Aineettomat lahjat budjetilla

Jos vielä pohdit lahjaideoita tai ne ovat vielä hankkimatta, harkitse tänä vuonna aineettoman lahjan antamista! Lahjan antamisesta tulee aina hyvä mieli, ja erityisen hyvä mieli siitä tulee, kun lahja on paitsi mielekäs myös ekologinen. Tässä materiaa pursuavassa maailmassa yhteinen aika tai rauhallinen hetki itselle saattavat olla paljon enemmän tarpeen kuin mikään tavara. Ideoita aineettomiin lahjoihin on internet tulvillaan, mutta ajattelin kerätä tähän erityisesti sellaisia, jotka sopivat opiskelijabudjettiin: teatteriliput tai ravintolaillallinen kun eivät yleensä ole kovin huokeita. Eli muutama idea viime hetken lahjapaniikkiin:

🎄 Leffailta

Järjestä kotona vähän tasokkaampi jouluinen leffailta! Jos sinulta löytyy kotoa muun muassa kausivaloja, tyynyjä ja muutama viltti, voit rakentaa kodikkaan majan, johon käpertyä fiilistelemään hyvää elokuvaa. Inspiraatiota kotoisan majan rakentamiseen voi etsiä vaikka Pinterestistä. Leffaherkuiksi voit taikoa esimerkiksi vegaanisia juustopopcorneja esimerkiksi Chocochilin ohjeella: https://chocochili.net/2017/02/vegaaniset-juustopopcornit/ . Poppareita voi maustaa myös makeilla ainesosilla, kuten suklaalla tai toffeella. Lisäksi voit tarjoilla esimerkiksi kaakaota tai glögiä. Potentiaalisia jouluisia hyvän mielen elokuvia on esimerkiksi Little Women – elokuvat (sekä 1994 että 2019 versiot), Holiday (2006) tai While you were sleeping (1995)

🎄 “Kauneus”hoito

Hyvä aineeton lahjaidea on lahjakortti esimerkiksi hierontaan tai käsien hoitoon. Monet hoidot voi myös toteuttaa kotikonstein! Laitoin sanan “kauneus” lainausmerkkeihin ihan siksi, että kyse voi olla myös jostain muusta kuin kauneuteen suoraan liittyvästä. Perinteinen “lahjakortti” esim. 15 minuutin hierontaan ei koskaan petä 🙂 Muita ideoita on esimerkiksi käsihoito, kynsien lakkaus tai vaikka kasvohoito: hakusanoilla “DIY face mask” löytyy monenlaista kasvonaamio reseptiä, jotka voi toteuttaa kotona. Jos satut olemaan meikkiguru, tai hiusten letitys on sinulle lasten leikkiä, voit myös tarjoutua tekemään meikin tai kampauksen johonkin tulevaan tapahtumaan.

🎄Illallinen

Ravintolaillallisen sijaan voit kokata rakkaillesi kotona. Järjestä vaikkapa “teemaillallinen” jonkin teeman mukaan tai kokkaa monen ruokalajin kokonaisuus. Tykkään itse kokata, ja olen huomannut että kokatessa monta ruokalajia kannattaa jättää yltiöpäinen kunnianhimo sikseen ja valita ruokalajeiksi jotain hienolta kuulostavaa joka on yksinkertaista valmistaa! Esimerkiksi uunissa paahdetut vihannekset manteliricotalla kuulostaa varsin monimutkaiselta, mutta loppuviimeksi suurin osa ajasta on “passiivista”, kun odottelet vihanneksia uunista. Tässäkin vannon suosikkini Chocochilin nimeen, ja esimerkiksi tähän ihanaan reseptiin: https://chocochili.net/2015/12/paahdetut-rakuunaporkkanat-ja-manteliricotta/. Pääruoka voi olla muun muassa pastaa ja joku hyvä kastike sekä jälkiruoaksi vaikkapa perinteinen omenakaurapaistos vaniljakastikkeella, jonka pääraaka-ainetta voi vaihdella vuodenaikojen mukaan esimerkiksi raparperiin tai marjoihin.

🎄Retki

Järjestä retki luontoon tai lähipaikkakunnalle! Jos asut läheisesi kanssa Helsingissä, esimerkiksi Porvoo tai Tammisaari ovat kumpikin suhteellisen lyhyen (ja edullisen) bussi – tai junamatkan päässä. Luontoretki taas voi kohdistua esimerkiksi, Sipoonkorpeen, johon lähtee Mellunmäestä edullinen hop on – hop off bussi koko kesäkauden ajan https://www.sipoo.fi/visit-sipoo/nae-koe/luontoelamyksia/sipoonkorpi-hop-on-hop-off-bussilinja . Askartele esimerkiksi kaunis kortti, jossa ehdotat retken ajankohtaa.

🎄Iltasatu❤️

Oma suosikkini on tämä <3 ehdottomasti söpö ja yleensä myös naurattaa lahjan saajaa (ainakin jos saajalle on kertynyt jo hieman enemmän ikävuosia ). Tämä on tietenkin hyvä lahja lapselle, mutta mielestäni ihan erityisesti aikuiselle. Saatte yhteisen jaetun hetken, jossa pystyy rauhoittumaan ja kenties vähän nauramaankin. Hyviä kirjavaihtoehtoja on esimerkiksi Tove Janssonin Muumipappa ja meri, J.R.R Tolkienin Hobitti tai Patrik Svenssonin Ankeriaan testamentti.

Tässä ideat tältä erää 🙂 Toivottavasti sait inspiraatiota joko tämän joulun lahjoihin tai tulevaisuuden varalle! Voit myös käydä katsomassa ympäristövaliokunnan instan adventtikalenterista lisävinkkejä: @hyy_ympäristö . Jos sinulta ei liikene aikaa toteuttaa vaikka montaa lahjaideaa kerralla, aina varma idea on myös lahjoittaa toisen puolesta hyvää työtä tekevälle järjestölle. Esimerkiksi Greenpeace, Luonnonsuojeluliitto tai WWF taitavat kaikki tänä vuonna tarjota suoraan mahdollisuutta lahjoittaa aineeton lahja, jolloin yleensä saat jonkun sähköisen todistuksen/kortin minkä voit lähettää lahjansaajalle haluamaasi aikaan.