Zero Waste Syyskuu -haasteen ohjeet järjestöille 2020

Maailma on tällä hetkellä epävarmuuden tilassa ja yksilön ympäristövalinnat voivat tuntua merkityksettömiltä. Jokainen voi kuitenkin pienilläkin teoilla olla osa muutosta paremman tulevaisuuden puolesta, ja siksi me haastamme teidän järjestönne osallistumaan yhteisvoimin Zero Waste Finlandin inspiroimaan Zero Waste Syyskuu -haasteeseen! Syksyllä on hyvä hetki pysähtyä miettimään omia toimintatapojaan ja uusien jäsenten myötä omaksua uusia, entistä ympäristöystävällisempiä toimintamalleja.

Zero Waste Syyskuussa tarkoitus on kuukauden haasteen aikana vähentää jätteen määrää ja haastaa arkipäiväisiä tapojamme kohti kestävämpää luonnonvarojen kulutusta. Tänä vuonna haasteen teemana on “käytä jo olemassa olevaa”. Haastammekin järjestöt kertomaan meille, miten eri tavoin hyödynnätte materiaaleja uusiokäyttöön. Syyskuun aikana voitte löytää inspiroivia ja ympäristöystävällisiä tapoja uusiokäyttää materiaaleja, joita ette olleet edes tulleet ajatelleeksi.

Haasteessa ansioitunein suoritus palkitaan ympäristödiplomilla ja 100 euron palkinnolla. Osallistuneiden järjestöjen kesken arvotaan toinen diplomi ja 50 euron palkinto. Voittaneet järjestöt saavat itse päättää haluavatko pitää rahat vai lahjoittaa ne valittuun ympäristöaiheiseen hyväntekeväisyyskohteeseen HYYn nimissä.

OHJEET ZERO WASTE SYYSKUU -HAASTEEN SUORITTAMISEEN:

Keksikää järjestössänne kolme tapaa, jolla hyödynnätte olemassa olevaa uuteen käyttötarkoitukseen. Esimerkki: Meidän järjestössä lakanoita käytetään pöytäliinoina sitseillä.

Ottakaa jokaisesta tavasta kuva- tai videotodiste, ja

  1. tehkää niistä postaus järjestönne Instagramiin tunnisteilla #zerowastesyyskuu ja #zerowastefinland sekä tägätkää postaukseen meidät @hyy_ymparisto. Jos käytätte Instagram storya, tallentakaa kuva/video highlightseihin.
  2. lähettäkää kuvat tai videot meille sähköpostilla osoitteeseen hyy.ymparistovaliokunta@gmail.com. Kaikki kuvat ja kuvatekstit tulee lähettää samassa viestissä numeroituna.

Pyydämme teitä vastaamaan haasteeseen osallistumisestanne osoitteeseen hyy.ymparistovaliokunta@gmail.com. Voitte myös jo tässä vaiheessa kertoa, oletteko kiinnostuneita mahdollisen palkintorahan lahjoittamisesta vai haluaisitteko sen järjestönne käyttöön. Toivoisimme, että pystyisitte ilmoittamaan osallistumisestanne mahdollisimman pian. Haasteeseen voi kuitenkin liittyä koko syyskuun ajan, mutta kuitenkin viimeistään 23.9., jolloin järjestöllenne jää vielä viikko aikaa toteuttaa haaste. Kuvamateriaalien ja lyhyiden kuvausten tulee olla lähetettyinä viimeistään 30.9. klo 23:59. Muistattehan aina merkitä viesteihin järjestönne nimen ja yhteyshenkilön yhteystiedot.

Ymmärrämme, että koronatilanne vaikuttaa toimintaanne, mutta haasteeseen osallistuminen ei välttämättä vaadi teiltä läsnäoloa esim. tapahtumissa tai kokouksissa, vaan voitte pohtia, miten soveltaisitte materiaaleja uusiokäyttöön niin etä- ja ulkotapahtumissa kuin silloin, kun lähitapahtumat ovat taas mahdollisia.

Järjestöjen kekseliäimmät zero waste -keinot pääsevät kuukauden mittaan esiin myös meidän somessamme! Lisäksi HYYn Ympäristövaliokunta jakaa koko syyskuun ajan somekanavillaan Facebookissa (HYYn Ympäristöasiat) ja Instagramissa (@hyy_ymparisto) ja täällä blogissa Zero Waste Syyskuuhun liittyviä vinkkejä ja muita postauksia, joista järjestönne voi tarvittaessa saada ideoita.

Hyvää Zero Waste Syyskuuta ja tervetuloa mukaan haasteeseen!