Uusi tieto ja strategiat globaaleihin biologisiin uhkiin valmistautumisessa

CDC and MSF doctors preparing to enter an Ebola treatment unit in Liberia (2015)

CDC:n  ja MSF:n lääkärit valmistautuvat hoitamaan Ebola-potilaita Liberiassa (2015). Author: CDC Global.

Viimeisen 15 vuoden aikana olemme kohdanneet säännöllisesti pandemiauhkia ja hätätilanneilmoituksia: SARS (2003), lintuinfluenssa (2005), sikainfluenssa (2009), MERS-CoV (2013), Ebola (2014) ja viimeisimpänä Zikavirus. Eri maiden hallinnoissa ja kansainvälisissä järjestöissä tehdään työtä niin näiden kuin muidenkin bio-uhkien – kuten bioterrorismin ja laboratorivahinkojen – hoitamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Väitöskirjassani analysoin julkisia dokumentteja, haastattelen asiantuntijoita ja arvioin tieteellisiä uutisia aiheeseen liittyen. Näistä aineistoista katson miten uusi tieto luo ja ohjaa uusia strategioita ja lääketieteellisiä vastatoimia, joiden vaikutukset ulottuvat erilaisiin elämämuotoihin aina ihmisväestöistä, eläimiin ja viruksiin saakka.

Pidempi ja tarkempi versio tästä tekstistä on saatavilla englanniksi.