Vuoden kasvo

Kielikeskuksen Vuoden kasvo 2018 on venäjän lehtori Marjatta Alestalo. Suomen tietokirjailijat ry:n myönsi vuoden 2018 oppikirjailijapalkinnon Alestalolle Educa-messuilla 27.tammikuuta 2018. Palkintoperusteiden mukaan Alestalo on tehnyt merkittävää työtä erityisesti aikuisille tarkoitettujen venäjän
oppimateriaalien laatijana. Niin opettajana kuin oppimateriaalien tekijänä Alestalo on luova, luotettava ja innovatiivinen. Huolellisuus leimaa hänen kaikkea työtänsä.

Olen PALKINNOSTA hyvin kiitollinen, en olisi edes osannut odottaa saavani tällaista huomionosoitusta. On hienoa, että tehtyä työtä arvostetaan. Palkinto kannustaa jatkamaan tällä saralla. Erityisesti mieltä lämmittää se, että palkinto osui tällä kertaa myös venäjän oppikirjojen tekijälle. Venäjä, vaikka onkin yksi maailman eniten puhutuista kielistä, on Suomessa edelleen vähän opiskeltu kieli.

KIELIKESKUKSESSA oppikirjan tekijä ei ole mikään kovin ihmeellinen erikoisuus, täällä varmasti kaikki ovat laatineet erilaista oppimateriaalia ainakin opiskelijoiden käyttöön. Kun käyttää itse tekemäänsä oppikirjaa, ei voi moittia ketään muuta kuin itseään, jos huomaa oppikirjassa parantamisen varaa. Jotkut opiskelijat ovat sanoneet olevansa ylpeitä siitä, että tuntevat kirjan tekijän. Se tietysti myös asettaa lisähaastetta opetukseen.

Olen ollut hyvin onnekas päästyäni Kielikeskukseen työhön. Kokemusta on muualtakin, koulumaailmasta ja aikuisopetuksesta. En vaihtaisi tätä mihinkään. Työ on monella tavalla hyvin itsenäistä ja luovaa, opiskelijat ihanteellinen joukko opetettavia, nuoria fiksuja yliopisto-opiskelijoita. Ja kollegojen joukossa on mahtavia tyyppejä. Koko ajan on mahdollista oppia uutta, ja täytyykin oppia, maailma muuttuu vinhaa vauhtia ja opetus sen mukana. Koskaan et ole valmis, minkä näen positiivisena(kin) seikkana.

AIKUISELLE KIELENOPPIJALLE sanoisin, että tärkein asia on motivaatio.  Kysyn opiskelijoilta aina etenkin alkeiskurssien alussa, miksi he ovat tulleet kurssille. Venäjän kursseille hakeutuvat kyllä yleensä ovatkin hyvin motivoituneita, joten tämä motivaatio olisi pystyttävä pitämään elossa koko kurssin ajan.

KANNUSTAN opiskelijoitani puhumaan: oppitunnilla parin kanssa ja ryhmissä sekä aina kun siihen tulee tilaisuus. Puhumaan ei opi muuten kuin puhumalla! Joskus vertaan puhumista ja kuntosalilla käyntiä toisiinsa: kuntolaitteen tuijottaminen ei nosta kuntoa, laitetta pitää käyttää. Samoin puhuminen ei kehity, ellei puhu. Pienelläkin kielitaidolla pystyy jo ilmaisemaan asioita.

Yritän myös kannustaa heitä käyttämään kaikkia mahdollisia medioita, kuten katselemaan YLE:n venäjänkielisiä uutisia, katsomaan venäläisiä elokuvia, etsimään netistä heitä kiinnostavia asioita ja oppimateriaaleja. Tuon oppitunneille autenttista materiaalia, kerron venäläisestä kulttuurista ja venäläisistä tavoista. Siitä on tullut paljon positiivista palautetta.

IHANINTA on, kun opiskelija tulee oppitunnille ja kertoo käyneensä Venäjällä: ”Mä osasin puhua venäjää!”

Marjatta Alestalo

Kuva: Mikael Shepelenko