Rastereita korkeuskäyriä rastereita korkeuskäyriä rastereita

Hei vaan!

Tämän viikon toisessa tehtävässä tarkoituksena oli harjoitella rasteriaineiston tuomista QGISiin. Tarkasteluun otimme Pornaisten alueen, ja ensimmäiseksi saimme käsittelyyn kahdessa osassa olevan korkeusmalliaineiston. Rasteriaineistot muistuttivat aluksi enemmän pilviä kuin korkeusmalleja, aineistojen yhdistämisprojektissa tuntui joku tippuvan kärryiltä n. kerran kahdessa minuutissa. Vaikeuksien kautta pääsimme kuitenkin voittoon, ja Virtual Raster -toiminnolla korkeusmallit yhdistyivät lopulta kauniisti yhdeksi korkeusmalliksi. Tämän uuden korkeusmallin pohjalta loimme korkeuskäyrät, jotka näkyvät kuvissa 1-3 sinisellä. Kun korkeusmallit olivat valmiit ja kello melkein 11 illalla, silmät lupsahtelivat kiinni vuorotellen.

Ei vaan, virkeänähän täällä vertaillaan korkeuskäyriä Paitulista ladattuun Maanmittauslaitoksen peruskarttalehden korkeuskäyriin. Nämä näkyvät kuvissa 1-3 kauniilla ja tutulla punaruskealla sävyllä.

Maanmittauslaitoksen peruskarttalehden korkeuskäyriä voisi kutsua yleistetyksi versioksi tänään tekemistäni korkeuskäyristä. Yleistäminen on hyvin fiksua, sillä peruskartalla ei ole tarpeellista esittää korkeuden vaihtelua yhtä tarkasti, kuin minun siniset korkeuskäyräni esittävät. Pääosin käyrät vastaavat kuitenkin toisiaan hyvin.

Kuva 1. Lampisuolle luomani korkeuskäyrät ovat jääneet Maanmittauslaitoksen peruskartalta kokonaan pois.
Kuva 2. Erot peruskarttalehden ja tekemieni korkeuskäyrien välillä näkyvät selkeästi kohdissa, joissa korkeusvaihtelua on tiheästi.
Kuva 3. Jonkin verran yleistystä on nähtävissä kaikissa korkeuskäyrissä.

Yksi vastaus artikkeliin “Rastereita korkeuskäyriä rastereita korkeuskäyriä rastereita”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *