dag drar in.’ Den finlandssvenska modernismens uppkomst och utveckling 1913–1930” studerar jag modernisterna i deras tid och miljö. Projektet kombinerar kollektivbiografiska och historiska perspektiv.

Jagne-Soreau, Maïmouna, FD, doktorsavhandling Postinvandringslitteratur i Norden. Den litterära gestaltningen av icke-vita födda opch uppvuxna i Norden (2021). Postdoc i pedagogik (mångfald, flerspråkighet, och social rättvisa i utbildning): om rasism i finlandssvenska högstadier (RISK). 

Kabrell, Kaneli, doktorand

Jag arbetar på en doktorsavhandling om Carita Nyströms, Gurli Lindéns och Wava Stürmers författarskap under 1970–1990-talen, med fokus på ekologiska och ekofeministiska motiv och kunskapsproduktion i deras verk. I min forskning intresserar jag mig för hur författarnas feministiska och ekologiska engagemang och de ekofeministiska teorier som växer fram parallellt tar sig till uttryck genom skönlitteraturen, och hur skönlitteraturen i sin tur förhåller sig till dessa.  

Kasper, Vanessa, doktorand

I min doktorsavhandling tillämpar jag Juri Lotmans kultursemiotiska modeller på isländsk medeltidslitteratur. Jag analyserar hur de litterära rummen är uppbyggda och dynamiserade i Fóstbrœðra saga med fokus på dualiteter som går igenom hela sagan.

Lahdenperä, Hanna, FD, doktorsavhandling ”Det finns miljoner sätt att vara.” Om Monika Fagerhoms Diva och den filosofiska läsningen (2021), postdok i projektet Tove Janssons senare prosa, https://explorationswithtove.wordpress.com/, (Uleåborgs universitet)

Lepp, Alexander, doktorand

Min avhandling fokuserar på sinnenas, och särskilt synsinnets, betydelse i Henry Parlands (1908-1930) författarskap. En viktig teoretisk utgångspunkt är idén att de mänskliga sinnena formas genom en historisk process som inbegriper medier, teknologier och diskurser. I moderniteten har synsinnet ansetts ha en framskjuten plats. Genom att undersöka hur i första hand seendet gestaltas i Parlands prosa och dikter, närmar jag mig samtidigt frågan om litteraturens specifika förhållande till de mänskliga sinnena.

Madsen, Claus, FD, universitetslärare i danska

Malmio, Kristina, FD, professor i nordisk litteratur

Mina forskningsområden är den svenskspråkiga litteraturen i Finland, modernism, postmodernism och litteraturen efter postmodernismen, litterär rumslighet samt litteraturens relation till samhället: fält, smak,  klass och identitet. I min pågående forskning undersöker jag den finlandssvenska romanen på 2000-talet med utgångspunkt i ett planetariskt perspektiv.

Jag leder det litteratursociologiska  forskningsprojektet Osynliga aktörer, okända nätverk. Litteratursociologiska studier av den svenska litteraturen i Finland 1830–2023 som finansieras av Svenska kulturfonden och Ella och Georg Ehrnrooths stiftelse (2023-2026).  I projektet ingår doktoranden Jörgen Scholz samt post-dokforskarna Anna Biström och Tomi Riitamaa, (Helsingfors universitet)

Riitamaa, Tomi, FD, forskardoktor i nordisk litteratur

I mitt pågående forskningsprojekt ”Mord i Mumindalen. Finlandssvensk kriminallitteratur 1904–2023” undersöker jag den finlandssvenska kriminallitteraturens historia utifrån litteratursociologiska perspektiv. Hur skrivs deckare utifrån en språklig minoritetsposition? Hur skildras finlandssvenskheten i verken och hur positionerar sig kriminallitteraturen och dess aktörer på det litterära fältet? Projektet utgör en del av det större forskningsprojektet Doldisarna. Litteratursociologiska nedslag bland aktörer och delfält inom den svenska litteraturen i Finland 1830–2023 som leds av Kristina Malmio och som finansieras av Svenska kulturfonden samt Ella och Georg Ehrnrooths stiftelse (2023–2026).

Jag disputerade 2021 med avhandlingen Isolerat och övergivet nationsfragment, hänsynslöst ihjältiget? Studier i den finlandssvenska litteraturens position och predikament i Sverige. Bland mina forskningsintressen märks även den litterära priskulturen och dess betydelse.

Scholz Jörgen, doktorand

Jag skriver min doktorsavhandling om nordisk kulturtransfer via Finsk Tidskrift i slutet på 1800-talet. Jag är särskilt intresserad av hur den nyaste svenska, danska och norska litteraturen mottogs och bedömdes i denna viktiga kulturtidskrift. Min undersökning bygger på de (litteratur)brev som skickades från de nordiska länderna till tidskriftens redaktion. Jag vill veta vem som skriver dessa brev, vilka författare och författarskap som lyfts fram och hur den nyaste nordiska litteraturen värderas.

Tidigs, Julia, FD, docent i nordisk litteratur 

Mina forskningsområden är litterär flerspråkighet, Finlands svenska litteratur, svensk 2000-talslitteratur, litteraturkritikforskning och barn- och ungdomslitteratur. I mitt pågående forskningsprojekt sammanställer jag en bok över flerspråkighet i finlandssvensk samtidslitteratur, och jag medverkar även i översiktsprojektet ”Den svenska barnlitteraturkritiken och -forskningen i Finland”.

Westerlund, Lotta, doktorand

Syftet med min avhandling är att analysera interaktionen mellan textens, musikens och bildens rytmik inom olika former av barnlyrik. Vidare vill jag visa på hur denna interaktion kan vara meningsbärande, och användas för att berika och fördjupa en tematisk analys. Med barnlyrik avser jag både lyrik skriven för barn, och olika former av barnvisor, så som sångmaterial i barnmedia eller inom scenkonsten.  I materialet ingår nordisk barnkultur från 1950- och 1960-talet, inklusive Lennart Hellsing, Tove Jansson och Thorbjørn Egner.