Buffers & Breakdowns

Huhhuh millainen tunteiden vuoristorata tästä kurssikerrasta syntyi. QGIS pääsi löylyttämään oikein olan takaa, kunnes apujoukkojen kanssa päihitimme ohjelman asettamat haasteet!

Viidennen kurssinkerran tavoitteina olivat piirtotyökalujen kertaaminen sekä merkittävänä uutena asiana bufferivyöhykkeiden luominen.  Edellisen kurssikerran päätteksi saatu tehtävä digitoida Pornaisten alueen talot mahdollisti talojen lukumäärän laskemisen kurssikerran aikana. Myös karttalehdelle digitoidujen teiden pituuksien mittaaminen lisäsi jälleen uuden työkalun arsenaaliimme. Nämä kurssikerran aikana suoritetut tehtävät sujuivatkin helposti ja elämä sekä QGIS näytti hymyilevän ystävällisesti. Tuo hymy paljastui kuitenkin lopulta olevan pelkkä naamio, jonka takaa tuli terävä isku suoraan päin näköä…

Kurssikerran loppupuolella pääsimme haastamaan itsemme suorittamalla eri itsenäistehtäviä, joissa mitattiin kaikkia tähän mennessä oppimiamme taitoja ja kikkoja. Yhdessä työskentelystä oli hyötyä ja ennen kuin kuvitteellisen tiimalasin hiekka ehti valua kokonaan olimmekin saaneet itsenäistehtävät hyvälle mallille. Helsinki-Vantaan sekä Malmin lentokenttiä sekä niitä ympäröiviä asutuksia käsittelevä tehtävä oli saatu suoritettu kunnialla ja kykenimme poistumaan GIS-luokasta tyytyväisinä suunnaten kohti lounasta.

Ilmeisestikkin QGIS keräsi voimiaan lounastauon (ja loppuviikon) ajan, ja kun palasin viimeistelemään aloittamani urakan loppuun turpaan tuli niin että tukka pöllysi.

Mistään ei tullut mitään. Uskoin olevani oikeilla jäljillä tehtävän suorittamisen suhteen, olin varma, että käytössäni oli kaikki oikeat työkalut, mutta homma ei edennyt ja hermoromahdus oli lähellä. Joko QGIS oli normaalia heikomassa hapessa rankan viikonlopun jälkeen ja kaatuili jatkuvasti, tai erilaisten toimintojen suorittaminen kesti ainakin useita minuutteja, mikä nykypäivän diginatiiville nuorelle tuntui iäisyydeltä! Muistan etäisesti lapsuuden hitaat internetyhteydet, joiden aikana Windows 98:n ja 2000:n pyörivä tiimalasi tuli erittäin tutuksi, mutta nekin tuntuivat salaman nopeilta QGIS:n suoritusnopeuteen verrattuna, ja sekös turhautti!! Kun viimein uskoin saaneeni tehtyä jotain oikein, esimerkiksi liitettyä attribuutit kahdesta eri tietokannasta yhteen ja aloin tutkimaan attribuutti-ikkunaa, kylmää vettä kaadettiin niskaan ja attribuuttitaulu olikin tyhjä eivätkä tiedot olleet yhdistyneet. Tämä, ja monet muut epäonnistumiset sekä odottelu sai epätoivoin, tuon julman rakastajattaren, kuiskimaan myrkyllisiä sanoja korvaani. Oli aika vetäytyä häntä koipien välissä ja yrittää uudelleen seuraavana päivänä.

Vanhat ja viisaat väittävät kolmannen kerran sanovan totta ja tälläkin kertaa vanhempia sukupolvia saa kiittää viisauksistaan sillä niin QGIS kuin myös epätoivo saivat tässä ratkaisevassa erässä köniinsä. Sain viimein urakan tehtyä loppuun! Yksin en olisi tästä selvinnyt, vaan sain erittäin arvokasta apua Johannalta, joten kiitos siitä! Kuitenkin olin erittäin huojentunut huomatessani, että edellisellä kerralla koittamin työkalut ja ideani tehtävien ratkaisuista olivat aivan oikeat, mutta olin ottanut pieniä harha-askelia, jotka toivat QGIS:lle voiton edellisessä erässä. Onneksi kyseessä ei ollut tyrmäysvoitto, vaan tuomareiden pisteillä sain kammettua itseni voitokkaaksi, ja seuraavaksi voinkin esitellä tuotokseni.

Taulukko 1. Eri itsenäistehtävien tehtäessä saadut tulokset.

HKI-VANTAA
Asukkaita 2km säteellä lentokentästä 11 535
Asuu pahimmalla melualueella: 65dB 21 (0,26%)
Asuu vähintään 55 dB melualueella 624 (5,40%)
Kuinka monen henkilön elämään vähintään 65 dB melu haittaisi lentoreitin sijaitessa Tikkurilan yli 8 103
MALMI
Asukkaita 2km säteellä lentokentästä 4 702
Asukkaita 1km säteellä lentokentästä 762
ASEMAT
Asukkaat alle 500m päässä lähimmästä asemasta 106 691
Asukkaat alle 500m päässä lähimmästä asemasta (%) 21,7
Työikäisten osuus ensimmäisen sarakkeen henkilöistä (%) 68,50 %
TAAJAMAT
Asukkaita taajama-alueilla (%) 97,5
Kouluikäisiä (7-16v) taajamien ulkopuolella 1 404
Taajaman ulkopuolella asuvien kouluikäisten osuus kaikista kouluikäisistä (%) 2,50 %
Alueiden lkm, joissa ulkomaalaisten osuus yli 10% 40
Alueiden lkm, joissa ulkomaalaisten osuus yli 20% 10
Alueiden lkm, joissa ulkomaalaisten osuus yli 30% 6
UIMA-ALTAAT & SAUNAT
Uima-altaalla varustettujen rakennusten lkm pääkaupunkiseudulla 855
Asukkaita uima-altaalla varustetuissa rakennuksissa 12 170
Uima-altaallisia omakotitaloja 345
Uima-altaallisia paritaloja 158
Uima-altaallisia rivitaloja 113
Uima-altaallisia kerrostaloja 181

Ensimmäinen tehtävä käsitteli Helsinki-Vantaan sekä Malmin lentokenttiä sekä niiden ympärillä sijaitsevaa asutusta kuten aiemmin mainitsin. Tehtävässä laskettiin myös asutusta juna-asemiin nähden ja tehtävän selkeä painopiste oli kurssikerran uudessa aiheessa, eli bufferoinnissa. Bufferointi eli puskorointi tuntuikin simppleiltä ja uskon hallitsevani sen melko hyvin tässä vaiheessa. Se myös osoittautui käytännölliseksi työkaluksi, jonka avulla tietyllä alueella olevien ominaisuuksien tai muuttujien lukumääriä on helppo laskea ja tutkia. Tätä helpotti myös Spatial Query työkalu, jonka yksinkertaista lauseenrakennusmaista piirrettä opin arvostamaan muuten välillä niin kovin epäselvässä käyttöliittymässä.

Toinen tehtävä käsitteli eri taajamia pääkaupunkiseudulla sekä niiden väestöä. Tehtävän suorittamiseen käytetyt työkalut, kuten Join attributes by location ja Statistics panel tuntuvat nyt olevan myös nyt hallussa, mutta attribuuttien yhdisteleminen kaipasi hieman muistuttelua, mutta niiden, kuten myös muiden muuttujien kanssa työskentelyn ja kikkailun kanssa voisin tarvita lisää harjoittelua. Myös ominaisuuksien valitseminen sekä etsiminen kaipaa vielä vähän kertaamista, jotta hommat sujuvat sulavammin jatkossa.

Kolmanen tehtävän aiheena olivat pääkaupunkiseudun rakennusten uima-altaat sekä saunat. Tehtävän suoriutui yllättävän kivuttomasti apujoukkojen avustuksella, mutta tunsin kuitenkin kokoajan olevani tilanteen tasalla ja olevani mukana mitä tapahtui, enkä vain seurannut lampaana perässä. Sain myös viimein vastauksen aikaisemmi miettimääni kysymykseen, ja sain diagrammien lukuarvot näkymään kartalla, hurraaa!!

Kuva 1. Pääkaupunkiseudun rakennuksista löytyvien uima-altaiden lukumäärät pienalueittain.

Kaiken kaikkiaan kurssikerta ja itsenäistehtävät tarjosivat yhdessä sellaisen tunteiden vuoristoradan että Linnanmäen tarjonta jää selvällä erolla hopealle. Kuitenkin, virheiden kautta voittoon ja jatkossa ollaan viisaampia.

 

~~

 

Eilen blogitekstiä luonnostellessa sain tietää muotisuunnittelija Karl Lagerfeldin jättäneen tämän maailman. Mitäköhän piruja menin edellisessä postauksessa maalaaamaan…

2 Replies to “Buffers & Breakdowns”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *