Tervetuloa syksyn 2021 maisteriopintoihin

Syksyn opetus käynnistyy ihan pian, tervetuloa uudet ja vanhat! Vielä etäillään mutta toivoa on. Sisu vaatii… sisua ja kärsivällisyyttä, ennen kuin se saadaan meitä kaikin tavoin palvelemaan. Syksyn opintoja suunnitellessa voi hyödyntää ainakin näitä linkkejä. Tutkielmaseminaareissa on vielä joitakin paikkoja, jos kiinnostaa, ole pian yhteydessä seminaarin ohjaajaan!

Tutkielmaseminaarien 2021–2022 esittely ja ennakkoilmoittautuminen

Tutustu täällä lukuvuoden 2021–22 tutkielmaseminaareihin: https://blogs.helsinki.fi/tu-maisteri/tutkielmaseminaarit-2021-2022/

Tutkielmaseminaarien kevään ennakkoilmoittautuminen alkaa 6.4. klo 08.00 e-lomakkeella. Ilmoittautuminen päättyy 26.4. klo 23.59. Ilmoita hakemuksessasi kaksi seminaaria preferenssijärjestyksessä, siltä varalta, ettet tule valituksi ensisijaiseen seminaariin. Syksyn Sisu-ilmoittautuminen avautuu elokuussa. Katso lisätietoa täältä.

Ajankohtaista työelämäopinnoista sl 2020

1) Ilmoittautuminen I periodin opetusryhmiin

alkaa 12.8.2020 klo 12:00 Mikäli ilmoittautumisen osalta on ongelmia (puuttuu edeltävät opinnot tms.), ota yhteyttä teol-ura@helsinki.fi

Teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelman työelämäjaksot ovat:

TUK-450 (opetus II ja IV periodissa)
TUK-451 (työelämäjakso; ilmoittautuminen e-lomakkeella https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/80346/lomake.html). Lisätietoja löytyy myös blogisivuilta : TUK-451

Teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelma, kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen asiantuntijatyön opintosuunnan (entinen A1) työelämäjaksot ovat:

TUM-411 (opetus I ja III periodissa)
TUM-412 (työelämäjakso; harjoitteluseurakuntahaku alkaa 22.9.2020; lisää KOHDASSA 2)
TUM-413 (opetus I, II, III ja IV periodissa)(osa opetuksesta intensiiviopetuksena periodien ulkopuolella)

Teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelman ilman opintosuuntaa (entinen A2) työelämäjaksot ovat:

TUM-401 (opetus I ja III periodissa)
TUM-402 (työelämäjakso; ilmoittautuminen e-lomakkeella https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/81460/lomake.html). Lisätietoja löytyy myös blogisivuilta: TUM-402

TUM-403 (opetus I, II, III ja IV periodissa)(osa opetuksesta intensiiviopetuksena periodien ulkopuolella)

 

2 ) TUM-412 Työelämäjakso info ja harjoitteluseurakuntahaku

Työelämäjaksoon ja harjoitteluseurakuntahakuun liittyvä infoluento järjestetään ti 22.9.2020 klo 16-18 paikka vielä avoinna.

Haku harjoitteluseurakuntiin 22.9.-12.10.2020  e-lomakkeella.

Lisätietoja löytyy myös blogisivuilta: TUM-412

 

3) TUM-420 Kirkollisten erityisalojen soveltavat opinnot : info ja haku

Opintojakso on tarkoitettu vain A1-linjalla tai Kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen asiantuntijatyön opintosuunnan opiskelijoille.

Harjoitteluun hakeville järjestetään infotilaisuus ke 30.9 klo 14-16 paikka vielä avoinna.

Haku kirkollisten erityisalojen harjoitteluun 30.9.-25.10.2020 e-lomakkeella.

 

Työelämäopintoihin ja harjoitteluihin liittyviin kysymyksiin vastaa

Timo Åvist
suunnittelija (työelämäyhteydet)
teol-ura@helsinki.fi

p. 02941 22102

Tutkielmaseminaareihin 2020-21 ilmoittautuminen ja seminaarien esittelyt

Tänään 1.4.2020 avautui ensi lukuvuoden tutkielmaseminaareihin ilmoittautuminen. Ilmoittautumisohjeet löytyvät Opiskelijan ohjeista: https://guide.student.helsinki.fi/fi/uutiset/teologian-ja-uskonnontutkimuksen-tutkielmaseminaarit-2020-21. Muista valita koulutusohjelmaksi Teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelma, jos etsit tiedotetta ohjeiden etusivulta.

Yksittäisten seminaarien esittelyt on koottu tänne maisteriohjelman blogiin. Osastojen ja temaattisen seminaarin sivuille pääset tältä sivulta: Tutkielmaseminaarit 2020-21.

Neljännen periodin opetusta (2020)

Uutena tämän vuoden neljännen periodin opetuksessa alkavat maisteriohjelman temaattiset verkkokurssit. Kursseja tarjotaan Avoimen yliopiston kautta kaikille, mutta Teologisen tiedekunnan tutkinto-opiskelijat voivat voivat osallistua niihin maksutta ja ne korvaavat vastaavat tutkinnon temaattisen kurssit.

Temaattiset kurssit

Avoimen kautta verkkokurssina tarjolla ovat Kontekstuaalinen teologia ja Kaupungistuminen, uskonto ja sosiaaliset ongelmat . Verkkokursseihin kuuluu myös englanninkielinen Luther’s Theology. Kontekstuaalinen teologia on tarjolla myös luentokurssina ja luentokursseista löytyy myös Kirkkojen yhteistoiminta ja ekumeeninen liike.

Oppiaineiden kurssit

Eksegetiikka

Eksegetiikan osasto tarjoaa tekstikurssia Gnostilaisuus, juutalaiskristillisyys ja apokryfiset evankeliumit: Johanneksen teot Vanhan testamentin puolella pureudutaan ajankohtaiseen teemaan kurssilla Ympäristökysymyksiä Vanhassa testamentissa.

Kirkkohistoria

Kirkkohistorian opinnoista löytyy varhaiskirkon tutkimusta: Prayer and Worship in the Early Church Näistä hypätään omaan aikaamme ja tiedekuntaamme kurssilla Teologinen tiedekunta ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus toisesta maailmansodasta EU-aikaan.

Uskontotiede

Ajankohtaisuutta riittää uskontotieteen kurssilla Teknologiausko ja ilmastonmuutos.

ICE (Religion, Conflict and Dialogue -linja)

Muistakaa myös englanninkielisen maisteriohjelman opetus:

Negotiation – How to Resolve, Manage and Reconcile Conflicts

Religion and Society

Näille kursseille pääsee, jos tilaa on, etusija on ICE-maisteriohjelman opiskelijoille.

 

Vuosi 2020 alkaa TUM-digihankkeessa

Käytännöllistä teologiaa ja kirjahistoriaa

Yksi tiedekuntamme osastoista, käytännöllinen teologia, ravisteli omaa maisteriopetustaan digihankkeen rahoituksella. Syyslukukaudelle toteutettiin ensimmäistä kertaa kaikille osaston maisteriopiskelijoille pakollinen johdantokurssi Käytännöllisen teologian perspektiivejä kokonaan etäopetuksena. Kurssin suunnitteli ja toteutti yliopistonlehtori Maija Penttilä. Tästä lähtien kurssi järjestetään vuosittain ainoastaan verkkototeutuksena.

Kurssi antaa opiskelijoille käsityksen käytännöllisen teologian oppialoista ja verkkokurssia varten on tuotettu mm. osaston opettajien ja tutkijoiden opetusvideoita.

Kirkkohistorian osastolla lähtökohta oli toisenlainen. Osastolla tarjottiin verkkokurssina Kirjat ja kristinuskon historia, joka ei ole pakollinen, mutta jonka osaston maisteriopiskelijat voivat sisällyttää oman oppialansa opintohin. Kurssille ovat toki tervetulleita myös kaikki muut kiinnostuneet. Kurssin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi alan asiantuntija, dosentti Tuija Laine.

Kirjahistoria soveltuu hyvin verkkokurssimuotoon, koska materiaalia, niin lähteitä kuin kirjallisuutta ja erilaisia kirjahistoriaan liittyviä tietokantoja on paljon saatavilla verkossa. Maisterikurssi jatkaa ja syventää niinikään verkkokurssina jo aiemmin tarjottua kirjahistorian kandikurssia, jolla on ollut varsin paljon suorittajia. Monet opiskelijat olivat myös toivoneet kandikurssille jatkoa, mikä näin toteutui. Kurssilla oli mahdollisuus edetä pitkälti omien aikataulujen mukaisesti, vaikka kurssille oli suunniteltukin eteneväksi viikoittain toisen periodin aikana. Tämä antoi lisää joustavuutta suorittamiseen. Ainoastaan verkkokeskustelut edellytettiin tehtäviksi tiettyinä ajankohtina, jotta yhteinen keskustelu olisi mahdollista. Saatu palaute oli myönteistä ja rohkaisi jatkamaan (kirjahistorian) verkkokurssien järjestämistä myös jatkossa. Jotkut opiskelijat ehdottivat, että kurssi voisi olla tarjolla myös avoimen yliopiston kesäopetuksena.

Kevään kursseista

Kolmannessa periodissa alkoi heti suuren suosion saanut kurssi argumentaatiotaitojen kurssi, joka suunnitteli ja toteuttaa prof. Jaana Hallamaa. Loppukevään ohjelmassa ovat Uskontoperinteet tutkimuksen kohteina, sekä Avoimen yliopiston kautta tarjottavat Kontekstuaalinen teologia ja Kaupungistuminen, uskonto ja sosiaaliset ongelmat.

Opettajille tarjotaan loppukeväästä mahdollisuus esitellä omaa verkkokurssiaan toisilleen sekä tiedekuntamme muille opettajille.

Kolmannen periodin opetus (2020)

Hyvää joulunalusaikaa Teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelmasta!

Opetus alkaa vuodenvaihteen jälkeen enimmäkseen vasta kuun puolenvälin tienoilla, mutta ilmoittautumisten vuoksi kannattaa olla varuillaan jo aiemmin.

Heti loppiaisen jälkeen on intensiiviviikko, josta tänä vuonna löytyy Risto Saarisen kurssi Toivon teologiasta (Ekumeniikan nykykeskustelua). Myös työelämäopintojen kurssin TUM-413 suorittajien kannattaa huomata, että ilmoittautuminen opetukseen päättyy jo tammikuun alkupäivinä. Työelämäopinnoista ks. alempana tarkempia tiedotteita.

Kurssien etsiminen kurssisivuilta

Vanha ystävämme WebOodi alkaa on alkanut jo osoittamaan väsymyksen merkkejä. Ensi syksyn paikkeilla onkin tarkoitus tuoda uusi järjestelmä käyttöön sen korvaajaksi. Jo nyt kannattaa kokeilla opetuksen etsimistä kurssisivujen (courses.helsinki.fi) kautta. Tässä lyhyt ohje.

Mene sivustolle courses.helsinki.fi. Eteesi avautuu sivu, jossa lukee suurella ”Hae opetusta”. Valitse tämän jälkeen osastosta ”Rajaa opetusta” seuraavat asiat:

1. Valikosta ”Yksikkö”: HY, Teologinen tiedekunta > Teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelmasta

2. Valikosta ”Opiskelumuoto”: Luentokurssi + Verkkokurssi + Kurssi

3. Valikosta ”Alkamisajankohta” seuraavan jakson kuukaudet, esim. Tammikuu 2020 + Helmikuu 2020

Tämän jälkeen voi klikata painiketta ”Näytä tulokset”

Haun tuottamasta listasta voi valita kiinnostavat kurssit suosikkeihinsa klikkaamalla tähteä. Listan nimiä klikkaamalla pääsee yksittäisten kurssien sivuille, joista pääsee edelleen mm. ilmoittautumiseen.

Verkko-opetusta

Tässä periodissa maisteriohjelma tarjoaa kaksi oppialojen kurssia verkkokurssina: kirkkohistoarian kurssin Suomen reformaatiokausi 1523-1611 sekä systemaattisessa teologiassa Argumentaatiotaidon verkkokurssin. Lukuvuoden viimeisessä periodissa tarjolle tulee Avoimen yliopiston kautta kaksi temaattista verkkokurssia.

Teemakurssit

Teemakursseista 3. periodissa alkaa lähiopetuskurssina Kaupungistuminen, uskonto ja sosiaaliset ongelmat. Sama kurssi tulee Avoimeen verkkokurssina viimeisessä periodissa.

Oppialakurssit

Käytännöllinen teologia

Käytännöllisen teologian oppialakursseja on tällä kertaa yksi: Uskonto ja kriisit.

Uskontotiede

Uskontotieteessä on niinikään tarjolla yksi kurssi: Uskonto julkisuudessa.

Kirkkohistoria

Kirkkohistorialla on tarjolla jopa viisi kurssia: (1) History and Legacy of Christian-Muslim Relations in the Middle Ages, (2) Apostoleista 2000-luvulle: Kristinuskon vaiheet Albaniassa, (3) Protestanttiset yhteisöt Suomen kirkkohistoriassa, (4) verkkokurssi Suomen reformaatiokausi 1523-1611 sekä (5) Kristinuskon yhteisönmuodostus ja suhde yhteiskuntaan.

Systemaattinen teologia

Systemaattisesta teologiasta löytyy kolme kurssia: Etiikan historia, Yhteistoiminnan etiikka sekä edellä mainittu Argumentaatiotaidon verkkokurssi.

Ajankohtaista Työelämäopinnoista

1) Ilmoittautuminen III periodin opetusryhmiin alkoi 11.12.2019 WebOodissa. Ilmoittautuminen päättyy opetustapahtumakohtaisesti tammikuun alussa. Etusija opetusryhmiin on niille, joilla vaaditut edeltävät opinnot on jo suoritettu ja rekisteröity. Mikäli ilmoittautumisen osalta on ongelmia (puuttuu edeltävät opinnot tms.), ota yhteyttä teol-ura@helsinki.fi

Teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelman työelämäjaksot ovat:
TUK-451 (työelämäjakso; ilmoittautuminen e-lomakkeella https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/80346/lomake.html).

Teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelma, kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen asiantuntijatyön opintosuunnan (entinen A1) työelämäjaksot ovat:
TUM-411 (opetus III periodissa)
TUM-412 (työelämäjakso; lisää KOHDASSA 2)
TUM-413 (opetus III periodissa)

Teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelman (entinen A2) työelämäjaksot ovat:
TUM-401 (opetus III periodissa)
TUM-402 (työelämäjakso; ilmoittautuminen e-lomakkeella https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/81460/lomake.html)
TUM-403 (opetus III periodissa)

2) TUM-412 Työelämäjaksolle kaudelle 1.12.2019-30.6.2020 valituille

Seurakuntatyön seminaari pe 17.1.2019 klo 9-15 Metsätalo Sali 6
Luennot B 14.2.2020 klo 12-16 Kielikeskus, Juhlasali
Lisätietoja löytyy myös blogisivuilta: TUM-412