Ensimmäisen kurssikerran harjoitus 

Päätin tehdä kotona vaatimustason 1 tehtävän, jotta kertaisin vielä perustoimintoja. Käytin hävyttömän kauan aikaa tehtävän tekemiseen, sillä olinkin jo viikossa ehtinyt unohtaa miten “attribute table” -tietoja pystyi visualisoimaan. Onneksi kirjallisesta ohjeesta löytyi tähän apu, vaikkakin tiedon löytämiseen menikin tovi. Valitsin tarkasteltavaksi muuttujaksi avioliitot kunnittain vuonna 2015.

Kun loin luokkia, olisin halunnut käyttää “pretty breaks” toimintoa luokissa, jotta luokat olisivat olleet samankokoisia, mutta tällöin kartta olisi periaatteessa ollut yksivärinen lukuunottamatta muutamaa väripilkkua ( informaation tarkkuus olisi kärsinyt). Luin Eeva Rakin blogia ja huomasin, että hänkin oli tehnyt karttaa tehdessään samanlaisen havainnon. Eeva perusteli valintaansa estetiikan näkökulmasta. Minäkin valitsin ”natural breaks” toiminnon estetiikan takia, mutta myös sen takia, että koen kartan olevan näin informatiivisempi. 

Mielestäni onnistuin luomaan informatiivisen kartan, joka on myös visuaalisesti miellyttävä. Voin olla ylpeä! 🙂 Kartan perusteella voidaan silmämääräisesti todeta, että avioliittoja on solmittu eniten Etelä-Suomessa sellaisissa kunnissa, joissa väestön määräkin on suuri. Muilta osin voidaan havaita, että väestömäärältään suurimmissa kaupungeissa  (esim. Jyväskylän, Oulun, Rovaniemen kunnissa) avioliittojen määrä on korkeampi, kuin  ympäröivissä naapurikunnissa. 

 

Kuva 2. Solmittujen avioliittojen määrä Suomessa kunnittain vuonna 2015. (Lähde: Geoinformatiikanenetelmät 2022 –kurssin kurssimateriaalit).

Lähdeluettelo: 

Eeva Rakin blogi: https://blogs.helsinki.fi/eevaraki/ 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *