Missä kroonisen maksasairauden vaiheessa maksansiirto tulisi tehdä?

Maksansiirto on joissakin tilanteissa ainut parantava ja elämän jatkumisen mahdollistava hoito sekä kroonisissa että äkillisissä maksasairauksissa. Suomessa tehdään vuosittain yli 50 maksansiirtoa, ja yleisin syy maksansiirtoon on kirroosiin johtava krooninen maksasairaus. Suomessa yli puolet maksansiirroista johtuu joko primaarista biliaarisesta kirroosista tai primaarista sklerosoivasta kolangiitista. Kroonisen maksasairauspotilaan leikkausajankohtaa voi olla vaikea arvioida, koska maksan toiminta saattaa vuosikausia olla huonoa, mutta yleistila voi silti pysyä kohtalaisena. Toisaalta esim. infektiot voivat johtaa potilaan kunnon nopeaan huononemiseen, mutta voivat myös olla kontraindikaatio siirrolle.

Suomalainen maksansiirtoryhmä ylilääkäri Helena Isoniemen johtamana on nyt tutkinut prognostisten riski-indeksien (Model for End-stage Liver Disease (MELD), D-MELD, Donor Risk Index ja Balance of Risk) toimivuutta maksan siirron onnistumisen kannalta 538 kroonista maksasairaudesta kärsivässä aikuispotilaassa. Työ on tärkeä, koska suomalainen potilasmateriaali ei välttämättä ole yhteensopiva niiden potilaskohorttien kanssa, joihin näiden indeksien raja-arvot perustuvat.

Kolme neljästä indeksistä ennustivat tilastollisesti merkitsevästi yhden vuoden maksasiirteen toimivuutta, mutta vaikuttavuus oli heikko. Tuloksen ristiriita muissa maista saatuihin raja-arvoihin voi johtua siitä, että Suomessa hepatiitti C potilaiden määrä on suhteessa huomattavasti pienempi. Konkluusioksi jää, että huolellinen moniammatillinen kliininen toiminta on tärkeää, jotta potilaat saavat mahdollisimman oikea-aikaista hoitoa maassamme.

Åberg F, Nordin A, Mäkisalo H, Isoniemi H. Who is too healthy and who is too sick for liver transplantation: external validation of prognostic scores and survival-benefit estimation. Scand J Gastroenterol. 2015 Apr 11:1-8.