Categories
Events News

Uusia tulkintoja: Taiteiden yö 2022

KIRJOITTAJA: Kirsti Salmi-Niklander & LOTTA LEIWO

Uusia tulkintoja – Taiteiden yö 2022

(English version available here.)

Kuumana kesäiltana 18. elokuuta hankkeemme järjesti tapahtuman, joka oli osa Helsingin Taiteiden yö -konseptia. Taiteiden yö, jolloin kuka tahansa voi järjestää kaupungissa taidetapahtuman, on osa kolmiviikkoisia Helsingin juhlaviikkoja. Tapahtumamme teemana oli “Uusia tulkintoja”.

Hankkeemme taiteilija John Westmoreland ja hänen “löydetyt ystävänsä”; Luode-yhtye sekä kansanmuusikko Emmi Kuittinen esiintyivät noin 100 hengen yleisölle Topelian sisäpihalla, kauniissa puutarhassa Helsingin yliopiston keskustakampuksella. Suurin osa yleisöstä seurasi esitystä Thirsty Scholarin terassilta. Ennen esitystä hankkeen johtaja Kirsti Salmi-Niklander esitteli T-Bone Slim -projektia yleisölle. Voit katsoa esityksen Unitubesta tai lukea transkriptin alta. Esittelyn jälkeen löydät kaksi videota musiikkiesityksestä.

People sitting on ground, band playing: keyboardist and guitarist.
Yleisö kuuntelemassa John Westmorelandin esiintymistä Topelian nurmikolla. © Lotta Leiwo 2022.
Female speaking to a microphone. Band set: keyboards, drum set. A van and Topelia building in the background.
Kirsti Salmi-Niklander esittelee hanketta. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa esittelyn (englanniksi). © Lotta Leiwo 2022.

“Tervetuloa Taiteiden yön musiikkitapahtumaan, jonka tarjoaa Koneen Säätiön rahoittama tutkimus- ja taideprojekti ’T-Bone Slim and the transnational poetics of the migrant left in North America’. Hanke tutkii siirtolaisvasemmiston ylirajaista poetiikkaa ja verkostoja Pohjois-Amerikassa T-Bone Slimin ainutlaatuisen hahmon kautta. T-Bone Slim oli Matti Valentininpoika Huhdan (1882–1942) salanimi, ja hän oli yksi Yhdysvaltain työväenliikkeen merkkihenkilöistä. Hän syntyi Ashtabulassa Ohiossa vuonna 1882. Hänen vanhempansa ja heidän useimmat sisaruksensa olivat muuttaneet Keski-Pohjanmaan Kälviältä muutamaa vuotta aiemmin. Matti Huhta kuoli vuonna 1942 New Yorkissa hukkumalla East Riveriin. T-Bone Slim oli legendaarinen kulkuri, lauluntekijä, runoilija ja IWW-liikkeen (Industrial Workers of the World) lehtien kolumnisti. Hän kirjoitti tekstejään englanniksi, tosin olemme onnistuneet löytämään ainakin yhden tekstin, jonka hän on saattanut kirjoittaa suomeksi Ashtabulan paikallislehteen noin 20-vuotiaana.

T-Bone Slimin kirjoitukset jäivät pitkään unohduksiin. Niitä julkaistiin alun perin IWW-liikkeen sanoma- ja aikakauslehdissä. 1960-luvulla T-Bone Slimin kirjoitukset innoittivat Chicagon surrealistista liikettä ja kansalaisoikeusliikettä. Hän pysytteli kuitenkin poissa parrasvaloista, ja hänen henkilöllisyytensä pysyi mysteerinä useimmille lukijoille. Muutama vuosi sitten John Westmoreland, hankkeemme muusikko ja taiteilija, sai selville, että T-Bone Slim oli itse asiassa hänen isoisosetänsä Matt, joka oli eräänlainen suvun musta lammas. Hankkeemme sai alkunsa Johnin viime vuonna Koneen Säätiön rahoittamasta residenssijaksosta.

Taiteellisessa ja tutkimuksellisessa hankkeessamme jäljitämme T-Bone Slimin elämää ja verkostoja sekä sosiaalisia, kulttuurisia ja poliittisia liikkeitä, joissa hän toimi. Projektiryhmämme on hyvin kansainvälinen: Minä ja tutkimusassistenttimme Lotta Leiwo työskentelemme täällä Topeliassa, ja olemme keskittyneet T-Bone Slimin sukuhistoriaan ja varhaisvuosiin Kansalliskirjaston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran aineistojen pohjalta. Teimme myös jännittävän kenttämatkan Kälviälle toukokuussa. Saku Pinta on suomalais-kanadalainen tutkija, joka asuu Thunder Bayssä ja Winnipegissä. Marija Dalbello on kotoisin Kroatiasta, mutta toimii nykyään informaatiotutkimuksen professorina Rutgersin yliopistossa New Jerseyssä. Saijaleena Rantanen Taideyliopistosta, joka on työskennellyt IWW-laulujen parissa, ja Samira Saramo Siirtolaisuusinstituutista ovat myös mukana hankkeessa. Owen Clayton Lincolnin yliopistosta Iso-Britanniasta on kirjoittanut tähän mennessä ainoat akateemiset artikkelit T-Bone Slimin kirjallisista teoksista, ja teemme hänen kanssaan yhteistyötä hankkeessa. Hankkeemme toimii enimmäkseen virtuaalisesti, ja olemme tutkineet arkisto- ja kirjastoaineistoja sekä Yhdysvalloissa että Suomessa. Ensi vuonna tapaamme vihdoin kasvokkain Suomessa loppuseminaarissamme. Tilaisuuksia on luvassa sekä Helsingissä että Kokkolassa ja Kälviällä elokuun puolivälissä, joten pysykää kuulolla! Hankkeellamme on verkkosivut ja blogi, Facebook-sivu ja Twitter-tili, joilla julkaisemme tutkimustuloksia.

John Westmoreland on työstänyt uusia tulkintoja T-Bone Slimin kappaleista, ja hänen “Resurrection” -albuminsa on tulossa pian. Kaksi kappaletta on jo julkaistu YouTubessa: musiikkivideo “Harvest Land” ja “Weary Years“. John on myös tehnyt tutkimusta näiden kappaleiden taustoista. Hän esittelee laulujen tekstejä tarkemmin pian. Tänä iltana kuulemme siis joitakin näistä uusista tulkinnoista T-Bone Slimin kappaleista. Johnia säestävät “Luode”-yhtye, Antero Kulju ja Jussi Villgren sekä kansanmuusikko Emmi Kuittinen.”

Kirstin esityksen jälkeen John Westmoreland & co. esittivät uusia tulkintoja T-Bone Slimin teksteistä.

“Popular Wobbly”

Jos video ei näy, löydät sen YouTubesta täältä.

Kansanmuusikko Emmi Kuittinen esittää “Street Beggars” -kappaleessa T-Bone Slimin inspiroiman itkulaulun. Emmi esittelee itkulaulua näin:

“Seuraavassa kappaleessa on pieni itkuvirrenpätkä, joka on tehty karjalaista itkuvirsiperinnetyyliä noudattaen omalla kielelläni, suomeksi. T-Bone Slimin teksti “Street Beggars” inspiroi tähän itkuvirteen.”

Itkuvirren sanat:

“Kuunnelkaa kuinka kurjat kulkurit
Joutuvat kuraisilla kujilla kulkemaan
Katsokaan kallehia kanssakulkijaisia,
Jotka kauhistuneita katseita keräävät,
Kuka voisi auttaa noita apeutuneita asukkaita,
Armahimmat asuntasijaset saamaan.

Oi mistä löytyy kaunehimmat kasvattopaikkaset,
Kaikille kallehille kanssakulkijoisille.

Oo, oommeko yhessä yrittäneet tarpeeksi,
Että eheinä saisi kaikki elellä,
Ettei vain onnekkaimmat,
Kaikkea onnea itselleen ottaisi,
Kaikkea valtaa, omaisuutta itselleen haalisi,
Ja kaikkea yksin hallitsisi.

Oi, armahat syntyset,
Antakaa armoa,
Apeutuneille asukkaille,
Ja kurjille kulkijaisille.”

Jos video ei näy, löydät sen YouTubesta täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *