Ympäristöaiheista kesätekemistä

HYY:n ympäristövaliokunta lomailee kesällä, mutta ympäristö ja sen hyvinvointi on edelleen vahvasti mukana ajatuksissamme ja myös teoissamme. Oletko sinäkin miettinyt, miten voisit auttaa ympäristöä myös kesällä tai kenties haluaisitko oppia luonnosta jotain uutta? Tähän postaukseen olemme valiokuntalaisten kesken koonneet ideoita, millaisia konkreettisia ympäristötekoja voi tehdä helposti kesällä ja jaamme vinkkejä myös sadepäivien varalle.

Aurinkoisina päivinä on mukavaa suunnata luontoon, vaikkapa keräämään villiyrttejä. Netistä löytyy paljon ohjeita niin villiyrittien tunnistamiseen kuin niiden nauttimiseen, ja eri toimijat järjestävät kesäisin myös villiyrttikursseja. Esimerkiksi nokkonen on todennäköisesti jokaiselle tuttu, ja siitä voi valmistaa maukkaat letut, keitot tai vaikkapa peston!

Kesällä kiinnittää helpommin huomiota myös lähiympäristön siisteyteen. Kirjastoista voit lainata roskapihtejä, ja harrastaa ploggingia eli roskajuoksua. Tämä kasvattaa sekä kuntoa, että estää roskien päätymistä esimerkiksi vesistöihin.

Hauska tapa viettää aikaa ystävien kanssa samalla ympäristön hyväksi toimien on järjestää hävikkiruokaillallinen. Kaikki voivat tuoda omista kaapeistaan jotain, mikä olisi jäämässä käyttämättä tai menossa vanhaksi. Tässä pääsee myös käyttämään luovutta ja kokeilemaan – tai jopa kehittämään – aivan uusia reseptejä! Näin syntyy maukas illallinen, jonka tekeminen on takuulla hauskaa ja hyväksi planeetalle. Kavereiden kanssa voi myös tehdä vaatevaihtareita uuden ostamisen sijaan.

Sateisia päiviä on puolestaan mukava viettää kirjan tai kiinnostavan dokumentin parissa. Ympäristövaliokunta vinkkaa seuraavista kirjoista: Luonnon varassa: lajien monimuotoisuus elämän suojelijana (Anne Sverdrup-Thygeson), Kuinka puut kasvavat – ja miksi antilooppi ravistaa (Saku Tuominen), Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista (Juha Kauppinen) ja Lihan loppu (Suvi Auvinen). Katsottavaksi taas Yle Areenasta löytyy sekä nuoria ilmastoaktivisteja seuraava Planeetta on tulessa! että Elokapinan jäseniä seuraava Kapinalliset -dokumenttisarjat. Mikäli ilmastovaikuttaminen tai Elokapinan toiminta kiinnostaa, näihin dokumenttisarjoihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Lopuksi vinkkaamme vielä Luonto-liiton ilmastoryhmän tapahtumista kesällä: heinäkuussa on luvassa mm. ilmastoseikkailupurjehdus, uhanalaisajot-pyöräily, kansainvälinen ilmastotoimintaleiri ja elokuussa ilmasto & taide -kansainvälinen oppimisleiri. Tsekkaa tarkemmat tiedot Luonto-liiton sivuilta!

HYY:n ympäristövaliokunta jatkaa toimintaansa taas syksyllä, järjestäytymiskokous järjestetään 26.9. Sitä ennen toivotamme kaikille ihanaa ja aurinkoista kesää!