Pääkaupunkiseudun parhaimmat Olutravintolat -äänestyksestä

Keskisuomalainen-konsernin Helsingin Uutiset, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat järjestivät tipattoman tammikuun 2015 kunniaksi äänestyksen Pk-seudun parhaimmista olutravintoloista kaupunkikohtaisesti Kauniaista lukuun ottamatta. Paras olutravintola on määritelmänä vaikea. Pitääkö ravintolan olla valikoimaltaan olutharrastajien mieleen omalla maahantuonnillaan ja ilman taustamusiikkia, kuten on Helsingin listan voittajan Pikkulinnun kohdalla vai tuleeko hanassa olla Koffia ja televisiossa urheilua, kuten on Vantaan listan voittajan Old Storyn osalta? Nyt kyseessä oli lukijoiden äänestys, johon sai ehdottaa myös omaa vaihtoehtoa, joten mitään muuta painotusta ravintolan tyylistä ei ollut kuin, että kyseessä tulee olla olutravintola. Olutravintolaksi määrittelemiseen riittänee se, että edes yksi hana löytyy tiskiltä. Teekkareiden osalta hana- tai edes ravintolavaatimus ei taida toteutua, muttei teekkarijäynästä sen enempää. Olutravintoloihin liittyvää äänestysproblematiikkaa ja toimitusten tekemän ennakkolistauksen vaikutusta voisi puida enemmänkin, mutta koska nyt oli kyse ilmaisjakelulehtien järjestämästä äänestyksestä, voidaan todeta demokratian toteutuneen niin hyvässä kuin pahassa.

 

Helsingin osalta äänestys

Helsingin osalta voittajan Pikkulinnun pystyi arvaamaan jo etukäteen voittajaksi kuten sen, että äänet jakautuivat melko tasaisesti. Pikkulintu toki voitti 17%:n ääniosuudellaan selvästi, mutta sijoilla 2-3 ja kolmen ravintolan jakamalla sijalla 4 onkin sitten tasaisempaa ääniosuuksien suhteen.

Black Door on tehnyt kovasti töitä laajentumisensa, tapahtumien ja äärimmäisen hyvän olutosaamisen sekä järjestöihin positiivisesti suhtautuvan henkilökunnan avulla, joten kakkossija ei yllätä ravintolan sijainnista huolimatta. Black Door valittiin Helsinki Beer Festivalilla 2013 Vuoden olutravintolaksi.

Kaisla pääsi sijaintinsa ja pitkän historiansa ansiosta helposti kolmanneksi. Painolastina Kaislalla on kuuluminen HOK-Elannon tasapaksuun Oluthuone-ketjuun ja turhan stabiili hanavalikoima kovine hintoineen. Kaislassa kuitenkin on varsin ammattitaitoinen henkilökunta ja edullisia kampanjoita.

Helsingin äänestystuloksista nostan esille muutaman ravintolan, jotka ansaitsevat erityismaininnan. Seitsemänneksi äänestettiin Viisi Penniä, jonka laajentuminen ja odotettu seinän puhkaisu pubin ja ruokaravintolan väliltä on palkittu äänillä. Itsenäisen ja olutosaavan Olutravintola Janon ammattimaisuus on hankalasta Käpylän ja Oulunkylän välisestä sijainnista huolimatta palkittu äänestämällä se ennakkoon ehdotettujen ravintoloiden listan ulkopuolelta kymmenenneksi. Kertonee paljon, että toimitus tehdessään äänestyslistaa ei ole Janoa noteerannut, mutta asiakkaat ovat.

Onneksi Helsingin osalta on julkaistu TOP 20 -lista eikä vain kymmenen parasta, sillä muutoin St. Urho´s Pub olisi sijansa 11 vuoksi tippunut parhaiden listalta. Urkki on kuitenkin profiloitunut todelliseksi hardcore-olutravintolaksi real-ale hanoineen, portteripäivineen ja sahtiviikkoineen unohtamatta sitä, että Bottan keittiön ansiosta sieltä saa todella täyttävää pubiruokaa. Ei ihme, että Urkki valittiin Helsinki Beer Festivalilla 2006 Vuoden olutravintolaksi. Listalta olisi jäänyt pois myös One Pint Pub, joka rähjäisellä lähiötyylillään ei varmasti ole kaikkien äänestäjien makuun. Omalla maahantuonnillaan ja ainutlaatuisilla oluillaan Pinttari on päässyt olutharrastajien suosioon. Entisen pääomistajan, Helsinki Beer Festivalin järjestäjän Markku Korhosen, jäämistä vähemmistöomistajaksi äänestäjät tuskin rokottivat äänestämättömyydellä.

 

Espoon osalta äänestys

Espoossa selvä voittaja oli jo etukäteen Gallows Bird. Hirsipuulintu on vuosien aikana olutosaamisensa ansiosta laajentunut viereiseen liiketilaan, eikä hankala sijainti ole toimintaa haitannut. Toisaalta vieressä on bussipysäkki, josta pääsee seutulinjalla Helsinkiin, joten sijainnin hankaluus on suhteellinen asia. Lähiasukkaat eivät kuitenkaan riittäisi nykyisen ravintolan tarvitsemaan asiakaskuntaan, joten Espoon paras on titteli, joka on täysin laajapohjaisella asiakaskunnalla ansaittu. Real Ale -hanat Camran laatutarran kera ja laaja valikoima takaa jatkossakin melko suvereenin aseman Espoossa.

Espoon lista kertoo karua kieltä Pk-seudusta ja Helsingin voimakkaasta vaikutuksesta. Listalla paikallisuus tai ravintolan muu erikoisuus, kuten Haikaranpesän sijainti vesitornissa, on riittänyt hyvään sijoitukseen. Mukavan poikkeuksen listalla tekee neljännellä sijalla oleva keski-olutravintola Cuppila Nousuvesi 79 keppanallaan. Siinä onkin nähtävyys oluiden osalta, jota kannattaa matkustaa kokemaan.

 

Vantaan osalta äänestys

Vantaa oli ennakkoon kaikkein arvaamattomin, sillä Vantaalla olutosaamisiin keskittyviin ravintoloihin liittyi erinäisiä heikkouksia. Dixiin avattu Samu Wikströmin Maltainen Metso on tuonut ensimmäistä kertaa Vantaalle laajaa olutosaamista ja valikoimaa, joita on nähty lähinnä Helsingissä. Ongelma on vain se, että Tikkurilan matkakeskus ja kauppakeskus Dixi avattiin vasta pari viikkoa ennen äänestystä, joten enemmistölle äänestäjistä ravintola oli taatusti vielä kokematta.

Oak Barrellissa on varmasti valikoimaa ja osaamista, mutta ongelmana on, ettei sinne pääse lähtemättä lentomatkalle. Sijainti lentoasemalla takaa asiakaskunnan, muttei helppoa saavutettavuutta suurelle yleisölle.

Rekolan Woolpack on naimisissa Rekolan Panimon kanssa. Villapakalla on em. pienpanimon oluet hanoissaan ja aurinkoinen terassi. Nämä eivät kuitenkaan riitä edullisista hinnoista huolimatta tuomaan asiakkaita laajemmalta alueelta lukuun ottamatta todellisten olutharrastajien satunnaisia vierailuja, kun Rekolan panimolta tulee jotain uutta.

Vantaalla keskeinen sijainti Tikkurilassa ja uskollinen äänestävä asiakaskunta ovat taatusti olleet vaikuttamassa siihen, että Old Story valittiin kaupungin parhaimmaksi olutravintolaksi. Pullo-olutvalikoimaa riittänee ja ketjuttomuus on aina hyväksi, mutta ravintola profiloituu enemmän sporttibaariksi kuin olutravintolaksi näin olutharrastajan silmin katsottuna. Olutelitismistä voidaan syyttää, mutta jos ravintolakäynnin tarkoituksena on hyvien ja mielellään uusien olutmakuelämysten saaminen, niin olutharrastajan katsantokantaa rajaa olutvalikoima ja -osaaminen.

Vantaan osalta sama ongelma ilmenee kuten Espoon osalta. Helsingissä on laajempi asiakaskunta, jolloin puhtaasti olueen keskittyvään ravintolaan riittää varmemmin asiakkaita. Toisaalta kyse on myös uskalluksesta. Espoossa Gallows Bird on menestyksekkäästi vetänyt laatulinjaansa. Vantaan osalta voidaan toki puhua huonommasta tulotasosta, mutta kyllä Vantaallakin sopivalla sijainnilla myyntiä laatuoluellekin riittää. Uskon, että Maltainen Riekko tulee tämän todistamaan. Ketjuvetoisissa ravintoloissa valitettavaa on varovaisuus valikoiman suhteen. Tai sitten on kyse siitä, ettei viitsitä ottaa myyntiin vain muutamaa kegiä kerrallaan, vaan tehdään mieluummin pitkät sopimukset ja pidetään hanoissa samoja oluita kuukausista ja jopa vuosista toisiin.

Ilmo Teikari
AOSin Olutkolumnisti


Äänestysten tulokset:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/262994-stadin-parhaat-olutkapakat-loytyvat-taalta-olisitko-arvannut-voittajan

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/262985-tassa-ovat-espoon-parhat-olutravintolat-nousuvesi-yllatti

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/262989-old-storyssa-on-vantaan-suosituin-tuoppi