Omenat

Omenahankkeessa tutkittiin vuosina 2009-2011 yhteensä 26 lajiketta: lajikkeet ja osatutkimukset. Kaikille lajikkeille määritettiin aistittavien ominaisuuksien profiilit kuvailevalla analyysillä.

Osa lajikkeista on toistensa risteytyksiä, joten on mahdollista tutkia myös aistittavien ominaisuuksien periytymistä. Monet uudet lajikkeet ovat Suomessa pitkään viljeltyjen lajikkeiden risteytyksiä, kuten Lobon, Huvituksen, Melban ja Antonovkan risteytyksiä. Esimerkkinä tästä Lobon ja Huvituksen ja niiden risteytyksien sukupuu ja aistittavat ominaisuudet tähtikuviona: LobojaHuvitus.

Kuvasta nähdään, että risteytykset ovat punaisempia, rapeampia ja maultaan makeampia ja monipuolisempia kuin kumpikaan vanhempansa. Lobolta risteytykset ovat saaneet mehukkuutta, osa taas Huvitukselta taipumuksen jauhoisuuteen. Aistittavien ominaisuuksien periytymistä esiteltiin Eurosense 2014-kokouksessa Kööpenhaminassa syyskuussa 2014 posterilla.

Koululaisten omenatyöpajoissa syksyllä 2014 mukana oli kolme lajiketta: Heta, Lobo ja Pekka: Lajikkeiden aistinvarainen kuvailu

Omenatyöpajoissa vieraili yli 80 koululaista neljältä ala-asteen luokalta. Pajoissa arvioitiin kolme kotimaista omenalajiketta ensin ulkonäön ja sitten maun prusteella. Tämän jälkeen koululaiset keskustelivat hedelmistä ja vihanneksista, ja osa piirsi hedelmäaiheita piirustustyöpajoissa. Omenatyöpajoista löytyy lisätietoa täältä