Terveyttä halvalla: Elämäntapaohjaus vähentää tehokkaasti raskausdiabeteksen riskiä

Raskausajan diabetes on nopeasti lisääntyvä ongelma, jolla on suuri merkitys sekä äidin että lapsen terveydelle. Tärkein syy tähän kehitykseen on ylipainoisuuden yleistyminen odottavilla äideillä. Lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen välinen vahva yhteys on hyvin tunnettu ja useat tutkimukset osoittavat, että diabeteksen riskiä voidaan merkittävästi vähentää jos liikuntaa saadaan edes vähän ylös ja painoa alas. On hämmästyttävää, että yhtään kunnollista kontrolloitua tutkimusta ei ole julkaistu raskausdiabeteksen ehkäisystä elmäntapamuutosten kautta. Tämä puute on nyt korjattu erinomaisella tavalla RADIEL-tutkimuksen kautta, joka toteutettiin HUS:n ja Etelä-Karjalan keskussairaalan naistentautien yksiköissä.

Tutkimukseen rekrytoitiin alkuraskauden aikana naisia, joilla oli aiemmin todettu raskausdiabetes tai joiden painoindeksi oli yli 30. Lopulta 290 naista pystyttiin arpomaan interventio- ja kontrolliryhmiin. Interventio oli verrattain yksinkertainen. Se koostui yhdestä ravitsemusterapeutin antamasta ryhmäneuvontatilaisuudesta ja kolmesta ylimääräisestä käynnistä tutkimushoitajan (kätilön) luona, jolloin kullekin tutkittavalle räätälöitiin mahdollisimman hyvin hänelle sopiva liikunta- ja ruokavaliosuositus, jonka toteutumista seurattiin. Vertailuryhmä sai normaalin äitiysneuvolapalvelun, joka toki myös pyrki painonhallintaan. Tulokset osoittivat, että raskausdiabeteksen ilmaantuvuus oli kontrolliryhmässä 21.6 % (27 tapausta) ja interventioryhmässä 13.9% (20 tapausta). Ero oli merkitsevä (p=0.044) monimuuttuja-analyysin jälkeen.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimuksia on kritisoitu siitä, että saavutetut hyvät tulokset perustuivat niin ekstensiiviseen interventioon, ettei siihen ole mahdollisuuksia normaalin terveydenhuoltojärjestelmän puitteissa. Tämä tutkimus on erityisen tärkeä, koska käytetty interventio olisi varmasti toteutettavissa normaalin äitiyshuollon toimesta, kunhan riittävistä resursseista huolehditaan. Tutkimus lähettää tärkeän viestin poliitikoille ja terveyspäättäjille, jotka haluavat säästöjä: erinomaisen neuvolamme resursseja ei missään tapauksessa pidä leikata vaan päinvastoin lisätä.

Koivusalo SB, Rönö K, Klemetti MM, Roine RP, Lindström J, Erkkola M, Kaaja RJ, Pöyhönen-Alho M, Tiitinen A, Huvinen E, Andersson S, Laivuori H, Valkama A, Meinilä J, Kautiainen H, Eriksson JG, Stach-Lempinen B. Gestational Diabetes Mellitus Can Be Prevented by Lifestyle Intervention: The Finnish Gestational Diabetes Prevention Study (RADIEL): A Randomized Controlled Trial. Diabetes Care. 2015 Jul 29. pii: dc150511. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 26223239.