Kunniavieraita Kielikeskuksessa

PIENET ILMIÖTUTKIJAT KIELEN LÄHTEILLÄ

Huhtikuisena perjantaina 2016 Kielikeskuksen johtaja Ulla-Kristiina Tuomi sai puhelun. Soittaja oli Kotinummen koulun oppilas, Joonas, joka kertoi heidän luokka- ja oppiainerajat ylittävästä ilmiöprojektistaan nimeltä ”Kieli ja ihminen”.

Oppilaat olivat toivoneet mahdollisuutta haastatella projektiinsa kielen asiantuntijoita. Jo seuraavana keskiviikkona Kielikeskuksen valloitti 5.-6 -luokkalaisista koostuva tutkijajoukko.

Kielikeskuksen OOTU isännöi vierailijoita päivän aikana. Saksan yksikön opettajat Tia Patenge ja Christian Niedling sekä pedagoginen yliopistonlehtori Johanna Vaattovaara olivat lupautuneet vastaamaan oppilaiden kysymyksiin. Oppilaat olivat jakautuneet ryhmiin, ja kullakin ryhmällä oli oma erityinen tutkimusongelmansa. Yhtä ryhmää kiinnosti kielen tutkiminen, toista esimerkiksi kielen historia.

Välillä oppilaiden kysymykset saivat Kielikeskuksen asiantuntijat hyvinkin mietteliäiksi. Ihan yksinkertaista ei ollut esimerkiksi kertoa ”Montako kieltä on maailmassa?”, ”Onko kielten opettaminen helppoa?” tai ”Mikä on maailman vaikein kieli?”. Jotenkin Tia, Christian ja Johanna kuitenkin onnistuivat, ja kynien sauhu ja hyväksyvät nyökyttelyt seurasivat vastauksia.

Iltapäivällä oppilaat pääsivät seuraamaan Pia Matilaisen opettamaa japanin alkeiskurssia. Kurkistuksen aikana selvisi muun muassa, mikä vaikeana pidetyssä japanissa onkin itse asiassa helppoa ja mistä japanin merkit tulevat.

Pois lähtiessä ryhmästä kuului vielä  erään oppilaan vierustoverilleen hihkaisema: ”Eikä, vähänks oli kiva päivä”. 

SUURLÄHETTILÄÄT ESITTELIVÄT ESPANJANKIELISTÄ MAAILMAA OPISKELIJOILLE

15.2.2016 Helsingin yliopiston kielikeskuksessa pidettiin symposiumi espanjankielisen maailman Suomi-suhteista ja työelämänäkymistä. Tilaisuudessa puhuivat Espanjan, Meksikon, Kuuban, Kolumbian ja Argentiinan suurlähettiläät. Kielikeskuksen opiskelijoita täynnä olevassa juhlasalissa kaikki suurlähettiläät painottivat espanjan kielen tärkeyttä. Espanja on kiinan jälkeen maailman toiseksi puhutuin äidinkieli, ja laajimmin levinnein kieli englannin jälkeen. Suurlähettiläät korostivat Suomen ja espanjankielisen maailman välisiä taloudellisia ja kulttuurisia suhteita sekä näiden suhteiden tärkeyttä lähitulevaisuudessa.

Suurlähettiläät olivat kovin kiitollisia saamastaan kutsusta. He kannustivat esityksissään opiskelijoita heittäytymään espanjankielisen rikkaan ja monipuolisen kulttuurin vietäväksi: tutustumaan espanjankielisiin maihin, opiskelemaan, tekemään tutkimusta ja työskentelemään niissä.

Opiskelijoiden ajatuksia symposiumista voi lukea symposiumin blogista.

(Kuvassa vasemmalta oikealle: Kolumbian suurlähettiläs Fulvia Elvira Benavides Cotes, Argentiinan suurlähettiläs Roberto Daniel Pierini, Kuuban suurlähettiläs Enrique Orta González, Espanjan suurlähettiläs María Jesús Figa López-Palop, Kielikeskuksen johtaja Ulla-Kristiina Tuomi ja Meksikon suurlähettiläs Norma Bertha Pensado Moreno)

Teksti ja kuvat: Janne Niinivaara