Vuoden kasvo

OPETTAJANA olen kokenut itseni kovin hyväosaiseksi. Saan tehdä työtä fiksujen ja iloisten nuorten kanssa, ikäluokkansa parhaimmiston. Se on ihan erilaista verrattuna vaikka juristiin, joka kohtaa työssään enimmäkseen ongelmia ja vihaisia ihmisiä tai lääkäriin, jolle aina vain valitetaan.

Opettajan on pakko pysyä ajan tasalla ja seurata kehitystä. Sitä kiinnostuu pakostakin itselle vieraistakin asioista, kun niihin joutuu perehtymään. Joka päivä oppii jotain.

KOLLEGAT ovat älykkäitä ja yleensä kivoja. Heidän kanssaan on monesti helpompi olla kuin esimerkiksi sukulaisten, jotka elävät ihan eri maailmassa. Kollegat ymmärtävät toisiaan selittämättä. Me puhumme samaa kieltä, jopa silloin, kun se on eri.

KIELIKESKUKSESSA on ollut tilaa kasvaa. Minua on kannustettu kouluttautumaan ja matkustamaan ja uskaltamaan. Olen saanut olla monessa mukana. Valtakunnallisissa hankkeissa olen saanut tilaisuuden seurata, mitä muualla tehdään. Ja on lohdullista todeta, että samassa veneessä ollaan.

Olen seurannut VERKKO-OPETUKSEN kehitystä 20 vuotta ja toteuttanut aktiivisesti verkkopedagogiikkaa Kielikeskuksessa. Olen tavallaan ottanut omat digiloikkani jo kauan sitten. Digitaalisuutta voi ehdottomasti hyödyntää onnistuneesti opetuksessa, mutta sitä pitää käyttää viisaasti. Ihmiset oppivat eri tavoin.

VUODEN KASVOKSI minut valittiin muun muassa siksi, että marraskuussa ylioppilaskunnan hallitus palkitsi minut vuoden kaksikielisyysteosta. Olen oikeustieteellisessä tiedekunnassa, oikeusnotaarin tutkinnossa, tukenut opiskelijoita ruotsinkielisissä opinnoissa. Erityisen hienoa palkinnon saamisessa oli se, että se tuli opiskelijoilta. Olen kyllä sitä mieltä, että uroteosta tulisi palkita itse opiskelijat, jotka ovat uskaltautuneet tekemään kolmanneksen tutkinnostaan ruotsiksi.

Olen aina viihtynyt Kielikeskuksessa ja kokenut TYÖNI mielekkääksi. Koen, että tämä on minun juttuni. Ja kaiken tämän hienon päätteeksi nyt tuntuu myös hyvältä lähteä.

Lis Auvinen

Kirjoittaja on ruotsin yliopistonlehtori ja toisen kotimaisen kielen kieliyksikön esimies. Lis Auvinen jää pitkän opetusuransa päätteeksi eläkkeelle kesällä 2017.

Kuva: Janne Niinivaara