Desistanssin haalarimerkki

Nyt niitä saa! Desistanssi ry on tilannut 50 kpl upeita haalarimerkkejä. Myymme merkkejä hintaan 3 € kpl. Mikäli olet kiinnostunut ostamaan merkin tai useammankin, laita sähköpostia annukka.junni(at)helsinki.fi. Maksu onnistuu käteisellä, Mobile Payllä tai tilisiirrolla. Nouto yliopiston liepeiltä Helsingin keskustasta tai postitse (+ postikulut).

Halarmärken! Underbara halarmärken! Kostar 3 €. Skicka e-post till annukka.junni(at)helsinki.fi  om du vill köpa ett eller flera.

Overall patches! Beautiful overall pathces! For only 3 EUR. Send e-mail to annukka.junni(at)helsinki.fi if interested.

Kriminologian opiskelusta juttua Yle Radio Suomessa

Desistanssin hallitukseen otettiin yhteyttä Yle Radio Suomen toimittajalta, joka pyysi kriminologian opiskelijaa haastateltavaksi juttusarjaansa Ammattina rikos. Sain sovitettua haastattelun kalenteriini ja kävin jutustelemassa toimittajan kanssa, juttutuokion tulokset ovat nyt kuunneltavissa täältä.

Erityisenä huomiona haastattelusta voisi sanoa, että vaikka rikollisuudesta onkin mielenkiintoista keskustella, tulee sanomisiaan miettineeksi varsin tarkkaan. Tuossa haastattelutilanteessa en niin ehtinyt kaikkea miettiä, mutta jälkikäteen pohdin lausahduksiani ja käsityksiä, joita niistä voisi muodostaa. Rikollisuuteen kytkeytyy mielipiteitä jakavia ja kuumiakin tunteita herättäviä teemoja, jolloin sanojaan saattaa olla syytä varoa. Tämä on hyvä muistaa tulevaisuudessa, jos (ja kun) haastattelua antaa vastavalmistuneen opiskelijan position sijasta jonkin erityisalueen kuunneltuna asiantuntijana!

 

— Tiina

Desistanssin excu Kriminologiseen kirjastoon 11.10.2019

Desistanssi järjesti excun Kriminologiseen kirjastoon 11.10.

Kriminologinen kirjasto on Tikkurilassa, juna-aseman lähellä, Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yhteydessä sijaitseva kaikille avoin erikoiskirjasto. Kirjaston kokoelmista löytyy noin 20 000 kirjanimikettä ja noin 100 lehteä.

Kriminologian opiskelijan kannattaa tutustua kriminologisen kirjaston kokoelmiin esimerkiksi opinnäytetyöaihetta pohtiessa tai tutkielmaan lähteitä  etsiessä.  Kriminologisen kirjaston kokoelmista löytyy laajalti erilaista tieto- ja tutkimuskirjallisuutta rikollisuuteen liittyvistä aiheista sekä jonkin verran menetelmäkirjallisuutta. Kriminologiselle kirjastolle voi tehdä aineistokyselyjä myös silloin, kun yliopiston tietokantojen kautta ei ole pääsyä johonkin  kriminologiseen tutkimusartikkeliin.

Kirjaston verkkosivut ja aineistohaku löytyvät täältä:

https://www.rskk.fi/fi/index/kirjasto-jatietopalvelut.html.

Exculle osallistui 7 henkilöä. Kirjastovierailu oli varsin antoisa, ja moni
exculle osallistunut löysi maisterintutkielmaansa liittyvää materiaalia
kirjastosta. Kirjaston henkilökunta opasti kriminologian opiskelijoita
aineistohakujen tekemisessä ja niteiden lainaamisessa.

Veli Verkko- kangaskassi

Desistanssi on painattanut pienen erän Veli Verkko- aiheisia kangaskasseja, eli Verkkokasseja, kriminologian opiskelijoiden hankittavaksi. Kangaskassiin mahtuu hyvin esimerkiksi kriminologian oppikirja, läppäri ja muistiinpanovälineet. Verkkokassin hinta on 15€, ja sen voi maksaa käteisellä tai MobilePaylla. Jos haluat hankkia kassin, ota yhteys Desistanssin puheenjohtajaan (inka.jarvikangas (at) helsinki.fi) tai varapuheenjohtajaan (tiina.malin (at) helsinki.fi).

Desistanssi ry:n hallituksen kokous torstaina 1.8.2019

Desistanssin hallituksen kokous 1.8. klo 17, Kaisa-talon ryhmätyötila 4005

Paikalla: Järvikangas, Malin, Junni, Peltola

Kokous avattiin klo 17:05

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi

1.Ilmoitusasiat:

  • Malin työstää ongelmatietolomaketta verkkosivuille, se pyritään saamaan valmiiksi ennen syksyn excursioita ja muita tapahtumia. Malin ottaa mallia muiden valtsikalaisten järjestöjen vastaavista lomakkeista.
  • Jotakin puheita on ollut järjestöjen yhteisen ruotsinkielisen kielitietopankin kokoamisesta järjestöjen tiedottamisen avuksi. Mikäli tällaista aletaan koostaa, Desistanssi voisi olla mukana tekemässä sitä.
  • Suomen Kriminologisen Yhdistyksen kuulumiset: yhdistys palailee kesälomalta ja on perustamassa verkkosivuja, yhdistys tiedottaa toiminnan käynnistymisestä, kun se alkaa hyväksyä jäseniä.
 • 2. Tapahtumat:
  • Fuksiseikkailu ja Fuksisuunnistus: sovittiin, että ei olla näissä mukana tänä vuonna. Suurimpana syynä tähän oli järjestön pieni koko ja hallituksen aikataulukiireet sekä se, että opiskelijamme ovat maisteriohjelmassa. Toisaalta näkyvyys näissäkin tapahtumissa olisi hyödyllistä, että saataisiin lisää jäseniä.
  • Jos tulee muita sosiaalitieteiden yhteisiä lukuvuoden alun tapahtumia, niin osallistumista mietitään niiden yhteydessä.
  • Avajaiskarnevaaleista odotellaan lisätietoa.
  • Welcome fair- tapahtumaan osallistutaan julisteella, joka askarreltiin kokouksen lopuksi. Järvikangas toimittaa julisteen tapahtumapäivänä paikalle.
  • Tutkimuksen iltapäivä lähestyy. Järjestetään uusille opiskelijoille tuolloin iltapäiväkaljat.
  • Excut:
   • THL: Yhteistyössä Stydin kanssa lokakuussa, Junni hoitaa asiaa
   • Kriminologinen kirjasto syyskuussa, Järvikangas hoitaa asiaa
   • Junni selvittää mahdollisuutta päästä Tullille exculle marraskuus

3. Järjestöasiat:

  • Peltola ehdotti, että Kriminologinen teoria- tenttiin valmistautumiseksi järjestettäisiin syksyllä lukupiiri. Idea sai kannatusta, ja Peltola voi suunnitella lukupiirin aikataulua, tiedotetaan lukupiiristä kun kurssit alkavat.
  • Kannu on painattanut uuden lipun, jossa on nyt myös Desistanssin nimi mukana.
  • Desistanssista on lisätty järjestöesittely fuksitietopaketti Aimo Annokseen. Sen näkyvyydessä oli joitakin ongelmia, mutta ne on nyt korjattu ja tieto löytyy oikeasta paikasta.

4. Talous:

  • Taloustilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia. Järjestöllä on vain muutama kymmenen euroa varoja, kun otetaan huomioon tilinhoitokulut ensi toukokuuhun asti. Varat päätettiin säästää pikkujouluja varten.
  • Ideoidaan varainkeruuasiaa seuraavissa kokouksissa, ainakin jäljelläolevat Veli Verkko- kassit myyntiin avajaiskarnevaaliin.

5. Tiedotus:

  •  Lempisarjapostaus tehdään syyskuun alkuun mennessä, Junni julkaisee sen, kunhan kaikki ovat käyneet täyttämässä docsiin omansa.
 • 6. Seuraavan kokouksen ajankohdasta päättäminen:
  • Seuraava kokous järjestetään 29.8. klo 17-19 Kaisa-talossa.

Kokous päätettiin klo 17:38. Kokouksen lopuksi askarreltiin juliste Welcome Fair- tapahtumaan. Kokouksen päätteeksi käytiin juhlistamassa Desistanssin 1-vuotista järjestötaivalta Thirsty Scholarissa, siellä mukana olivat Järvikangas, Malin ja Peltola.

Desistanssi ry:n hallituksen kokous tiistaina 11.6.2019

Desistanssin hallituksen kokous tiistaina 11.6.2019 klo 17:00
Kaisa talo, ryhmätyötila 4005.

Läsnä: Inka Järvikangas, Tiina, Malin, Senja Peltola & Inari Torppa

Esityslista

 1 Kokouksen avaaminen
Järvikangas avasi kokouksen klo: 17:08

2 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
Kokous on todettu lailliseksi ja päätösvaltaiseksi

3 Esityslistan hyväksyminen
Esityslista hyväksytään sellaisenaan

4 Ilmoitusasiat
Nordeassa avainlukukortit, mitkä muuttuvat elokuussa maksullisiksi, siksi tarvitaan lukukone. Peltola soittaa Nordeaan ja hakee sitä Desistanssille.

Suomen kriminologinen yhdistys-hanke etenee, hankkeesta tiedotetaan enemmän elokuussa.

Valtsikan yhdenvertaisuussuunnitelma palaveriin osallistui Malin. Desistanssi laatii ongelmatilannelomakkeen, minkä kautta jäsenet voivat raportoida kohtaamista ongelmista järjestön sisällä. Kun suunnitelma julkaistaan, käsitellään sitä hallituksen kokouksessa ja tehdään toimintasuunnitelma. 

 1. Talous
  Tilinhoitmaksut tällä hetkellä ainoa meno tililtä, kuitenkin iso menoerä. HYY:ltä saatu toiminta-avustus. Verkko-kassien myynti – tavoitteena että vuoden loppuun mennessä olisi varastot myyty. Kassit mukaan avajaiskarnevaaleihin.

Postaus blogiin syksyllä kasseista yms tuotteista.

Desistanssi miettii myös muita tapoja kerätä varoja.

5 Järjestöasiat

 

 • Kuulumiset valtsikan yhdenvertaisuussuunnitelmakokouksesta
  Aimo Annos, Desistanssi lisätty mukaan. Desistanssin esittely siellä sama, kuin kotisivuilla. Ei kuitenkaan vielä julkaistu. Desistanssi kuitenkin nyt mukana siellä.

 

 • Valtsikayhteisö- ja Valtsikatoimijat 2019- facebookryhmä
  Kaikki Desistanssin hallituksen jäsenet lisätty ryhmään. Ryhmässä on tapahtumakalenteri, minne voi lisätä omia avoimia tapahtumia. Voisimme lisätä omia excuja sinne, jos halutaan kävijöitä ja ettei samalle päivälle järjestetä muuta.

 

 • Aimo Annos- fuksitietopakettiin laitettu tietoa Desistanssista

 

 

 • Logon ideointi?
  Pelkkä teksti (Desistanssi)

Muuta:
Muutetaan Facebook-ryhmä toistaiseksi avoimeksi. Seurataan millainen vaikutus tällä on kävijä- ja jäsenmääriin. Järvikangas lisää hallituksen jäsenet moderaattoreiksi.

6 Tapahtumat

menneet:

yhteislähtö Kriminalistiyhdistyksen kyberrikollisuus-keskustelutilaisuuteen
Junni kirjoittanut blogipostauksen aiheesta.

tulevat:  

Päätetään, halutaanko osallistua fuksiseikkailuun 27.9. rastinpitäjäksi (ilm. 15.8., rasti-info 8.8.) Desistanssi ei osallistu fuksiseikkailuun

Welcome Fair kielikeskuksella 27.8. klo 10-17 ja 28.8. klo 10-16 (ilm. 13.8. mennessä) – osallistuminen julisteella tai flyerilla, jos on varaa painattaa? Askartelemme tilaisuuteen julisteen. Desistanssi ilmoittautuu ja toimittaa julisteen. Tapahtumaan ilmoittauduttu 11.6. Tavataan julisteen askartelemista varten: Torstai 1.8. klo 17. Samalla pidetään hallituksen askartelukokous & Desistanssin 1v oluet (klo 18). Tästä laaditaan kutsu jäsenille. 

Avajaiskarnevaalit 2.9.2019, ilmoittautuminen on vahvistettu
Elokuussa mietitään tarkemmin kuinka tapahtumaan panostetaan. Desistanssilla pöytä + 2 tuolia. Junni tuo rikospaikka-teippiä. Kaikilla silmät auki, jos löytyy jotain mielenkiintoista millä voi koristella paikan. Tapahtumakalenteri tulevista tapahtumista mukaan. Kerätään ihmisiä sähköpostilistalle & jäseniä paikan päälle, esim. kaikkien liittyneiden kesken arvotaan yllätys (Verkko-kassi?). Mietitään elokuussa. 

Syksyn excut: kontaktoidut tahot ja tilanne

Järvikangas yhteydessä KRP:hen. Alustavasti yhteydessä nyt ennen juhannusta, palataan asiaan syksymmällä. Samoin myös kriminologiseen kirjastoon, minne onnistuu vierailu syksyllä, otetaan yhteyttä tarkemmin syksyllä ja sovitaan tästä tarkemmin.

Junni: Alustavasti sopinut Stydi ry:n työelämävastaavan kanssa lokakuisesta THL-excusta. Alustavasti sovittu Junnin lähestyvän THL:ää ja sopivan excun ajankohdat ja muut jutut, Stydi hoitaa ilmoittautumislomakkeen ja mainostuksen yms.

Kesän ajan toiminta; esim. Desistanssin 1v-oluet

Tutkimuksen iltapäivä 4.9. ja uusien opiskelijoiden oluet
Tervetuloa oluelle uudet kriminologian opiskelijat. Kaikki kriminologian opiskelijat tervetulleet. Laaditaan tiedote ja pyydetään esim. Matti Näsiä välittämään viestin opiskelijoille. Kutsu myös tutkimuksen iltapäivään. Näistä kuitenkin sovitaan seuraavassa kokouksessa.

Muuta:

Desistanssi jää kesätauolle. Jos tulee vastaan mielenkiintoisia tapahtumia, voi infota muita ja kerätä kasaan porukka omatoimisesti.

7 Tiedotus

Lempirikossarjapostauksen julkaisemisajankohta
Junni pyysi, että hallitus kirjoittaa 7.7. mennessä omista lempisarjoistaan. Myös podcastit mukaan. 

Gradugallerian ja harkkapaikkakokemussivun perustaminen Desistanssin blogiin?
Malin saanut gradun valmiiksi. Voi kirjoittaa siitä ja linkata omaan graduunsa. Pyydetään myös muilta Desistanssilaisilta kokemuksia gradun teosta. 

Linkit Haaste-lehteen?

Harjoittelusta kokemuksia? Miten löysit, minkälaista oli, mitä teit jne. Peltola voi ainakin kirjoittaa. Malin voi myös kirjoittaa(?) 

Kotisivuille voisi tehdä oman Tapahtumat-osion. Menneet tapahtumat, excut yms. 

8 Muut esille tulevat asiat
Ei muita esille tulevia asioita.

9 Seuraavan kokouksen ajankohdasta päättäminen
Torstaina 1.8. klo 17:00. 

10 Kokouksen päättäminen
Järvikangas päätti kokouksen klo 18:24

Lempirikossarjamme, podcastimme ja -elokuvamme

Tässä kirjoituksessa Desistanssi ry:n hallitus esittelee lempi rikosaiheisia tv-sarjoja, podcasteja ja elokuviaan. 

I denna artikel presenterar Desistanssi rf:s styrelse sina favorit-tv-serier, podcaster och filmer om brott.

In this post, Desistanssi ry’s board’s will present their favourite crime series, podcasts and films.

Isänmaan puolesta (Homeland, 2011-)

CIA-analyytikko Carrie Mathison (taitava Claire Danes) ravaa kiivaasti huoneesta toiseen, lätkii valokuvia ja asiakirjoja valkotaululle ja yrittää yhdistää asioita toisiinsa. Carrietä ajaa maaninen intohimo ja luottamus omaan intuitioonsa. Ensimmäinen kausi lähtee liikkeelle siitä, kun kahdeksan vuotta sotavankeudessa ollut amerikkalaissotilas palaa kotiin ja al-Qaidan epäillään käännyttäneen hänet puolelleen. Sarja on otteessaan pitävä ja sen tunnelmaa on vaikea kuvailla. Sarja sopii terrorismin tutkimuksesta ja poliittisesta draamasta syttyville. Sarjan soundtrack on myös mahtava, paljon jazzia! Se onkin parasta kriminologisten esseiden kirjoitusmusiikkia.

-Annukka, työelämä- ja kulttuurivastaava

Uhrilampaat (The Silence of the Lambs, 1991)

Lempielokuviaan on mielestäni todella vaikea listata, mutta jos joku on minulle joskus tämän kysymyksen esittänyt, on Uhrilampaat aina listan kärjessä. Elokuvassa on jotakin erityistä. Se on mestarillinen yhdistelmä taitavasti koottua sarjamurhaajatematiikkaa, naisen asemaa miesvaltaisella alalla sekä omien traumojen käsittelyä. Osana opintojaan FBI-kokelas Clarice Starling (Jodie Foster) on opiskellut myös kriminologiaa. Tässä kohtaa lienee fiksua muistuttaa, että Suomessa kriminologit eivät itse juokse sarjamurhaajien perässä, vaan pikemminkin tuottavat tutkimustietoa lainvalvojien käyttöön. Lempikohtaukseni elokuvasta on se, kun kannibaalimurhaaja Hannibal Lecter vienosti pyyhkäisee sormellaan Claricen poskea. Samanaikaisesti herkkää ja raakaa!

-Annukka, työelämä- ja kulttuurivastaava

Silta (Bron/Broen, 2011-2017)

Ruotsalais-tanskalainen rikossarja Silta kuvaa ruotsalaisen ja tanskalaisen poliisin yhteistyötä erilaisten rikosten selvittämisessä. Sarjan pääosanäyttelijä Sofia Helin esittää poliisi Saga Norénia, jolla on Aspergerin oireyhtymän piirteitä. Sarjassa keskeisessä osassa on Juutinrauman silta Ruotsin ja Tanskan välillä. on esitetty neljä tuotantokautta.

-Inka, puheenjohtaja 

Luther (2010-)

Luther on englantilainen rikossarja, mikä kertoo vakavien rikosten yksikössä työskentelevästä rikoskomisario John Lutherista. Luther, jota näyttelee Idris Elba, ratkoo rikoksia usein erittäin kyseenalaisin tavoin ja hänen on vaikea pitää yksityiselämänsä erillisenä poliisin arjestaan.  Sarjasta on julkaistu 4 kautta ja jokaisella kaudella ratkotaan uutta rikosta, tosin jaksoissa tavataan myös tuttuja henkilöitä aiemmilta kausilta.

-Inari, sihteeri 

Quicksand – Suurin kaikista (Störst av allt, 2019)

Kuuden jakson pituinen minisarja perustuu Malin Persson Gioliton romaaniin vuodelta 2016. Sarja kuvaa kouluammuskelua nuoren lukiolaisen ja yhdeksi ammuskelijaksi epäillyn, Majan näkökulmasta ja kertoo yksityiskohtaisesti kuinka tutkintaprosessi ja oikeudenkäynti etenevät. Sarjassa käsitellään myös paljon tukholmalaisten lukiolaisnuorten arkea ja ennen kaikkea sitä, mitkä tapahtumat johtivat kouluammuskeluun.

-Inari, sihteeri 

True Detective (2014-)

True Detective on jännittävä rikosdraama, jossa jokainen eri kausi tarjoaa uudet hahmot ja uuden rikosmysteerin. Sarjan keskiössä on usein etsiväpari, joka yrittää selvittää rikosmysteeriä eri vuosikymmenten ajan. Sarjalle onkin tyypillistä takaumat ja kerronnan siirtyminen ajassa. Tähän mennessä kausia on ilmestynyt kolme, joista etenkin ensimmäinen on täyttä kultaa! Sarjan etuja on etenkin hyvä käsikirjoitus ja upea näyttelijäkaarti.

-Senja, taloudenhoitaja 

Jäljillä (2018-)

Jäljillä-podcastissa käsitellään rikosjuttuja ympäri maailmaa. Jaksoja on heinäkuussa 2019 julkaistu 55 ja jaksot kestävät keskimäärin 30 minuuttia. Jaksot löytyvät mm. Sportifystä, SoundCloudista ja Apple Podcastista. Podcastilla on myös Instagram-tili nimeltä jaljillapodcast, minne julkaistaan kuvia jaksojen henkilöistä ja muita jaksoissa esilletulevia kuvia ja asioita.

-Inari, sihteeri

P3 Dokumentär (2005-)

“Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände”.
I P3 Dokumentär-podcast finns avsnitt om olika historiska och politiska händelser, men även mord och brott som skakat hela Sverige och/eller världen. Det speciella med P3 Dokumentär är att de intervjuade är de som varit på plats då något hände och man får höra förstahandsinformation. Avsnitten är ungefär 90 minuter långa och kan hittas på Spotify, sverigesradio.se och poddtoppen.se.

-Inari, sekreterare 

Kuollut mies katoaa (Drapet uten lik, 2018)

Tanskalainen true crime -sarja perehtyy mielenkiintoiseen maassa käytyyn oikeustapaukseen muutamien vuosien takaa. Tapauksessa annettiin kahdelle miehelle murhatuomiot tilanteessa, jossa uhrin ruumista tai muitakaan teknisiä todisteita ei löytynyt. Tuomitut miehet väittävät edelleen olevansa syyttömiä. Sarja on nähtävillä Yle Areenassa vielä joitakin viikkoja.

-Tiina, varapuheenjohtaja, opinto- ja ympäristövastaava

Ampumavälikohtaus Nygatanilla (2018)

Pohjoismainen tutkiva journalismi on näköjään kiinnostanut minua viime aikoina, sillä toinenkin suositukseni on kategoriaan kuuluva kaksiosainen ruotsalaissarja Ampumavälikohtaus Nygatanilla. Sarja käsittelee yhden tapauksen kautta myös hieman laajemmin poliisin aseenkäyttöä Ruotsissa. Aihe on siis varsin ajankohtainen myös suomalaisissa medioissa käytyyn keskusteluun.

-Tiina, varapuheenjohtaja, opinto- ja ympäristövastaava

Desistanssi ry:n hallituksen kokous keskiviikkona 22.5.2019

Desistanssin hallituksen kokous keskiviikkona 22.5.2019 klo 17:00
Kaisa talo, ryhmätyötila 5005.

Läsnäolijat: Inka Järvikangas, Annukka Junni, Tiina Malin, Inari Torppa, Senja Peltola

 1. Kokouksen avaaminen
  Järvikangas avasi kokouksen klo 17:01
 2. Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
  Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi
 3. Esityslistan hyväksyminen
  Esityslista hyväksyttiin sellaisenaan
 1. Ilmoitusasiat
  Kriminologian opiskelijat ry hyväksytty HYY:n piiriin toukokuussa 2019
 1. Yhdistysasiat
  Valtsikan yhdenvertaisuussuunnitelman kommentointi:

Desistanssi ry ei ollut mukana valtsikan järjestölistalla ja pyydämme tähän korjauksen. Kysymme myös, miksi valtsikan järestöjen viestintä on pääasiallisesti suomeksi ja/tai englanniksi, eikä ruotsiksi. Desistanssin hallituksen jäsen Malin lähettää sähköpostia näistä asioista ja vastaukset käsittelemme seuraavassa kokouksessa.

 1. Talous ja varainkeruu
  Desitanssi ry on saanut HYY:ltä järjestötukea 113€. Tällä hetkellä ainoa meno on ollut tilinhoitokulut, koska tapahtumia ei ole keväällä ollut. Suunnitteilla varainkeruuksi on haalarimerkkien ja/tai muiden Desistanssi-tuotteiden tilaus ja myynti. Myynti voisi tapahtua esimerkiksi excursioiden ja Helsingin Yliopiston karnevaalien yhteydessä. Peltola tutkii haalarimerkkien tarjoajia ja muut hallituksen ja järjestön jäsenet miettivät mitä muita tuotteita Desistanssi voisi tilata ja myydä varainhankinnallisessa mielessä.

Varainhankintaan ja järjestötukeen vaikuttaa paljon järjestön jäsenmäärä. Otamme huomioon erinäiset tilaisuudet joissa Desistanssi voi lisätä näkyvyyttään ja rekrytoida uusia, kriminologiasta kiinnostuneita jäseniä. Excursioiden määrää myös lisätään ja tiedotusta niistä laajennetaan.

 1. Tiedotus
  Desistanssi teki excursion HEUNI:in maanantaina 8.4. Osallistujia oli 9kpl. Junni on lisännyt blogikirjoituksen käynnistä Desistanssi ry:n kotisivuille.

Tiedotuksen lisäämiseksi tullaan Desistanssi ry:n kotisivuille lisäämään blogikirjoituksia kriminologian opiskelijoiden harjoittelupaikoista, missä kerrotaan missä on tehnyt harjoittelun ja minkälaista se oli. Tämän tarkoituksena on auttaa muita kriminologian ja valtiotieteellisen opiskelijoita harjoittelupaikan hakemisessa ja jakaa tietoa eri harjoittelupaikoista.

Desistanssi ry tulee myös julkaisemaan hakijatilastot kevään hausta. Selvitämme myös mahdollisuuden osallistua uusien opiskelijoiden infotilaisuuteen syksyllä 2019. Kesän aikana olemme yhteydessä eri tahoihin, minne voisimme tehdä excursion ja tiedotamme myös uusia opiskelijoita syksyllä pidettävästä excursioista.

Desistanssi ry:n hallitus tulee kokoamaan kotisivuilleen myös tietoiskun jäsenten omista suosikki rikossarjoista ja -elokuvista. Tästä lisää alkusyksystä.

Desistanssi ry osallistuu myös tieteen iltapäivään 2019, tästä lisää myöhemmin.

Desistanssi ry sitoutuu tiedottamaan asioista myös ruotsiksi tulevaisuudessa. 

 1. Tapahtumat
  Järjestö järjestää kesäpiknikin joko heinä- tai elokuussa. Tästä lisätietoa myöhemmin

Desistanssi ry osallistuu Helsingin yliopiston avajaiskarnevaaleihin maanantaina 2.9.2019.

Excursioihin liittyvä tiedotus tapahtuu myöhemmin syksyllä. Suunnitteilla on kuitenkin useampi kohde, mm. KRP, THL, tulli ja rajavartiolaitos.

 1. Opintoasiat
  Opintoihin ja erityisesti pro graduihin liittyviä blogikirjoituksia tullaan julkaisemaan Desistanssi ry:n kotisivuilla syksyllä.
 1. Muut esille tulevat asiat
  Ei muita esille tulevia asioita.
 1. Seuraavan kokouksen ajankohdasta päättäminen
  Desistanssin seuraava kokous pidetään Kaisa talon ryhmätyötilassa 4005 tiistaina 11.6.2019 klo 17.
 1. Kokouksen päättäminen
  Järvikangas päätti kokouksen klo 18:03

 

Sammanfattning av mötet på svenska
Desistanssi rfs styrelse höll ett möte på onsdag den 22 maj, som var öppet för alla föreningens medlemmar. Bland annat diskuterades Kannstöparna Rfs jämställdhetsplan, framtida excursioner, framtida blogginlägg och även andra aktiviteter till sensommaren och hösten 2019. Nästa möte kommer att hållas på tisdag den 11 juni kl. 17. i rummet 4005 i Kajsa huset. Välkomna!

 

Desistanssin työelämäexcursio HEUNI:lle

Desistanssi ry järjesti maanantaina 8.4.2019 ensimmäisen työelämäekskursionsa. Ekskursion kohteena oli HEUNI eli Euroopan kriminaalipoliittinen instituutti. Mukaan exculle lähti yhdeksän kriminologiasta innostunutta osallistujaa, joukossa kriminologian pääaineopiskelijoiden (n=4) mukana oli myös sosiologian, sosiaalipsykologian sekä valtio-opin opiskelijoita.

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti (HEUNI) perustettiin Suomen valtion ja Yhdistyneiden kansakuntien välisellä sopimuksella vuonna 1981. HEUNI toimii itsenäisenä yksikkönä Oikeusministeriön yhteydessä.

EUNI tekee laaja-alaisesti yhteistyötä Suomessa viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Erityisesti ihmiskauppatoimijoiden kanssa HEUNI on aktiivisessa vuorovaikutuksessa tekemällä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, osallistumalla seminaareihin, esitelmöimällä ja kouluttamalla ihmiskaupasta ja olemalla ihmiskaupan vastaisen yhteistyöverkoston sekä järjestöverkoston jäsen.

HEUNI:lla on merkittävä rooli myös naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisytyössä ja korruption torjunnassa Suomessa ja HEUNI on edustettuna erilaisissa kansallisissa asiantuntijaverkostoissa.

(lähde: https://www.heuni.fi/en/index/institutes/suomalaisettoimijat.html).

HEUNI:lla meitä oli vastassa Senior Programme Officer Inka Lilja sekä tutkija Minna Viuhko. Viuhko oli entuudestaan tuttu muutamalle osallistujalle Kriminologian erityisala -kurssilta, jossa Viuhko oli ollut puhumassa ihmiskaupasta. Liljan ja Viuhkon ohella HEUNI:lla on töissä johtaja, muita tutkijoita, erikoissuunnittelijoita sekä viestintäammattilainen. Vuosittain HEUNI ottaa harjoitteluun 1-3 eri alojen opiskelijaa. Moni nykyinen työntekijä on aloittanut harjoittelijana, ja esimerkiksi nykyinen johtaja Natalia Ollus on aloittanut aikoinaan HEUNI:n tutkimusavustajana. Harjoittelijat tekevät monipuolisesi erilaisia työtehtäviä. Valitettavasti varsinaisia virkoja on harvoin auki, mutta määräaikaisiin hankkeisiin rekrytoidaan.

Lilja ja Viuhko esittelivät HEUNI:n vuoden 2019 hankkeita alla olevan kaavion avulla.

Pahoittelut pienestä kuvasta! Teemat ovat: YK, yritysvastuu, rikostilastot, korruptio, harmaan talouden torjunta, ihmiskauppa, sukupuolistunut väkivalta ja radikalisaatio.

Halukkaat saivat myös mukaansa uunituoreen HEUNI-raportin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta ihmiskaupasta Suomessa. Julkaisun voi lukea ja ladata myös HEUNI:n nettisivuilta.

HEUNI:n työmahdollisuuksien lisäksi keskustelimme yleisesti työelämässä tarvittavista taidoista sekä kriminologin sijoittumisesta työelämään. Lilja korosti kansainvälisen työkokemuksen tärkeyttä ja kannustikin kartuttamaan kokemusta myös ulkomailla. Tutkijan työtä Lilja ja Viuhko kuvailivat ennen kaikkea monipuoliseksi. Perinteisen tutkimustyön lisäksi HEUNI:n tutkijat käyvät paljon myös kouluttamassa eri alojen ammattilaisia (esim. syyttäjät, terveydenhoitoala). Tutkijan työ pitää sisällään paljon vaikuttamistyötä, jonka tärkeyttä korostettiin. Osa työajasta kului myös erilaisten rahoitushakemusten laatimiseen. Keskustelimme lyhyesti myös työhyvinvoinnista.

Saimme excuherkkuja.

Graduaiheissa HEUNI:n henkilökuntaan saa olla rohkeasti yhteydessä. Keskustelimme myös verkostoitumisen tärkeydestä sekä mentorointimahdollisuuksista.

Desistanssi ry suosittelee tilaamaan HEUNI:n uutiskirjeen ja tutustumaan sivustoon http://heuni.education/.

Exculle osallistunut Desistanssin varapuheenjohtaja, opinto- ja ympäristövastaava Tiina Malin luonnehti HEUNI-vierailua näin:

”Oli mielenkiintoista kuulla HEUNI:n toiminnasta ja työstä siellä tarkemmin, aiemmin vain kuullut nimeä erinäisissä yhteyksissä. Vierailulla saatiin lisäksi aikaan keskustelua työelämästä laajemminkin kuin vain HEUNI:n näkökulmasta ja pohdittiin esim. kriminologin erityisyyttä työelämässä. Heunin tyypit myös antoivat vinkkejä urasuunnitteluun. Oli siis mielestäni kaikinpuolin onnistunut työelämävierailu, sai ainakin itseni pohtimaan tulevaisuutta ja antoi uusia näkökulmia.”

Excu oli kaiken kaikkiaan onnistunut, allekirjoittanut työelämävastaava kiittää kaikkia osallistujia! Osallistumislomakkeessa kysyttiin myös ideoita seuraavaa excua ajatellen. Seuraava excu järjestetään todennäköisesti syksyllä ja toiveissa on ollut vierailu ainakin KRP:lle sekä johonkin vankilaan. Puhetta on ollut myös RISE:stä sekä Kriminologisesta kirjastosta. Liity Desistanssin sähköpostilistalle ja jäseneksi, niin pysyt kartalla kaikista tapahtumista!

Muokattu 15.5.2019 klo 15:26: Ollus aloittanut tutkimusavustajana, ei harjoittelijana. Lisätty yksi uusi kuva ja kuvateksti.

Kriminologiaa opiskelemaan?


Mikäli etsit tietoa kriminologian opiskelusta Helsingin yliopistossa, olet saapunut oikeaan paikkaan! Kriminologian opiskelijoiden ainejärjestö Desistanssi ry on koonnut alle yleistä tietoa kriminologian opiskelusta Helsingin yliopistossa sekä siitä, miten sinustakin voi tulla kriminologian pääaineopiskelija. 

Mikäli haluat opiskella kriminologiaa pääaineenasi, tulee sinun hakea sosiaalitieteiden maisteriohjelmaan. 

Sosiaalitieteiden opinnoissa voit syventyä eri sosiaalitieteiden alle lukeutuviin tieteenaloihin tai opintosuuntiin oman valintasi mukaisesti. 

Sosiaalitieteiden kandiohjelman ja maisteriohjelman yhteiset opintosuunnat: 

 • Sosiaalipsykologia 
 • Sosiaalityö 
 • Sosiologia 
 • Yhteiskuntapolitiikka 

Vain sosiaalitieteiden maisteriohjelmassa (120 opintopistettä) tarjottavat opintosuunnat/kokonaisuudet: 

 • kriminologia 
 • lasten– ja perhepalveluiden sosiaalityö (uusi opintosuunta 2019) 
 • väestötiede 
 • Kulutus yhteiskunnassaopintokokonaisuus 

Kriminologia (maisteriohjelmassa) 

Kriminologia tutkii rikollisuutta ja siihen kohdistuvia reaktioita. Tieteenala tarkastelee laajasti eri rikoslajeja perinteisestä väkivalta– ja nuorisorikollisuudesta nouseviin rikosilmiöihin kuten kyberrikollisuuteen. Kriminologian huomio kohdistuu rikollisuuden syihin ja seurauksiin. Tutkimme rangaistuksia ja kriminaalipolitiikkaa, mutta myös ihmisten rikospelkoja, turvallisuuden tunnetta ja rikosteemaa medioissa.   

Kriminologian opetus perustuu vahvaan perustutkimukseen. Lisäksi soveltavan kriminologian tavoitteena on antaa valmiuksia vastata kysymykseen: mikä toimii rikosten torjunnassa ja ehkäisyssä? Miten rikollisuutta voidaan vähentää ja kansalaisten turvallisuutta lisätä? 

Kriminologian opinnot antavat erinomaiset valmiudet asiantuntija– ja johtotehtäviin, jotka liittyvät turvallisuuden kehittämiseen ja rikoksentorjuntaan julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä järjestöissäpaikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Lukaise Desistanssin Kriminologi työelämässäblogikirjoitus. 

Maisteritutkinto koostuu 120 opintopisteestä, joista maisterintutkielma ja siihen liittyvät seminaarit vievät kolmasosan (40 op). Opinnot painottuvatkin maisterintutkielman (30 op) tekoon. Kriminologista tutkimusta tehdäkseen ei tarvitse olla kvantitatiivisten menetelmien käytössä nero, mutta tilastollisten menetelmien osaamisesta on kriminologisella tutkimuskentällä etua. Kriminologiaa on voinut opiskella Helsingin yliopistossa maisterivaiheen pääaineena vuodesta 2017 alkaen. Kriminologian opiskelijoiden ainejärjestö Desistanssi ry perustettiin heinäkuussa 2018. 

Kriminologisia kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia maisterintutkielmia on tähän mennessä tehty tai tekeillä ainakin seuraavista aihepiireistä: 

 • Perheväkivalta 
 • Kyberrikollisuus: väkivaltaisen ekstremismin narratiivit, lapsiin liittyvän seksuaalirikollisuuden neutralisaatiot, koulu-uhkaajien neutralisaatiot 
 • Oikeustaju: luottamus tuomioistuimiin 
 • Historiallinen kriminologia: henkirikollisuuden piirteet tietyllä ajanjaksolla 
 • Arviointitutkimus: katuväkivaltaa ehkäisevän hankkeen arviointi 
 • Yritysten kokema rikollisuus 
 • Mediakriminologia 
 • Nuorisorikollisuus ja crime drop- ilmiö

Kriminologian maisteriohjelmaan voi päästä kolmea reittiä pitkin: 

1) siirtymäajan ilmoittautumismenettelyllä  

Helsingin yliopistossa ennen 1.8.2017 opintonsa aloittaneet, 2016-2017 tutkintovaatimusten eli ns. vanhojen opintovaatimusten mukaan kandiopintoja suorittavat opiskelijat voivat hakea kriminologian maisteriohjelmaan siirtymäajan ilmoittautumismenettelyllä. Siirtymäajan ilmoittautumismenettelyllä on mahdollista hakea kriminologian maisteriopintoihin vielä vuosina 2019 ja 2020.  

Flammasta löydät  tarkemmat ohjeet ilmoittautumismenettelystä ja suoritettuja opintoja koskevat vaatimukset: https://flamma.helsinki.fi/fi/HY365385. Kandintutkinnon kokonaisuudessaan ei tarvitse olla valmis ennen maisteriopintojen alkamista. 

Hakuaika on 1.4.-30.4., ja haku tapahtuu e- lomakkeella, joka on auki hakuaikana. Kun haku on käynnissä, e- lomakkeen löydät täältä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/88632/lomake.html Ilmoittautumismenettelyn kautta voidaan ottaa opintosuuntaan enintään 8 opiskelijaa. Tuloksista ilmoitetaan touko-kesäkuun aikana 

HUOM!  Siirtymisajan ilmoittautumismenettely koskee vain kandivaiheen opiskelijoita, eli jos olet jo ennen ilmoittautumismenettelyn hakuajan alkamista valmistunut vanhasta kandiohjelmasta, sinut on siirretty automaattisesti jatkamaan opintojasi samassa maisteriohjelmassa. Kandintutkintoa ei siis kannata ottaa ulos ennen huhtikuun hakuajan alkamista, mikäli suunnittelet siirtymistä vanhasta kandiohjelmasta sisäisen hakumenettelyn kautta kriminologian maisteriohjelmaan. Desistanssi ry:n nykyisestä hallituksesta Tiina ja Inka ovat hakeneet sisäisen menettelyn kautta kriminologian opintoihin, mikäli haluat keskustella aiheesta, ota yhteyttä! 

2) maisterioptioiden kautta 

1.8.2017 jälkeen aloittaneet, ns. uusien tutkintovaatimusten mukaisesti opiskelevat Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden kandiohjelman opiskelijat voivat hakeutua kriminologian maisteriopintoihin maisterioptioiden kautta. Lisätietoa maisterioptioista löydät täältä. 

Kriminologian maisteriohjelmaan on maisterioptioiden kautta ilmoittautumisaika keväisin 1.4.-30.4. Voit ilmoittautua maisterioptioon, johon on erillinen hakumenettely, missä tahansa vaiheessa kandidaatin tutkintoasi sen jälkeen, kun olet suorittanut vaadittujen kriteerien mukaiset opinnot. Samaan maisterioptioon voi ilmoittautua enintään kaksi kertaa opintojen aikana. Tieto maisterioptiosta merkitään opintorekisteriin, ja valittu optio vahvistetaan maisteriopintoihin siirtymisen yhteydessä. 

3) yhteishaun kautta 

Hae yhteishaun kautta, mikäli haet Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden ulkopuolelta! Jos siis esimerkiksi opiskelet nyt pääaineenasi kieliä, psykologiaa, oikeustiedettä tai jos opiskelet Svenska social- och kommunal högskolanissa, hae opiskelemaan kriminologiaa yhteishaun kautta. Yhteishaun kevään korkeakouluhaussa voi hakea kriminologian opintoihin Opintopolkupalvelussa, hakuohjeet ja aikataulun löydät täältä: https://opintopolku.fi/wp/fi/valintojen-tuki/yhteishaku/korkeakoulujen-yhteishaku/. Tietoa Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden maisteriohjelmasta ja opintosuuntavaihtoehdoista löydät Opintopolussa täältä: https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.49076477949. Hakuaika sosiaalitieteiden maisteriohjelmaan on 20.3.−3.4.2019. Yhteishaun kautta voidaan hyväksyä kriminologian maisteriopintoihin enintään 4 opiskelijaa. Valinnan tulokset ilmoitetaan kesäkuun lopussa 

Yhteishakuvalinnassa tarkastellaan aikaisempien opintojesi soveltuvuutta, motivaatiotasi, kykyäsi tuottaa tieteellistä tekstiä sekä opintomenestystäsi. 

Sosiaalitieteiden maisteriohjelmaan hakevalla tulee olla riittävä määrä maisteriohjelman opintosuunnan tieteenalan soveltuvia opintoja. Hakuperusteena olevaan tutkintoon sisältyvien tai sen lisäksi suoritettujen opintojen tulee olla sisällöltään ja suoritustasoltaan maisteriohjelman ja sen tieteenalojen kannalta soveltuvia ja tarkoituksenmukaisia, jotta ne tarjoavat riittävät valmiudet ja tiedot maisterin opintoja varten 

Yhteishaussa täytettävään lomakkeeseen kannattaa tutustua huolella ennen hakemuksen lähettämistä. Painotetun keskiarvon, valinnassa huomioitavien opintosuoritusten listaaminen ja etenkin motivaatiokirje vievät todella paljon aikaa — älä siis jätä lomakkeen täyttämistä viime tinkaan! Desistanssi ry:n nykyisestä hallituksesta Senja ja Annukka ovat hakeneet yhteishaun kautta. Mikäli haluat keskustella aiheesta, laita sähköpostia! 

Opintoneuvontaa liittyen kriminologian opintosuuntaan hakeutumiseen antaa Kruununhaan opiskelijapalvelut, kruununhaka-student [a] helsinki.fi. Suosittelemme ensin kuitenkin tutustumaan yleisiin ohjeisiin huolella. Tarvittaessa voit kääntyä myös Desistanssin hallitusten jäsenien puoleen, yhteystietomme löydät Vuoden 2019 hallituksen esittelystä 

Voit tutustua aikaisempien vuosien hakijatilastoihin täällä. 

 

WebOodista löydät kriminologian opetussuunnitelman. 

Vaikket opiskelisi kriminologian maisteriohjelmassa, voi suorittaa seuraavat kriminologian opinnot osana sosiaalitieteiden maisteriohjelman valinnaisia syventäviä opintoja (kriminologian opiskelijoille nämä ovat pakollisia): Kriminologia SOSK-206 (tarjolla myös avoimessa), Kriminologian erityisala SOSM-KL321 ja Kriminologian teoria SOSM-KL301. 

  

Selkeää tietoa kriminologiasta ja sen tutkimuskohteista kriminologian opintosuunnan oppikirjasta: Kivivuori, J., Aaltonen, M., Näsi, M., Suonpää, K. & Danielsson, P. (2018). Kriminologia: rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa. Helsinki: Gaudeamus. 

 

Myös seuraavista on hyötyä kriminologiasta kiinnostuneille