Tervetuloa

Hei kaikki kotimaisen omenan ystävät!

Tervetuloa Monipuolinen omena -sivustolle. Tällä sivustolla kerrotaan kotimaista omenaa koskevia tutkimustuloksia ja esitellään valikoima lajikkeita tekstein, kuvin ja aistinvaraisin kuvailuin.

Suuri osa sivustolla esiteltävistä tuloksista pohjautuu Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen ja MTT Puutarhatuotannon hankkeessa Kotimaisten omenalajikkeiden aistittavan laadun kehittäminen (2009-13) kerättyyn aineistoon (“Omenahanke”). Syksyllä 2014 oli mahdollisuus tehdä lisätutkimuksia täydentämään jo saatuja tuloksia.

Hankkeessa tutkittiin yhteensä 26 omenalajiketta (lista), valikoima niistä esitellään tarkemmin välilehdellä Omenat.

Hankkeessa valmistui väitöskirja Domestic apple cultivars: sensory descriptions and consumer responses linkki (suomenkielinen tiivistelmä löytyy heti englanninkielisen tekstin alapuolelta). Marraskuussa 2014 järjestettiin omenaseminaari, jonka aineistoa löytyy välilehdeltä Seminaari.

Lisää julkaisuja löytyy välilehdeltä Kirjallisuutta Siellä on myös kolme kesällä ja syksyllä 2014 julkaistua Oppia omenasta -sarjan juttua, jotka avaavat väitöskirjan käytännön tuloksia. Kiitokset Puutarha&kauppa-lehdelle julkaisuluvasta täällä! Lisäksi esitellään joitakin Suomessa julkaistuja omenakirjoja.

Rahoittajana on ollut Maa- ja metsätalousministeriö ja yhteistyökumppaneina MTT ja Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto linkki