Kategoriat
Uncategorised

Painonvartijat aineisto

Perehdyimme tutkimukseen, jonka tutkimuskysymyksenä oli: Opitaanko netin painonhallintapalveluiden avulla pitkäkestoista painonhallintaa? Tutkimuksemme tutkijana toimi Mari Niva, joka myös keräsi tutkimuksen aineiston. Tutkimukseen osallistui 20 naista, jotka olivat iältään 21–66 vuotiaita. He kuuluivat ylempään keskiluokkaan ja olivat korkeasti koulutettuja. Tutkittavat olivat painonhallintaan erikoistuneen palvelun käyttäjiä. Tutkimuksen alussa Niva teetti jokaiselle tutkittavalle henkilökohtaisen haastattelun, joka toteutettiin Helsingissä marras-joulukuussa 2012. Haastattelut olivat pituudeltaan 60min- 2h40min ja ne nauhoitettiin. Haastattelun lisäksi aineistoa hankittiin kyselylomakkeilla haastattelun yhteydessä sekä vuoden päästä sähköpostin välityksellä.

Tutkimuksen aineisto koostuu tutkijan omasta havainnoinnista internetin painonhallintasivuista, tutkimushenkilöiden haastatteluista ja heille tuotetuista kyselylomakkeista sekä sekundäärisestä aineistosta. Painonhallintasivustojen (Kiloklubi ja Keventäjät) toiminnoista ja niistä muodostuneesta noudatettavasta käsikirjoituksesta saatiin aineistoa tutkimukseen. Kalorien laskentatyökalujen avulla tutkittavien toiminnot painonhallintansa puolesta havainnollistuivat numeraalisten arvojen muodostuessa graafisiksi kuvioiksi. Asiantuntijoiden neuvot painonhallintaan sekä vertaistuki keskustelufoorumien kautta tuottivat myöskin aineistoa tutkimukseen. Tutkittavien ylläpitämät ruokapäiväkirjat antoivat tietoa käytännössä tapahtuneesta painonhallinnasta. Tutkija testasi painonhallintasivustojen käyttöä myös itse, ja arvioi sivuston antamasta palautteesta muodostuvia kokemuksia.

Ennen tutkimuksen aloittamista tutkimushenkilöiden oli pitänyt tehdä vähintään viiden kilogramman painonpudotus, ja painoindeksin tuli olla vähintään 25 tutkimuksen alkaessa. Tutkimus tehtiin 20 haastateltavan avulla, jotka kaikki olivat naisia ja joista jokainen oli joko Kiloklubin tai Keventäjien asiakas. Osalla tutkimushenkilöistä kokemuksia erilaisista dieeteistä, jotka eivät kuitenkaan olleet onnistuneet odotetulla tavalla, joka tässä tapauksessa tarkoittaa painon nousua takaisin. Sekundäärinen aineisto muodostui hankkeesta, jonka taustalla oli toinen noin kymmenen vuotta sitten tehty hanke, josta Nivalla lähti kiinnostus painonhallintateemaan. Niva kiinnostui siitä, millaisia ovat erilaiset painonhallintaan liittyvät kokemukset ja miten painonhallintaa voidaan ohjata. Vuosina 2011-2015 Niva oli myös mukana sosiologisessa tutkimuksessa, jossa tutkittiin rasvaa ja lihavuutta.

Saimme käyttöömme tutkijan haastatteluihin tekemän rungon, josta selvisi, miten haastattelut etenivät ja mitä asioita hän haastateltavilta kysyi. Hän kertoi käyttäneensä haastattelurunkoa kuhunkin tilanteeseen sopivalla tavalla niin, että kaikki teemat tuli käsiteltyä, mutta kysymykset vaihtelivat haastateltavan kertoman perusteella. Haastatteluihin kulunut aika vaihteli 60 minuutista 2 tuntiin ja 40 minuuttiin, johon vaikutti lähinnä haastateltavan puheliaisuus.

Tällä tavalla hankittu aineisto on hyvin spesifi, eikä näin ollen ole yleistettävissä koko väestöön. Aihe on rajattu melko yksipuolisesti ja jättää paljon asioita tutkimuksen ulkopuolelle. Väite on erittäin laaja, mutta otantana on vain kaksi hyvin samantyylistä sivustoa aineistona, joten tuloksetkin ovat melko suppeat. Tutkimusväitteen voisi rajata esimerkiksi ”internetissä olevat painonhallinta sivustot eivät opeta painonhallintaa”, jolloin tulokset olisivat paremmin kytköksissä väitteeseen.

Tutkimus ei käsittele painonhallintaa lainkaan liikunnan näkökulmasta, eikä siitä selviä, miten painonhallinta saadaan pysymään tasapainossa. Tutkimuksen aineisto on kerätty 2012, eli siitä saatu data on jo lähes 10 vuotta vanhaa. Tässä ajassa moni asia on ehtinyt muuttua ja jo silloin kun se vuonna 2016 julkaistiin, oli osa tiedoista ”vanhaa”. Tutkimus on vaikea suhteuttaa aikaansa ja sen konteksti tämän päivän painonhallinnassa jää epäselväksi. Tiede kehittyy kokoajan ja tänä päivänä tämänkaltainen tiukka kalorien laskeminen ja orjallisesti laihdutussivustojen ohjeiden noudattaminen voidaan mieltää jopa muistuttavan syömishäiriökäyttäytymistä. Koemmekin siis, että tämä tutkimus on vaikea sijoittaa kontekstiin vuonna 2020, sillä nykyään koko ajan vähenevässä määrin painonhallintaa suositellaan toteutettavaksi tällaisin keinoin.

Ote Nivan haastattelukysymyksistä osallistujille:

2. Oma laihdutus- ja painohistoria ja laihduttamisen syyt ja tavoitteet

  • miten kuvaisit omaa painoasi
  • miksi paino on noussut
  • mihin asioihin paino vaikuttaa
  • miksi laihdutat, millaisia tavoitteita laihduttamisen suhteen
  • aikaisemmat laihdutuskokemukset, ero tämänhetkiseen laihduttamiseen verrattuna
  • mikä saa nyt yrittämään uudelleen, jos aikaisemmat laihdutukset eivät ole tuottaneet tulosta tai kilot ovat tulleet takaisin

Terveisin Painonvartijat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *