Un seminario sobre las guerras civiles y el cine (en finés)

Sisällissotien työstäminen elokuvassa – Suomi ja Espanja vertailevan tutkimuksen valossa

Seminaarin lähtökohtana toimii Jukka Kekkosen vertaileva sisällissotatutkimus Kun Aseet puhuvat – Poliittinen väkivalta Espanjan ja Suomen sisällissodissa. Kuten Kekkonen toteaa ”Vertaileva tutkimus voidaankin katsoa eräänlaiseksi vuorovaikutusprosessiksi, jossa yhdestä kohteesta tehdyt havainnot synnyttävät uusia kysymyksiä toisesta kohteesta ja niin edelleen.” Suomen ja Espanjan sisällissodat muodostavat tässä suhteessa erinomaiset vertailukohdat toisilleen. Molemmissa maissa ensin kirjallisilla, siten elokuvallisilla taiteellisilla esityksillä on ollut keskeinen rooli sisällissodan traumojen työstämisessä. Vertailemalla erityisesti näitä sisällissotia käsitteleviä elokuvia avaamme vuoden 1918 muistovuoden päätteeksi vielä uusia näkökulmia näihin kansallisiin identiteetteihin kipein tavoin kietoutuviin kysymyksiin.

Aika ja paikka:
Tiedekulman Think Lounge maanantaina 10.12.2018 klo 16–19.

Puhujat ja aiheet:
Jukka Kekkonen: Miksi vertaileva sisällissotatutkimus on tärkeää?
Mari Hatavara: Visualisoitu historia Leena Landerin Käskyssä: Romaani, dramatisoinnit ja filmatisointi
Kimmo Laine: Sisällissodan työstäminen fiktiossa
Rami Mähkä: Sisällissota 2000-luvun suomalaisessa näytelmäelokuvassa
Henry Bacon: Sisällissodan henki uudessa Espanjalaisessa elokuvassa

Formaatti:
20 minuutin puheenvuoroa + 10 min keskustelua
Loppukeskustelu

Järjestävät tahot:
Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen oppisuunta
Suomen Elokuvatutkimuksen Seura

Leave a Reply