Jotain valmista ja testattua – tervetuloa virtuaalinen todellisuus a.k.a VR

Nyt Digiloikka on päässyt siihen pisteeseen, että ensimmäistä kertaa on koottu laitteistokokoonpano, jonka kaikki osat ovat Digiloikan rahoilla hankittuja ja myös toimiviksi testattuja. Yksi pullonkaula ja hidaste oli Windows10:n versio, joka ei joko ollut tarpeeksi uusi, tai sitten siitä oli tarkoituksella estetty Windowsin Mixed Reality Portalin toiminta. Uusiin tilattuihin, ja vihdoin myös saapumisensa jälkeen valmiiksi asennettuihin koneisiin, oli asennettu Helpparin toimesta huomattavasti perusversiota uudempi Windows. Siinä on mukana Mixed Reality Portal, joka piti vielä erikseen saada aktivoitua, että sen sai myös  toimimaan. Tämä tapahtui peukaloimalla Windowsin päivitysautomatiikkaa rekistereistä (Registry, WSUS), niin että se pysyi hetken pois päältä, jolloin Mixed Reality Portal pääsi asentumaan/päivittymään loppuun ja alkoi toimia kunnolla.

No miten tätä suurta hetkeä juhlittiin? Juhliin pääsivät kymmenkunta maantieteen didaktiikan opiskelijaa, jotka olivat juuri sopivasti lentäneet  edellisellä viikolla droneilla ja keränneet valokuvien avulla dataa maastosta. Kurssilaiset pääsivät tutustumaan kahteen erilaiseen aineistoon virtuaalitodellisuudessa ja toinen niistä oli kerätty juuri samanlaisella menetelmällä kuin mitä kurssilaiset olivat kokeilleet. VR-ympäristössä esitelty aineisto oli kerätty Saanan pohjoispuolen laaksosta, jota luonnonmaantieteen tutkimusryhmä kutsuu nimellä Maisemaikkuna. Sieltä oli tarjolla 80m korkeudelta lennetystä droneaineistosta tuotettu 3D-korkeusmalli, jonka saattoi kokea aidosti immersiivisessä kolmiulotteisessa ympäristössä.

Kurssilaiset tarkastelemassa aineistoja virtuaalilaseilla. Kolmiulotteisessa ympäristössä aineiston tarkastelua voisi osuvammin kutsua aineiston kokemiseksi. Kuva Panu Lammi.

Tämän lisäksi oli tarjolla myös Aleksis Karmen luotsaaman Teatime Research -yrityksen tuottama interaktiivinen video, jossa voi itse kokea ilmastonmuutoksen nostaman merenpinnan vaikutukset Helsingin Senaatintorilla. Videossa katsoja seisoo Tuomiokirkon rappusilla ja seuraa/kokee lähestyvän veden vaikutuksen pääkaupunkiimme.

Tekniikka toimi ja asiakkaat olivat tyytyväisiä. Mitä sitä muuta voi toivoa. Paljon on kulisseissa tehty työtä asian eteen ja nyt, kuin kreivin aikaan viime hetkellä, kaikki saatiin sillä tavalla kuntoon, ettei kurssin opetussisältöjä tarvinnut muuttaa mihinkään suuntaan vain siksi, ettei tekniikka toimi.  Kerrankin niin.  Kumarrus tekniikalle ja kaikille pienille ja isoille rattaille tässä koko ajan paremmin rasvatussa koneistossa, joka tämän onnistumisen takana on.

Kuvahaun tulos haulle teatime research logo

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *