Vanhoja lajikkeita

Huvitus

Huvitus on vanha lajike, jota on kotoisin Yläneeltä Varsinais-Suomessa. Lajiketta on käytetty paljon risteytysvanhempana. Lajike on ruvenkestävä ja talvenkestävä. Omenahankkeessa analysoitiin useita Huvituksen “jälkeläisiä”. Huvituksen tarina

Omenat ovat pieniä ja punaviirullisia. Ne kypsyvät elokuussa ja säilyvät hyvänä pari viikkoa. Sen jälkeen ne muuttuvat pian jauhoisiksi. Kirjoissa makua kuvataan mielyttävän viinihappoiseksi. Aistinvaraisesti arvioiden lajikkeen todettiin olevan rapea, jauhoinen, miedosti makea ja vain vähän hapan.

DSC05941-huvituskuva: Laila Seppä

Valkea kuulas

Valkea Kuulas on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu. Lajike on todennäköisesti alkujaan Baltiasta, josta se levisi jo 1800-luvulla Suomeen. Valkea Kuulas on korjuukypsä elo-syyskuun vaihteessa ja säilyy pari viikkoa. Sen kuori on ohut ja siinä on näkyvissä runsaasti korkkihuokosia. Varastossa pinnalle muodostuu vahakerros. Valkea Kuulas on pyöreähkö, hieman kekomainen ja sen kyljessä on usein tunnusomainen särmä. Väriltään se on vaaleanvihreä, ja väri vaalenee hedelmän kypsyessä.

Valkea Kuulas saa helposti mustelmia ja sen kaupallinen merkitys onkin vähenemässä. Kotipuutarhassa Valkea Kuulas on edelleen suosittu. Se on myös hyvä pölyttäjä. Bloginpitäjä on tehnyt Valkeasta Kuulaasta menestyksekkäästi hilloa ja kuivattuja omenarenkaita.

Kirjoissa Valkeaa Kuulasta kuvataan mehukkaaksi, aromikkaaksi ja viinihappoiseksi. Aistinvaraisen arvioinnin perusteella Valkea Kuulas on rapea, mehukas ja melko hapan.

Valkea kuulas, puussakuva: Risto Tahvonen

Melba

Melba on alkujaan Kanadasta, josta se tuli Suomeen vuonna 1928. Melba sopii sekä syötäväksi että talouskäyttöön. Se on ruvenaltis. Melbassa on vihreä pohjaväri ja punaisia viiruja. Lajike on mehukas ja rapea, ja maultaan monipuolinen ja jonkin verran hapan.

Melba, puussakuva: Risto Tahvonen

Antonovka

Antonovkaa on viljelty Suomessa yli sata vuotta. Antonovka on syömävalmis parin viikon varastokypsytyksen jälkeen lokakuun loppupuolella.Lajike on terve ja talvenkestävä ja menestyy jopa kasvuvyöhykkeellä V.

Antonovka on väriltään vihertävänkeltaisesta keltaiseen, kookas ja muodoltaan usein epäsymmetrinen. Rakenne on rapea ja melko mehukas ja maku hapan. Se on erinomainen talousomena, josta voi tehdä hilloa, mehua ja marmelaadia.

Antonovka, puussakuva: Risto Tahvonen

Perinnenelikon aistinvaraiset kuvailut täällä