Kalevalan päivä 2018

”Silloin Pohjolan emäntä
Pakkasen pahan lähetti
tuolle Pohjolan merelle,
ulapalle aukealle.
Itse tuon sanoiksi virkki,
sekä käski jotta lausui:
”Pakko poika pienokainen,
130 oma kaunis kasvattini!
Lähe tuonne, kunne käsken,
kunne käsken ja kehoitan!
Kylmä veitikän venonen,
pursi lieto Lemminkäisen
selvälle meren selälle,
ulapalle aukealle!
Kylmä itseki isäntä,
jää’ä veitikkä vesille,
jottei pääse päivinänsä,
140 selviä sinä ikänä,
kun en pääsne päästämähän,
kerinne kehittämähän.”

– Kalevala, 30. runo

 

Hyvää Kalevalan päivää kaikille!

Tänään, 28. helmikuuta, on suomalaisen kulttuurin päivä. Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan, Suomen kansalliseepoksen, merkitystä suomalaisen kirjallisuuden ja kielen kulmakivenä ei voi korostaa riittävästi. Kalevala on merkittävä osa kulttuurihistoriaamme ja identiteettiämme. Folkloristiikka henkisen kansankulttuurin tutkimuksena paneutuu myös oleellisesti Kalevalaan ja Kalevalaan liittyvät opinnot ovatkin olleet ainakin allekirjoittaneen mielestä yliopiston mahdollisesti mielenkiintoisinta antia.

Tenttikirjan ohella nämä ovat sopivaa luettavaa tälle päivälle.

Kukapa ei tietäisi säkeitä Vaka vanha Väinämöinen tai olisi koskaan nähnyt AkseliGallen-Kallelan kansallisromanttista maalausta Aino-taru? Kalevala ei ainoastaan näyttäydy maailmankirjallisuuden merkkiteoksena vaan se elää myös ansaitusti jokapäiväisessä elämässämme, sulautuneena ja kiinteänä osana ympäröivää kulttuuriamme. Monet Kalevalaan liittyvät teemat ja runouden säkeet ovat iskostuneet suomalaisiin  lähtemättömästi. Kalevala elää myös populaarikulttuurissa, kuten esimerkiksi musiikissa, elokuvissa, taiteessa ja runoudessa. Se nousee myös tasaisesti esille kohun lailla, kuten viimeaikoina käyty kiivas keskustelu Gallen-Kallelan Aino-taru -teoksesta ja sen moraalikysymyksistä osoittaa. Mielestäni mielenkiintoinen esimerkki Kalevalan kansainvälisestä vaikutuksesta populaarikulttuurin on Helsingin Sanomien 3.10.2016 julkaisema artikkeli Sormusten herran kirjoittaja rakasti suomalaisen kulttuurin outoutta ja hillittömyyttä – Kalevala käynnisti koko uran. 

Kalevalan voit lukea kokonaisuudessaan verkosta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilta. Mainittavan arvoinen on myös Ylen muutama päivä sitten julkaisema Kalevala-aiheinen kymmenen kysymyksen mittainen testi, jonka avulla voit testata jo olemassaolevat tietosi Kalevalasta ja täydentää niitä! Testiin pääset alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

 

Mahtavaa loppuviikkoa kaikille ja eläköön suomalainen kulttuuri!

 

Vastaa