Talvilajikkeita

Summerred

Summerred alkujaan kanadalainen lajike, joka kypsyy syyskuun puolivälissä ja voidaan varastoida noin kaksi kuukautta. Hedelmät ovat kartiomaisia. Summerredin makua kuvataan puutarhakirjoissa mehukkaan sokeriseksi ja parfyymimäiseksi.

Aistinvaraisessa arvioinnissa todettiin, että Summerredin tuoksu on hedelmäinen ja rakenne on rapea ja mehukas. Maku on makea ja monipuolinen.

Summerredkuva: Laila Seppä

Lobo

Lobo on eniten viljelty lajike Suomessa, noin neljänneksen osuudellaan. Se on alkujaan kanadalainen lajike, jota on viljelty Suomessa jo pitkään. Se valmistuu syötäväksi melko myöhään, lokakuun lopussa, ja säilyy hyvin varastoituna jopa tammikuuhun. Lobo on oiva jouluomena. Hilloksi Loboa voi käyttää vain happamien lajikkeiden kanssa, koska se itse on niin vähähappoinen. Lobo on hyvä pölyttäjä. Kotiviljelyä rajoittaa alttius muumiotaudille ja omenaruve

Omenat ovat keskikokoisia tai suuria, pyöreän litteitä. Lobo on usein hyvinkin punainen, ja alta pilkistää vain vähän keltavihreää pohjaväriä. Kuori on paksu ja varastossa se peittyy luonnolliseen vahaan. Paksu kuori ja vaha parantavat Lobon varastointikestävyyttä.

Lobon makua kuvataan puutarhakirjoissa miedoksi, lähes hapottomaksi ja rakennetta mehukkaaksi ja hieman pehmeäksi. Aistinvaraisissa tutkimuksissa todettiin, että Lobossa on makeutta ja vain vähän happamuutta. Rakenteeltaan Lobo on rapea ja mehukas. Pidempään varastoituna se tulee hieman jauhoiseksi.

omput pesullakuva: Laila Seppä

Lobo, ulkonäkökuva: Risto Tahvonen

Lobo, halkaistukuva: Risto Tahvonen

Aroma, Amorosa

Aroma ja sen punainen värimuunnos Amorosa on toiseksi eniten viljelty lajike Suomessa. Omenat ovat pyöreitä ja keskikokoisia. Se kypsyy nautintakelpoiseksi lokakuussa ja säilyy ainakin tammikuulle. Kuori on sileä ja hieman altis kolhuille. Omena on herkkuomena, mutta sopii hapokkuutensa vuoksi myös säilöntään ja ruuanlaittoon.

Aistinvaraisissa tutkimuksissa Aroman todettiin olevan hyvin rapea ja mehukas. Lisäksi lajikkeessa on makeutta ja happamuutta. Varastointikokeessa Aroma säilyi hyvin tammikuulle ilman jauhoisuuden lisääntymistä.

Aroma, puussakuva: Risto Tahvonen

Punainen Atlas

Atlas ja sen punainen muunnos Punainen Atlas kypsyy lokakuun lopulla. Omena on katriomainen ja sopii happamuutensa vuoksi talousomenaksi. Lajike on satoisa mutta ruvenaltis. Aistinvarainen tutkimus osoitti, että Punainen Atlas on rapea, melko mehukas ja sen maku on hapan.

Pun atlaskuva: Laila Seppä

Aistinvaraiset kuvailut: Talviomput