Salakirjoituksia

Tehtävässä esitellään erilaisia ja eritasoisia salakirjoitustapoja. Mukana on myös muutamia salausharjoituksia. Tehtävä toimii erinomaisesti yksin tai vaihtoehtoisesti johdatuksena salakirjoituskone Enigman toimintaan.

Lataa materiaali tästä: Salakirjoituksia

 

Avainsanat: salakirjoitus, suoraan numeroiksi, Atblash, Caesar-salakirjoitus, ruudukko-salakirjoitus, julkisen avaimen salakirjoitus, RSA-salakirjoitus

Kategoriat: 3.-5. luokka, 6.-9. luokka, Lukio, Soveltava matematiikka, Tutkimustehtävä

2 thoughts on “Salakirjoituksia”

  1. Oman kokemuksen perusteella Caesar-salauskiekoissa olisi mielekkäämpää, jos kirjainten indeksöinti alkaisi nollasta, eli luku-kirjainparit menisivät (0, A), (1, B), (2, C), jne.

    Tällöin salausavain olisi samalla kertaa se indeksi, jolle sisäkiekon ‘A’ kuvautuu ja lisäksi se luku, kuinka monta askelta salauskiekkoa käännetään verrattuna nollakohtaan.
    Neutraali salausavain olisi siis tällöin nolla eikä yksi, kuten nyt.

    Tämä olisi mielestäni helpompi selittää, olettaen, että nollaindeksi ei hämmennä kerholaisia liikaa.

    1. Kiitos Juho kommentistasi! Tämä meidän kiekkomme on ehkä se perinteisempi ja siinä on ajatuksena, että se toimii salauksen apuna, sillä Caesarin salaushan toimii ilman kiekkoakin. Tällöin aakkosista lasketaan, monesko kirjain on kyseessä, lisätään siihen salausavain ja katsotaan, mikä kirjain aakkosista löytyy kyseisen summan kohdalta. Selityksesi kuulostaa oikein ymmärrettävältä sekin. Molemmat tavat toimivat varmasti yhtä hyvin, kunhan vain muistaa käyttää sitä kiekkoa, jolla viestin on salannutkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *