Toisen kurssikerran harjoitus

Mitä opin luennolla?

Käsittelimme luennolla erilaisia GIS:in mittauksia, valintoja ja erilaisia aineistoja ja niiden valintaa. Opin, että datan lähteitä on paljon ja suuri osa niistä on käyttäjälle ilmaisia. Tarkastelimme esimerkiksi Tilastokeskuksen ja Väyläviraston (ent. Liikennevirasto) aineistoja QGIS:sä. Mittasimme oppitunnilla etäisyyksiä ja pinta-aloja käyttäen erilaisia projektioita ja totesimme niiden tuottavan erilaisia tuloksia. Toteutimme mittauksistamme Excel -taulukon, joka löytyy alta (kuva 1). Harjoittelimme ilmaisen paikkatietoaineiston hankkimista mm. Tilastokeskuksen sivuilta, ja lopulta rajapintojen käyttö olikin helpompaa kuin aluksi luulin. Rajapintoihin kuuluu mm. WFS- ja WMS-aineistot. Pieniltä virheiltä ei kuitenkaan säästytty ja ohjelman käytössä vaaditaakin toistoja, jotta ns. Komennot jäävät mieleen.

 

 

 

 

 

Kuvat 1 ja 2. Kurssikerran mittauksia ja pinta-alojen vertailuja (ellipsoidi vs cartesian) ja eri projektioissa.

Erilaiset projektiot ja niiden vääristymät

Kun maapallon kolmiuloitteinen pinta esitetään kaksiuloitteisena, niin tunnetusti kuva on vääristynyt. Projektio voi olla oikeapintainen, oikeakulmainen tai oikeapituinen. Seuraavaksi vertailimme erilaisia koordinaatistoja ja niiden tuottamia vääristyksiä pinta-aloissa. Alla on ensimmäinen karttani (kuva 2), jossa vertailen Robinsonin projektion pinta-aloja ja Tm35 -koordinaatiston aloja. Robinsonin projektio on niinsanottu kompromissi, jossa vääristymät on pyritty pitämään mahdollisimman pieninä. Vääristymät ovat Robinsonin projektiossa suurimmat lähellä napoja.  ETRS-TM35FIN on poikittaiseen Mercatorin projektioon sekä UTM-projektion 35. kaistaan perustuva projektio. Se kuvaa Suomen aluetta hyvin todenmukaisesti. Vertailenkin siksi TM35 -pinta-aloja muiden projektioiden esittämiin aloihin. Myös Mercator -projektio vääristää pinta-aloja eniten napa-alueilla, kuten myös Olivia sanoo blogissaan. Hänen mukaansa karttojen vääristymät vaikuttavatkin mielikuviimme valtioista.

Kuva 3. Vertailussa Robinsonin- ja TM35 -projektion pinta-alojen eroja.

Kartoissa pinta-alat vääristyivät, mutta niiden lisäksi myös muodot vaihtelivat projektioiden välillä. Projektioiden visualisointi lisäsi ymmärrystäni niistä, sillä aluksi projektioiden ymmärtäminen saattaa olla hankalaa. Mercator tunnetusti vääristää pinta-aloja.

 

 

Kuva 4. Mercatorin projektion ja TM35 -projektion pinta-alojen eroja.

 

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/tfolivia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *