Kategoriat
Uncategorised

Mitä Painonvartijat ovat oppineet tähän mennessä opintojaksolta?

Tutkimuksen tekeminen ei ole ryhmälle entuudestaan kovin tuttua, joten opintojakson aikana on opittu selkeämpi käsitys siitä, miten tieteellinen tutkimus rakentuu, sen vaiheista sekä mitä se kokonaisuudessaan pitää sisällään. Ryhmä on oppinut tutkimuksen tekemisessä tapahtuvaa kärsivällistä sisällöntuottamista: tutkimus etenee hitaasti vaiheittain ja jokaisessa vaiheessa tulee pohtia hyvin monesta eri näkökulmasta asioita. Opintojakson kohtuullisen rauhallinen etenemistahti niin sanotusti pakottaa pohtimaan yhä uudestaan samankaltaisiltakin vaikuttavia yksityiskohtia nimikkotutkijatekstistä. Tutkimuksen voimasanat-oppimateriaali avaa selkeästi ja yksinkertaistetusti tutkimuksen tekemisen yksityiskohtia.

Opintojakson aikana ryhmän jäsenet ovat oppineet uusia runsaasti uusia käsitteitä sekä selkeämpää tutkimuksen erittelyä. Opintojen aikana on tullut selkeästi esille käsitteiden määrittelyn tärkeys ja vaadittava tarkkuus sitä tehdessä. Käsitteiden sisäistäminen on helpottanut ja nopeuttanut tekstin lukemista sekä sen sisäistämistä. Ryhmä kokee, että osaa purkaa tutkimusta pienempiin osiin ja arvioimaan sen johdonmukaisuutta, pohtimaan käytettyjä mittareita ja suhteuttamaan niitä tutkimuksen yleistettävyyteen.

Teoreettisen viitekehyksen merkitys tutkimuksen kannalta tuli osalle ryhmästä uutena asiana. Ymmärrettiin, kuinka paljon taustatyötä tutkimukseen kuuluu, ja että hyvä tutkimus linkitetään aiempiin tutkimuksiin. Tutkimuksen tuottamisen prosessit aina rahoituksen hakemisesta tiedon julkaisemiseen tulivat uutena opittuna samoin kuin tutkimuksen arvioiminen Suomen Akatemian arviointilomakkeen mukaan.

Osa ryhmästä kokee, ettei opintojakson muiden ryhmien esityksistä ole saatu paljoa irti aikataulun tiukkuuden sekä etätyöskentelyn haasteiden johdosta, ja oppiminen onkin tullut nimenomaan oman ryhmän kesken työskentelystä. Uusia puolia on tullut esille ryhmätyöskentelystä ryhmän ollessa näin kookas. Ryhmätapaamisten ollessa etänä haasteena on erityisesti kaikkien jäsenten tasapuolinen osallistuminen ryhmätyön tuotokseen. On ollut vaikeaa jakaa työt tasaisesti sekä saada kaikki motivoitumaan työskentelyyn ja yhteen hiileen puhaltamiseen. Ryhmä kuitenkin uskoo, että opintojakson aikana tapahtunut tiimityöskentely on ollut hyvää harjoitusta tuleviin opintoihin ja työelämään.

Ryhmä on oppinut myös, että kriittisyys omaa tutkimusta kohtaan on tärkeää – tutkija osaa huomioida mitä tutkimusnäkökulman rajaamisella jää tutkimuksen ulkopuolelle. Osa ryhmästä uskoo tämän helpottavan esimerkiksi kanditutkielman teossa, kun tarkempi tutustuminen tutkimuksen eri osa-alueisiin, kuten taustoihin, menetelmiin, otoksiin, tulosten raportointiin, alkaa.

 

Syksyisin terveisin,

Painonvartijat eli Kreetta, Heidi, Clarissa, Emma, Joona, Henna, Lotta, Saimi, Mia ja Kirsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *