Viikko 5 – Kun mikään ei riitä

Hellurei!

Viikolla 5 tarkoituksena oli reflektoida viimeisiä viikkoja ja  miettiä hieman missäs nyt oikein mennään. Jos mietitään näin kokonaisvaltaisesti, tuntuu siltä, että oma osaaminen geoinformatiikan ja ohjelmistojen parissa riippuu ihan mielen virkeydestä sekä tunnetilasta. Jos on vähänkin huonolla tuulella taikka aivot hieman sumeat ei tehtävistä tunnu saavan mitään tolkkua ja läppäri meinaa lentää vauhdilla seinään. Turhauttavinta kuintenkin on se, kun tietää oman osaamisen riittävän, mutta ohjelmiston toimintakapasiteetti ei ja kone kaatuu kaatumistaan. Se syö naista.

Koen kuitenkin, että oma osaamiseni on hyvää keskitasoa. Attribuuttitaulukoiden ja Field Calculator-toiminnon käyttö sujuu sulavasti, Join-liitokset hallitsen melko hyvin, Select-työkalu tuntuu jo arkiselta ja polygonien, viivojen ja pisteiden tuottaminen menee kuin vettä vain. Laskutoimitukset alkaa palailemaan mieleen vuosien jälkeen ja loogiset ajatteluketjut raksuttaa päässä.

Eniten ongelmia herättävät ehkäpä teemakarttojen viimeistely ja toimintojen orjallinen suorittaminen. Lopputuloksen visualisointi ei aina miellytä silmää, ja minulta on mennyt ohi, kuinka esimerkiksi paikannimiä tai lukuarvoja lisätään karttaan. Myöskin toimintoja suorittaessa unohdan pieniä yksityiskohtia, kuten antaa Layereille nimiä tai huomata, mikä ero on SUM ja COUNT -sarakkeilla….  Näin tuhraantuu parhaillaan tunteja yrittäessä selvittää miksi kaikki meni pieleen.

Mutta tosiaankin kurssikerran itsenäistehtäviin! Tällä viikolla niitä olikin muutama enemmän. Tarkoituksena oli testailla bufferointityökaluja ja käyttää omia aivoja… apua.

Ensiksi tutkailtiin lento-asemien meluhaittojen vaikutusta ihmisiin sekä juna- ja metroasemien saavutettavuutta , jonka lopputuloksena syntyi Taulukko 1 ja 2. Tehtävässä piti tuottaa esimerkiksi kiitoratojen ympärille bufferivyöhykkeitä, joiden avulla pystyttiin Spatial Query- toimintoa käyttäen laskemaan vyöhykkeelle jäävät taloudet ja henkilöt. Buffer- toiminto taipuu kuitenkin moneen ja vastavuoroisesti sen avulla voisi esimerkiksi rajata alueita pois ja tulevaisuutta ajatellen miettiä rakentamismahdollisuuksia lentomelualueen ulkopuolella!

Taulukko 1, Lentokoneista johtuva melusaaste vaikuttaa kymmeniintuhansiin pääkaupunkiseudulla.

Taulukko 2, Juna- ja metroasemien läheisyys voi olla tärkeä tekijä muuttoa mietittäessä.

Viimeisessä itsenäistehtävässä päätin tarkastella uima-altaiden ja saunojen määrää pääkaupunkiseudulla. Tilastollisia lukuja tuli koottua Taulukkoon 3. Saunojen prosentuaalinen osuus pk-seudulla jäi kuitenkin mietityttämään, sillä Iina pääty aivan eri lopputuloksiin. Tämänkin visualisoinnin kanssa tuotti ongelmia se, ettei tunnin yrittämisen jälkeen pylväät ja lukuarvot suostuneet ilmestymään karttaan, vaikka ne ennen olenkin saanut toimimaan…

Taulukko 3, Eniten uima-altaita rakennetaan omakotitaloihin

Kuva 1, Uima-altaiden paljous saattaa korreloida hyvän tulotason kanssa, joka pätisi esimerkiksi Lauttasaareen ja Munkkiniemeen.

Monen tunnin pähkäilyn ja yritysten jälkeen pää lyö tyhjää, eikä loppusanoja liikene. Adios!

Ilona

Viitteet:

Iina Rusanen, https://blogs.helsinki.fi/iinarusa/ (luettu 18.2.2019)

One Reply to “Viikko 5 – Kun mikään ei riitä”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *