”Investointi naisiin on investointi tulevaisuuteen.” -Tunnelmia Sambian hankeseurantamatkalta

Iloinen rummutus ja laulu kaikuu kauas. Tiilenpunainen maa hohkaa paahtavan auringon alla. Kyläläiset kerääntyvät apinanleipäpuun tarjoaman varjon suojiin. Yhteisöteatteri on alkamaisillaan.

Olemme Itä-Sambian maaseutukylässä tutustumassa HYYn tukemaan naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyden ja elämänlaadun parantamiseen tähtäävään kehitysyhteistyöhankkeeseen. HYY toteuttaa hanketta yhdessä kumppanijärjestönsä Eastern Province Women Development Association EPWDA:n kanssa. EPWDA on kaksikymmenvuotias naisjärjestö, jolla on erinomaiset verkostot maaseudulla.

Hankkeella pyritään ehkäisemään aikaisia avioliittoja ja teiniraskauksia sekä parantamaan tyttöjen koulutusta sekä lisääntymis- ja äitiysterveyttä. Hanke muun muassa kouluttaa kyläpäällikköjä ja kyläläisiä aikaisten avioliittojen lainvastaisuudesta, synnytyksen jälkeisen kouluunpaluun laillisuudesta sekä koulutuksen ja äitiysterveyspalveluiden tärkeydestä. Tänä vuonna on myös perustettu Safe Motherhood Action Group –ryhmiä, jotka kiertävät kertomassa äitiysterveydestä lasta odottaville tytöille, naisille ja pariskunnille.

“Ihmiset oppivat yhteisöteatterin avulla erinomaisesti.”

Kyläläisten tietoisuutta parannetaan pääasiassa yhteisöteatterin avulla, jossa hankkeessa koulutetut vapaaehtoiset esittävät näytelmän. Näytelmän aiheena voi olla vaikkapa aikaiset avioliitot: isä haluaa myydä tyttärensä avioon saadakseen rahaa. Tyttären äiti ei tähän suostu, vaan päättää tehdä isästä ilmoituksen poliisille. Poliisi rankaisee isää.

Näytelmän jälkeen vapaaehtoisten ryhmänjohtaja kyselee kyläläisiltä kysymyksiä: Mitä näytelmässä tapahtui? Tapahtuuko samoja asioita teidän yhteisössänne? Miten asioiden pitäisi mennä?

Esiintymään tottumattoman suomalaisen näkökulmasta ihmetyttää, kuinka innoissaan sekä vapaaehtoiset että kyläläiset ovat yhteisöteatterista. Vapaaehtoiset selittävät, miksi teatteri toimii niin hyvin: vakavien asioiden kääntäminen hauskaksi oppimiskokemukseksi on helpompi keino tiedon sisäistämiseen kuin kuiva luennointi tai pelkkä infokirjasten jakaminen.

“Olemme todistaneet suurta muutosta. Tytöt palaavat synnytyksen jälkeen kouluun. Lapsiavioliitot ovat vähentyneet.”

Kylästä toiseen vapaaehtoisten viesti on sama: hanke on onnistunut muuttamaan ihmisten yleistä mielipidettä. “Ennen emme edes ajatelleet näitä asioita, olimme tietämättömiä. Nyt olemme oppineet paljon, joten voimme vaikuttaa yhteisömme tulevaisuuteen ja kehitykseen.”

Mielipiteen muutos vaikuttaa tuntuvasti tyttöjen ja naisten elämään. Lapsiavioliittojen määrä on vähentynyt, tytöt osallistuvat enemmän koulutukseen ja teiniäidit palaavat yhä useammin synnytyksen jälkeen kouluun saattamaan opintonsa loppuun. Tyttöjen koulutus nähdään tärkeänä ja aikaisista avioliitoista raportoidaan viranomaisille. Yhä useampi äiti synnyttää turvallisesti klinikalla, eikä vaarana henkeään jäämällä kylään synnyttämään.

Naisten aseman parantamisella nähdään olevan erityistä arvoa yhteisölle. “Tyttöjä tulee kannustaa kouluttautumaan. Naiset eivät unohda perhettään ja kyläyhteisöjään. Naisten koulutukseen panostaminen hyödyttää kylää tulevaisuudessa moninkertaisesti. Naiset tuovat koulutuksen takaisin kyliinsä”, hehkuttaa eräs kyläpäällikkö.

”Tulevaisuudessa meistä tulee asiantuntijoita”

Hanke on osa HYYn ja EPWDA:n pitkää yhteistyötä, jota on jatkunut jo lähes vuosikymmen. Tammikuussa alkaa nykyisen 2014-2016 hankkeen viimeinen vuosi. Haasteena on hankkeen kestävyyden takaaminen. SMAG-ryhmät ovat rinnakkaisaktiviteetti valtionhallinnon ryhmille, joten niiden toiminta jatkuu tulevaisuudessa Sambian terveysministeriön tukemana. Osa aluenaisryhmistä on myös kehittänyt tulonlähteitä, joiden avulla yhteisöteatteria ja vapaaehtoisten koulutuksia voidaan jatkaa. Osa toiminnoista on kuitenkin vaarassa loppua.

Tulevaisuus ei aina tunnu huolettavan vapaaehtoisia. “Me olemme jo muuttuneet. Kaikki tämä tieto on päässämme ja tulevaisuudessa olemme aiheen asiantuntijoita.” Samaan hengenvetoon lisätään: “Toivottavasti jatkatte hankkeemme tukemista tai suosittelette meitä kumppaniksi muille. Haluamme projektin laajenevan muillekin alueille.”

Aurinko painuu kohti taivaanrantaa, kylä hiljenee ja EPWDA:n auto kaartaa kuoppaiselle tielle. Ajamme takaisin kaupunkiin pää täynnä ajatuksia. Vierailu sekä ihastuttaa että vihastuttaa: kylien tyttöjen ja naisten tilanne on parantunut, mutta tasa-arvoon on matkaa. Toivottavasti tulevaisuudessa tie olisi kohti tasa-arvoa, eikä siitä poispäin.

Lainaukset hankkeen vapaaehtoisilta

Kirjoittaja: Sambia-hankkeen vapaaehtoinen Kamomilla Ilmonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *