Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys EKY ry

 

Eetos ja edut

Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys EKY ry on eläinlääketieteen opiskelijoiden tiedekuntajärjestö, jonka varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki Suomessa eläinlääketiedettä opiskelevat henkilöt. EKY valvoo jäsenistönsä etuja ja järjestää monipuolista toimintaa raskaan opiskelun vastapainoksi.

Vuonna 2017 oli kuin tyyntä myrskyn jälkeen, sillä Iso Pyörä oli pyörinyt ja rakenneuudistukset pitkälti tehty ja EKY keskittyi nuolemaan haavojaan. Ekyläiset heräsivät uuteen vuoteen ilman tärkeää EE-talon oppimiskeskusta tai sen yhteydessä olleita ryhmätyötiloja. Yhteistyö tiedekunnan kanssa jatkui tiiviinä ja hallitus tapasikin dekaanin perinteen mukaan kuukausittain. Hallitus pyrki myös ottamaan hallinnon opiskelijaedustajat tiiviimmin mukaan toimintaansa ja sujuvoittamaan tiedonkulkua. EKY vahvisti asemiaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistosta ja edustajistoryhmä HELP:issä, sillä jopa kaksi ekyläistä pääsi läpi EKY:n ja Farmasiakunnan yhteiseltä listalta.

EKY uudisti kansainvälistä toimintaansa ulkoistamalla sen kansainvälisen IVSA:n (International Veterinary Students’ Association) kotimaiselle jaostolle, IVSA Finland ry:lle. Ei kannattanut enää väkisin pyörittää omaa kv-toimintaa, kun samalla kentällä työskenteli jo yksi vakiintunut, rautainen ammattilainen. Yhteistyön myötä IVSA Finland sai enemmän näkyvyyttä ja kuuluvuutta EKY:ssä ja ekyläiset enemmän mahdollisuuksia kansainvälistymiseen.

Eettinen, emansipatorinen ja ekologinen EKY

EKY:n alaisuudessa toimii erilaisiin asioihin erikoistuneita kerhoja, kuten kissa-, koira- ja hevoskerhot sekä opiskelijateatteri speksi. Opiskelijoiden keskuudesta kohosi tänä vuonna uusi kerho, Vethos, auttamaan etiikan ja jaksamisen kanssa painiskelussa. Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa etiikan pohdiskelu jätetään paljolti opiskelijan itsensä vastuulle, vaikka opiskeluissamme ja tulevassa työssä me tulemme kohtaamaan paljon eettisiä ongelmia. Uuden kerhon kaikille ekyläisille avoimet tapahtumat saavuttivat valtaisan suosion ja aihevalintoja kiiteltiin vuolaasti. Kerho esimerkiksi kokosi yhteen paneelikeskusteluun niin valmistuneen eläinlääkärin, raskaasta kandikesästä selviytyneitä kandeja kuin jaksamisongelmiin työssään jatkuvasti törmäävän kampuspapin. Kampuspappi vieraili myöhemmin myös pieneläinsairaalan päivystyksessä tutustumassa opiskelijoiden arkeen. Toinen varsin vähälle huomiolle jäävä tulevan ammattimme osa-alue, eksoottiset eläimet ja villieläimet, sai myös puolustajansa: Arctos alkoi tarjota ekyläisille monenmoista toimintaa liittyen erikoisiin koti- ja villieläimiin.

Vethos lanseerasi maapallon toiselta puolelta lainatun ”avautumisseinän”, jonne ekyläiset voisivat kirjoitella tuntojaan anonyymeinä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hevoskerho Eqvet vei akateemisten ratsastusseurojen mestaruuden, Gaudeamus Grand prix’n, mikä tarkoittaa myös sitä, että EKY ja Eqvet järjestävät kilpailun vuonna 2018. Eläinlääkiksen speksi teki kulttuuriareena Glorian lavalla yleisöennätyksen produktiollaan Aidat kiinni! Speksin toiminta on virtaviivaistunut entisestään alkuajoista.

Kollegaillat ovat aina olleet EKY:n suosituimpia tapahtumia. Näissä illoissa kollegat laajalta eläinlääketieteen alalta saapuvat kertomaan urapolustaan opiskelijoille. Vuonna 2017 saimme kuulla lääketeollisuuden eläinlääkäreiden, kunnaneläinlääkäreiden ja yksityisyrittäjien kasvutarinoita. Vuoden aikana ekyläiset myös kävivät ekskursioilla niin sirkusharjoituksissa, ilmajoogassa, alpakkatilalla, Heurekassa eläinten body worlds -näyttelyssä kuin villieläinsairaalassakin.

Kerhohuone Kuopiossa tapahtui kummia. Nimetön filantrooppi lahjoitti kerhohuoneeseen tietokoneen, josta löytyvät nyt myös Spotify- ja Netflix-suoratoistopalvelut tylsistyneitä ekyläisiä viihdyttämään. Kerhohuoneelle hankittiin myös tiskikone – suoranainen ekoloikka! Kuopion kierrätyssääntöjä on tarkennettu ja tiskikoneen myötä kertakäyttöastioiden käyttöä voidaan välttää.

Vanhat kierrätyssäännöt eivät olleet optimaaliset.

Eläin, bile-eläin

EKY:n 71. vuosijuhlaa vietettiin aprillipäivänä ravintola Koskenrannassa ja vuosijuhlien jatkoja tiedekunnan nenien alla, EE-talossa. Vuosijuhlapuheen piti Topi Salmi -palkinnon saanut bakteriologian tutkija ja opettaja, eläinlääketieteen tohtori, Helsingin yliopiston ympäristöhygienian professori, emerita Marja-Liisa Hänninen.

Vuonna 2017 oli Viikin kampuksen vuoro järjestää Floran päivän juhlallisuudet. Yhteistyö lähensi Viikin tiedekuntajärjestöjä tai ainakin niiden silloisia puheenjohtajia. Päivä oli aurinkoinen, järjestelyt menivät nappiin, Unicafe loihti hienot ruoat ja täysin epävirallisilla jatkoilla näkyi myös kiitettävästi henkilökuntaa.

Vappuaattona ja -aatonaattona oli koleaa, mutta se ei ekyläisiä estänyt: perinteiden mukaan käytiin niin häviämässä maatalousylioppilaille pesäpallossa, juomassa liiton skumpat Sellissä ja pintelöimässä Äidin rakkaus -patsas. Vappuaaton iltana yhteistyönä järjestetyissä megabileissä ekyläisiä tanssitti supersuosittu JVG. Vappupäivänä aurinko sitten helli väsynyttä juhlijaa lämmöllään.

Ekyläiset palelevat Varsapatsaalla vappuaattona.

Epilogi

Kaiken kaikkiaan EKY:n vuosi 2017 oli hyvin paljon samanlainen kuin vuosi 2016 oli tai 2018 tulisi olemaan. EKY on hyvin vakiintunut tiedekuntajärjestö, johon kuuluvat lähes kaikki eläinlääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat ja jolla on pitkät, vahvat perinteet. Niin kauan kuin eläinlääketiedettä Suomessa opetetaan, niin kauan voidaan luottaa EKY:n pitävän opiskelijoista huolta.

 

Jussa-Pekka Virtanen
Hallituksen puheenjohtaja 2017
Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys EKY ry