Syyslajikkeita

Samo

Samo on Melban ja Huvituksen risteytys, joka tuli saataville 1980-luvun alussa. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri ja väriltään keltainen. Lajike kypsyy syyskuun alkupuolella ja säilyy runsaan kuukauden. Sato on runsas, mutta se on korjattava ajoissa, jotta ne säilyisivät hyvin. Maku on hapahko ja rakenne mehukas mutta siinä on myös lievää jauhoisuutta.

Samo, puussakuva: Risto Tahvonen

Heta

Lobon ja Huvituksen risteytys Heta on mudoltaan kekomainen ja lähes kauttaaltaan punainen. Kuori on kiiltävä ja vahan peittämä. Makua kuvataan kirjoissa aromikkaaksi ja makeanhappoiseksi. Lajike kypsyy syyskuun loppupuolella ja säilyy vähintään kuukauden, mutta vuoden 2010 varastointitutkimuksen perusteella jopa kaksi kuukautta.

Aistinvaraisen arvioinnin perusteella Hetan todettiin olevan rapea, mehukas ja maultaan monipuolinen ja makeanhapan. Sisältä malto on punertava varsinkin reunoilta. Lisäkuvia

Heta, ulkonäkökuva: Risto Tahvonen

DSC06276-hetakuva: Laila Seppä

Pekka

Myös Pekka on Lobon ja Huvituksen risteytys. Se on kotimaiseksi omenaksi poikkeuksellisen makea herkkuomena. Hedelmä on keskikokoinen ja muodoltaan tasainen. Lajike kypsyy syyskuun puolivälissä tai lopussa ja säilyy viileässä varastoituna runsaan kuukauden.

Pekan väri on huomiotaherättävän tumma, jopa lähes musta. Kuori on vahva, mikä tekee siitä käsittelynkestävän. Pekan tuoksu on hedelmäinen ja rakenne rapea, tosin lajikkeella on taipumusta muuttua jauhoiseksi säilyvyysajan lopulla. Makeiden omenien ystäviä tämä piirre ei juurikaan haittaa. Pekka on makea ja sen maku on melko monipuolinen, kun taas happamuutta ei ole juuri yhtään. Lisäkuvia

DSC00710 pekkakuva: Laila Seppä

Pekka, puussakuva: Risto Tahvonen

Discovery

Discovery on alkujaan englantilainen lajike joka tuli kauppoihin 1960-luvulla. Lajike kypsyys syyskuun loppupuolella ja säilyy useita viikkoja. Lajikkeen talvenkestävyys on melko hyvä mutta sitä voidaan viljelllä vain eteläisessä Suomessa (vyöhyke I ja mahdollisesti II). Ruvenkestävyytensä ansiosta lajike sopii luomuviljelyyn. Lajike on hyvin rapea ja mehukas ja happamanmakea. Sen tuoksu on hyvin hedelmäinen ja maku monipuolinen. Tämä kaikki tekee siitä herkkuomenan.

Discover, ulkonäkökuva: Risto Tahvonen

Tobias

Tobias on punainen Lobon ja Huvituksen risteytys, joka on herkkuomena. Se on nautintakypsä lokakuun puolivälissä ja säilyy jopa kaksi kuukautta. Tosin varastointiajan loppupuolella jauhoisuus lisääntyy, mutta makeiden omenien ystävää tämä piirre ei kuitenkaan haittaa. Kuori on vahva, mikä tekee hedelmistä käsittelynkestäviä.

Tobiaksen tuoksu on hedelmäinen ja maku melko monipuolinen ja makea, mutta siitä löytyy myös hieman happamuutta.Tobiaksen käyttäminen hillossa muiden lajikkeiden rinnalla värjää hillon kauniin punaiseksi.

Tobiaskuva: Laila Seppä

Tobias, puussakuva: Risto Tahvonen