Monet uudet kotimaiset lajikkeet ovat Lobon, Huvituksen tai Melban risteytyksiä. Lajikkeet periyttävät jälkeläisilleen vaihtelevasti ominaisuuksiaan, kuten talven- tai ruvenkestävyyttä, väriä tai makua. Omenhankkeessa kerättiin vuonna 2011 kuvaileva aineisto 16 lajikkeesta: osatutkimukset
Lobon ja Huvituksen risteytykset ovat punaisempia, rapeampia ja maultaan makeampia ja monipuolisempia kuin kumpikaan vanhempansa. Lobolta risteytykset ovat saaneet mehukkuutta, osa taas Huvitukselta taipumuksen jauhoisuuteen.
Lobon ja Antonovkan risteytykset ovat perineet Antonovkalta tälle tyypillisiä aistittavia ominaisuuksia: rapeuden, mehukkuuden ja happamuuden. Lobolta Juuso ja Punainen Antonovka ovat perineet makeutta, kun taas Konsta on perinyt taipumuksen jauhoisuuteen.
Vastaavasti Melban ja Huvituksen risteytyksissä havaitaan Melban kaltaisia ominaisuuksia: mehukkuutta, happamuutta ja makeutta. Jättimelbaa lukuun ottamatta risteytyksillä on taipumusta jauhoisuuteen.