Testipaketit

AISTIT JA MIELTYMYKSET

Testipaketti aistien ja mieltymysten testaamiseen

Keittiöhenkilökunnan tavassa maustaa ruokia ja esimerkiksi suolan ja sokerin käytössä voi olla isojakin eroja ruuan valmistajan aistimusten ja mieltymysten mukaan. Yllättävää kyllä, keittiöhenkilökunnan aisteja ei yleensä ole testattu ammatillisen koulutuksen osana.
Aistinvaraisen tutkimuksen laboratoriossa kehitettiin 2011 testipaketti keittiöhenkilökunnan aistien normaalin toiminnan toteamiseen. Testisarjaan kuuluu myös makeuden ja suolaisuuden yksilöllisen mieltymyksen testaus. Tulokset antavat pohjan omien aistien ja taipumusten tarkkailuun ja henkilökunnan keskinäiseen keskusteluun maustamistarpeista ja hyvistä käytännöistä.

Yhteistyössä erään joukkoruokailualan toimijan kanssa testasimme yrityksen henkilökunnan. Testattavat saivat kukin omat tuloksensa “todistuksena” , johon sisältyi sanallinen arvio. Osallistuminen testiin oli vapaaehtoista, samoin tuloksista keskusteleminen.

Yrityksen palaute testipaketista oli hyvin myönteinen ja auttoi kehittämään testipakettia edelleen. Siihen toivottiin mm. palautekeskustelua.

Jos haluat harkita testin tilaamista omalle työyhteisöllesi, pyydä tarjous, kerro ajankohdista jotka ovat mahdollisia ja ota huomioon seuraavat asiat:

– testaus tapahtuu aistinvaraisen tutkimuksen laboratoriossa Helsingin yliopiston Viikin kampuksella
– testi johdantoineen ja päätekeskusteluineen vie aikaa 1,5 – 2 tuntia ryhmän koosta ja ripeydestä riippuen
– kerro jos yleisluento aistien toiminnasta kiinnostaa, se lisää kokonaisuuteen kuluvaa aikaa ja jonkin verran myös kustannuksia

– suosittelemme testiajaksi aamupäivää, mutta iltapäiväkin on mahdollinen

– kannattaa ilmoittautua mieluiten 10 ja vähintään 5 hengen ryhmänä

Yhteyshenkilö: Laboratoriomestari Jutta Varis, jutta.varis@helsinki.fi